DOLAR 32,5523 0%
EURO 34,8758 -0.01%
ALTIN 2.427,52-0,09
BITCOIN 2091334-3,37%
Gaziantep
27°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BARODAN MÜLTECİLER GÜNÜ MESAJI

BARODAN MÜLTECİLER GÜNÜ MESAJI

ABONE OL
20 Haziran 2022 13:11
BARODAN MÜLTECİLER GÜNÜ MESAJI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi GAZETESİ – Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından Dünya Mülteciler Günü nedeniyle basın açıklaması yapıldı.

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından yapılan basın açıklamasında, “Dünya Savaşını müteakiben yaşanan siyasi gelişmeler sonrası küresel düzeyde silahlı çatışmaların yaygınlaşması, sosyal ve ekonomik açıdan büyük bir yıkıma sebep olmuştur. Çatışma bölgelerinden güvenli bölgelere doğru gerçekleşen insan hareketi büyük göç dalgaları oluşturmuştur. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler harekete geçerek mültecilerin korunmasıyla ilgili çalışmalara başlamış ve 28 Temmuz 1951 yılında “Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi” kabul edilmiştir.

Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesine göre mülteci; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan, ya da söz konusu korku nedeniyle, yararlanmak istemeyen yahut tabiiyeti yoksa ve bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen kişi olarak tanımlanmaktadır.

Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde yerinden edilen insanların sayısının en yüksek seviyeye ulaştığını, 2021’de 89,3 milyon olan yerinden edilenlerin sayısının Rusya-Ukrayna savaşıyla 100 milyonu aştığını bildirmiştir.Raporda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en hızlı ve en büyük zorla yerinden edilme krizlerinden birine neden olduğunun altı çizildi, 2022’de Afrika’dan Afganistan’a kadar yerinden edilenlerin sayısının “dramatik dönüm noktası olan” 100 milyonun üzerine çıktığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Rusya-Ukrayna savaşının körüklediği bir gıda güvenliği krizinin daha fazla insanı yoksul ülkelerdeki evlerini terk etmeye zorlayarak küresel yerinden edilme oranlarını daha da yükselteceği uyarısında bulundu.

Dünyanın üzerinde yer alan her ülke gibi ülkemizde özellikle 2011 yılından bu yana devam eden Suriye iç savaşı nedeniyle yerlerinden edilen ya da hayati tehlike dolayısıyla ülkemize sığınan insanların statüsü,yaşam hakkının korunması ve hukuki durumlara dair sorunlarla uğraşmaktadır.

Son dönemde yükselen ekonomik krizle beraber ülkemiz insanın yaşadığı zor koşulların da etkisi ve siyasi çıkar amacıyla yükselen ırkçı söylemlere ve saldırılara şahit oluyoruz.

Genel olarak dünyanın, özel olarak ülkemizde ve şehrimiz Gaziantep te son dönemde bir çok provakatif ırkçı söylem karşılık bulmuştur.

En son ülke gündemine de  giren ve şehrimizde gerçekleşen vahim olayda, Suriyeli Leyla Muhammed isimli yaşlı kadının yüzüne tekme atan Şakir Çakır isimli kişi önce gözaltına alınmış daha sora serbest bırakılmıştır. Bu durumun sosyal medyada yoğun tepkiye neden olması nedeniyle zihinsel engelli olduğu tespit edilen 70 yaşındaki Leyla Muhammed isimli yaşlı kadına tekme attığı belirlenen şüpheli Şakir Çakır yeniden gözaltına alınıp tutuklanmıştır.

Ancak sosyal medyaya yansımayan,günlük yaşamın her anında Gaziantep ve Türkiye’nin her ilinde bazen bir siyasi parti başkanının kışkırtması,bazen bir belediye başkanın açıklaması ile halk kitlelerindeki ırkçı söylemler yükseltilmekte,popülist siyasi hesaplarla evlerinden edilen mülteciler günah keçisi ilan edilmektedir.

İktidarın eksik ve yanlış mülteci politikalarını eleştirmek yerine,ırkçı ve ötekileştirici bir dil üzerinden savaş mağduru insanların aşağılanması,düşmanlaştırılması ve ötekileştirilmesi asla kabul edilemez.

İnsanlık onuru dünya üzerinde her yerde korunması zorunlu yaşamsal bir haktır.

Bugün vesilesiyle Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak insanlığa karşı en büyük suçlardan biri olan ırkçılıkla mücadele için uzun soluklu bir kampanya başlattığımızı ilan ediyoruz.

Gaziantep ve ülkemizde ırkçılığa karşı çok kültürlülüğü,dilde ve inançta çeşitliliği,insan hakları ve özgürlüklerinde eşitliği savunmaya devam edeceğiz. Dünya evimiz, gökyüzü çatımızdır” ifadelerine yer verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r