DOLAR 32,5987 0.25%
EURO 34,8040 0.38%
ALTIN 2.403,80-1,18
BITCOIN 21581880,29%
Gaziantep
23°

AÇIK

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

ARKEOLOJİ  ENSTİTÜSÜ İLE  TARİH  CANLANIYOR

ARKEOLOJİ  ENSTİTÜSÜ İLE  TARİH  CANLANIYOR

ABONE OL
14 Nisan 2022 22:08
ARKEOLOJİ  ENSTİTÜSÜ İLE  TARİH  CANLANIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güneyin Sesi GAZETESİ– Gaziantep’te tarih ile günümüz arasındaki en büyük köprü olarak kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü “Tarih Size Bakıyor- Ara Güler Fotoğraflarında Arkeoloji” sergisine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’den 21, Moğolistan’dan 1 olmak üzere 22 arkeolojik alandan 132 fotoğrafın yer aldığı sergi 1 Eylül tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu ortaklığında Gaziantep’te kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. Enstitüde açılan “Tarih Size Bakıyor- Ara Güler Fotoğraflarında Arkeoloji” sergisi ziyaretçilerini tarihi ve kültürel bir mekanda yolculuğa çıkarıyor. Törenle açılan sergide usta sanatçı Ara Güler eserleriyle anılıyor.

ENSTİTÜNÜN HER BİR NOKTASINDA HATIRA VAR
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin kültürel ve sanatsal yapısının tarih ile bütünleştiğini aktararak, “Bu enstitünün her bir noktasında büyük bir hafıza, kimlik, hatıra var. Tarih bir kültür, kültür bir kimlik. Şartlar değişse bile vazifemiz aynı. tarihe tanıklık ederken geçmiş ile gelecek arasında köprüyüz. Tarih bize bakıyor, geleceğe bakıyor. Ara Güler gibi bir sanatçı ile bu etkinliğin olması bizim için çok önemli. Ara Güler unutulmuyor, rahmetle anıyoruz” dedi.

KARBON ANALİZLERİ GAZİANTEP’TE YAPILACAK
Anadolu’da bir enstitünün var olmasının önemine dikkat çeken Şahin, “Bu bizim tarihimize yakışmıyordu. Enstitünün kurulmasında büyük bir ekip çalıştı. Karbon analizleri artık bu enstitüde yapılacak. Bilim insanları ve gençler burada buluşacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak devletin kerim sıfatını şefkat yüzünü gösteriyoruz. Kültürel belediyeciliğe destek sunuyoruz” dedi.

ENSTİTÜ ŞEHRİN NAZAR BONCUĞU
Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Edibe Sözen, rektörlük sürecinde enstitü çalışmalarına destek sunduğunu hatırlatarak, “Üniversitede görevliyken enstitüye ilişkin destekler sundum. bu 8 yıllık bir çalışmanın ürünü oldu. İnanıyorum ki bu şehir harikulade bir enstitüye sahip olacak. Bu şehir bunu hak ediyor. Gaziantep’i şehirlerin en güzeli haline getirenlere ve enstitüyü nazar boncuğu olarak kazandıranlara teşekkür ediyorum” dedi.

BU ENSTİTÜ TARİHE GEÇECEK  (HAKAN TANRIÖVER )
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Hakan Tanrıöver, sergi açılışında yaptığı konuşmada, “Kültür ve sanat önemli, bizi birbirimize bağlıyor. geleceğin tarihçileri bugünleri yazarken ‘İlk Arkeoloji Enstitüsü’nü Gaziantep kurdu’ diyecekler. 430 takım arkadaşımızla beraber bir fikrin etrafında kenetlendik. Takım başkanımız Fatma Şahin idi. Bu enstitü tarihe geçecek bir olay. Bu tarihi binada bütün yaşanmışlıkları hatırlıyoruz. 20 bin kitaplık fiziki, 50 bin kitaplık Türkoloji ihtisas kütüphanesini burada kurduk. Gazi Mustafa Kemal’in buradaki hatırasını yaşatmaya çalıştık. Arkeoloji ve sanat tarihi doktora öğrencilerini Gaziantep’te ağırlayacağız. Dünya üzerinde bir yüz kurmaya çalışıyoruz.

ENSTİTÜ İÇİN EN DOĞRU ŞEHİR: GAZİANTEP
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidou, enstitü için Gaziantep’in en doğru şehir olduğuna dikkat çekerek, “Bugün benim için burada enstitüye ev sahipliği yapan sergiye katılmak büyük bir onur. AB olarak biz yaklaşık 7,5 Milyar Euro ile desteklediğimiz Türkiye’nin ilk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kuruluşunda yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün Kendirli Kilisesi olarak bilinen mekanda bulunuyoruz. Bu mekan Gaziantep’in kültürel ve dini çeşitliliğini de vurguluyor. Enstitünün bu şehirde kuruluyor olması tesadüf değil. Gaziantep benzersiz tarihi ve takdire şayan lezzetti ile çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yaptı. bu eser için de en uygun yer Gaziantep oldu” ifadelerine yer verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r