DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20789682,74%
Gaziantep
15°

AÇIK

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

ABD İran’ın önemli komutanını öldürdü, dünya alarmda

ABD İran’ın önemli komutanını öldürdü, dünya alarmda

ABONE OL
3 Ocak 2020 11:35
ABD İran’ın önemli komutanını öldürdü, dünya alarmda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ABD hava saldırısında öldürüldü.

 

Güneyin Sesi Gazetesi- Pentagon, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nın ABD güçlerinin konvoyuna yaptığı hava saldırısı sonucunda öldürüldüğünü açıkladı. Bu gelişme, İran-ABD hattındaki gerilimin daha da artabileceği yorumlarına yol açtı.

Pentagon’dan yapılan açıklama, “Operasyon İran’ı gelecekteki saldırı planlarından caydırmak için yapıldı” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin saldırısında Iraklı milis komutan Abdülmehdi el-Mühendis’in de öldürüldüğü kendi grubunun sözcüsü tarafından duyuruldu.

Devrim Muhafızları, Süleymani’nin bir hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: ABD, serserice maceraperestliğinin sonuçlarından sorumludur

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili Twitter üzerinden açıklamalarda bulunarak, “ABD’nin IŞİD, El Nusra ve El Kaide gibileriyle savaşan en etkili güç General Süleymani’yi hedef alarak ve suikast düzenleyerek yaptığı uluslararası teröristlik oldukça tehlikelidir ve gerilimi aptalca tırmandırmıştır. ABD, serserice maceraperestliğinin sonuçlarından sorumludur” ifadelerini kullandı.

Trump’tan bayraklı paylaşım

ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani’nin öldüğü ile ilgili haberlerin ardından Twitter üzerinden hiçbir ifade yazmadan ABD bayrağı paylaştı. ABD lideri kısa süre sora paylaşımı Twitter hesabına sabitledi.

“Güçlü bir şekilde intikam alacağız”

Eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rezai, Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı. ABD’den “intikam alınacağını” ifade eden Rezai, “Süleymani şehit kardeşlerinin arasına katıldı, ABD’den güçlü bir şekilde intikam alacağız” ifadelerini kullandı. Rezai, hâlâ devletin önde gelen kurumlarından birinde bakanlık görevi yapıyor.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Kararlıyız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Süleymani’nin ölümünün ardından İran’ın ABD’ye direnme konusunda daha da kararlı hale geldiğini söyledi. İran lideri, “Şüphesiz İran ve bölgede özgürlük isteyen diğer ülkeler Süleymani’nin intikamını alacaktır” dedi.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi toplanacak

Fars haber ajansına konuşan sözcü Keyvan Kosravi, İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin ilerleyen saatlerde bir araya geleceğini bildirdi. Kosravi, yapılacak olağanüstü toplantıda Süleymani’nin öldürüldüğü saldırının görüşüleceğini ifade etti.

Hamaney’den ilk açıklama

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, “Süleymani’yi öldüren suçluları sert bir intikam bekliyor” dedikten sonra “Süleymani’nin ölümü bölgede ABD ile İsrail’e karşı motivasyonu ve direnişi iki katına çıkartacak” diye konuştu. Hamaney, ülkede üç günlük yas ilân etti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Iraklılar sokakta dans ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak’ta dev bir bayrakla yürüyen kalabalığın görüntülerini paylaşarak, “Iraklılar sokak özgürlük için dans ediyor, General Süleymani’nin artık hayatta olmamasına minnettarlar” yazdı.

Joe Biden: Kibrit kutusuna dinamit atıldı

ABD eski Başkan Yardımcısı ve 2020 Demokrat Başkan aday adayı Joe Biden açıklamasında, “Hiçbir ABD’li Kasım Süleymani’nin ardından yas tutmayacaktır. O yaptıkları sebebiyle yargılanmayı hak etti” derken, “Bu durum,  zaten tehlikeli bir bölgede gerilimi daha çok tırmandıracak bir hamle yapıldığı gerçeğini değiştirmiyor” ifadelerini kullandı. Biden, “Başkan Trump kav kutusuna dinamit attı ve ABD hakına bir açıklama borçlu” derken, “Orta Doğu’da büyük bir çatışma başlatmanın kıyısında olabiliriz” dedi.

Pelosi: Hükümet, Kongre’den onay almadı

ABD’de yasama organı olan Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Nancy Pelosi, Süleymani’yi öldüren ABD hava operasyonu için Kongre’den onay alınmadığını duyurdu. “Yönetim bugün ‘Asker Güç Kullanma Onayı’ (AUMF) almadan İran’a hava saldırısı düzenledi. Daha da ötesi bu hamle Kongre’ye danışılmadan yapıldı” diyen Pelosi, “Kongre’nin tamamı bu ciddi durumla ilgili hemen bilgilendirilmeli” açıklamasında bulundu. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel de Kongre’den onay alınmamasına tepki göstererek, “Yasa, Başkan’ın ABD’yi dikkatlice düşünülmemiş savaşlara sokmasını önlemek için bildirim gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Bernie Sanders:Trump sonsuz savaşlara son verme sözü verdi, ancak bu hamlesi bizi başka bir savaşın yoluna soktu

Bağımsız Vermont Senatörü ve Demokrat Başkan aday adayı Bernie Sanders da karara tepki göstererek, “Trump’ın gerilimi tehlikeli biçimde yükseltmesi bizi felaket bir savaşa doğru götürüyor. Bu savaş sayısı cana ve katrilyonlarca dolara mal olabilir. Trump sonsuz savaşlara son verme sözü verdi, ancak bu hamlesi bizi başka bir savaşın yoluna soktu” yazdı.

Büyükelçilik kuşatılmıştı

ABD’nin Bağdat’taki büyükelçiliği geçen günlerde İran destekçisi protestocular tarafından sarılmıştı. Büyükelçiliğin etrafındaki kuşatma İran’a yakınlığıyla bilinen çoğunluğunu Iraklı Şii milis güçlerin oluşturduğu Haşdi Şabi’nin (Gönüllü Halk Güçleri) çağrısıyla sona ermişti.

Rusya: Bölgede gerilim tırmanacak

RIA ajansının aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı, Süleymani’nin ölümünün bölgedeki gerilimi artıracağını ifade etti.

 

Kaynak: T24

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r