Başkan İbrahim Ay: Masraflar yerel medyayı çıkmaza soktu
Döviz kurunda yaşanan artıştan kaynaklı artan masrafların yerel basını çıkmaza soktuğunu dile getiren Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkan İbrahim Ay, BİK’den gelen resmi ilan gelirinin her geçen yıl azaldığını belirterek, “Medya patronları sürekli ‘Nasıl maaş veririm, SGK primlerini nasıl öderim, baskı, kâğıt parasını nasıl öderim?’ diye düşünüyor” dedi.
Güneyin Sesi Gazetesi-Zorlu şartlar altında ulusal medya ile rekabet etmeye çalışan yerel medya döviz kurunun artmasından kaynaklı yükselen maliyetlerden dolayı zora girdi. Sayfa sayılarını düşürüp renksiz çıkarak ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışan yerel gazeteler her geçen gün biraz daha kan kaybediyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de yerel basının çok zor durumda olduğunu kaydeden Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, Basın İlan Kurumu’ndan (BİK) gelen resmi ilan gelirinin her geçen yıl azaldığına dikkat çekti.
‘MASRAFLAR BİZİ ÇIKMAZA SOKTU’
Konuya ilişkin Güneyin Sesi’ne özel açıklamalarda bulunan Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, raporda geçen ekonomik sorunların medya patronlarını her geçen gün biraz daha çıkmaza soktuğunu ifade etti. Gaziantep’te 23 tane günlük, Basın İlan Kurumu'na tabi olan ise 14 tane resmi ilan alan gazetenin olduğunu bunun yanı sıra karasal da yayın yapan 6 televizyon, 14 tane de radyo kanalımız bulunduğunu aktaran Ay, şöyle devam etti: “Bir de yayın hayatını sürdürmeye çalışan haftalık gazetelerimiz bulunmakta. Yerel basının en büyük gelir kaynağı Basın İlan Kurumundan aldığı resmi ilanlardır. Son 5 yıllık ölçeğe bakınca yerel basının resmi ilan gelirleri her geçen süre düşüyor ve BİK’in şartları ise çoğalıyor. 2019 yılının 6’ıncı ayından itibaren basın ilan kurumunun yeni çıkardığı bir kanunla resmi ilan bedelleri maliye borcu nedeniyle kesiliyor. Bu durum da bizleri daha bir çıkmaza soktu. Bugün bir gazetenin kâğıdı, kalıbı, boyası gibi tüm tüketim maddeleri dövizle alınıyor. Dövizin tırmanmasıyla bu masraflarımız yüzde 3 yüzün üzerinde bir artış gösterdi. Bugün bir yerel gazetede en az 6 sigortalı personel çalıştırmak zorundasınız. Her geçen gün gelirler düşüyor, giderler ise fazlalaşıyor. 5 yıl önce aldığımız resmi ilan bedelleri aylık 20 binin üzerinde iken, bugün bu 10 bin liraya kadar düştü. Bunun yanı sıra her önüne gelen savcılığa verdiği bir dilekçe ile gazete açabiliyor, bu da haksız rekabet ortamı oluşturuyor, basın kanunu değiştirilerek bunun önüne geçilmesi gerekiyor.”
‘HER AY 22 BİN DOLAR’
Yayın hayatını sürdüren yerel televizyon kanallarının da ekonomik şartlar altında ezildiğini dile getiren Cemiyet Başkanı Ay, “Gaziantep’te yayın hayatını uyduda sürdüren bir televizyon kanalımız 3 ay önce daha fazla dayanamayarak karasal yayına döndü. Çünkü ulusal basın ve bizim burada yerelden Radyo Televizyon Üst Kurumu’na (RTÜK) ödediğimiz miktar aynı. Her ay 22 bin dolar para ödememiz gerekiyor. Yerel ölçekte bu miktarı toparlamak çok zor. Radyo da çok farksız değil. Telif hakları, RTÜK ücreti derken altından çıkılmaz bir hal alıyor. Bu nedenle televizyon kanalları ya kapanıyor ya da karasal yayına dönüyor” diye ekledi.
Yargı Reformu 2. Paketi’nde, icra ve iflas ilanlarının gazetelerdeki yayınının kaldırılması yönündeki düzenlemenin kaygı verici olduğunu sözlerine ekleyen Ay, “Adalet Bakanlığının hazırladığı dosya yürürlüğe girer ve İcra İflas ilanları yerel basından kaldırılırsa Türkiye’de ve Gaziantep’te birçok gazete kapanacaktır. ‘Personelime nasıl maaş veririm, maliye borcumu nasıl öderim, SGK primlerini nasıl öderim, baskı parası, kâğıt parasını nasıl öderim’ medya patronu sürekli bunları düşünüyor” dedi.
Orhan Erkılıç – Muhammet Abdulkadir Esen