DOLAR 32,5710 0.26%
EURO 34,8049 -0.02%
ALTIN 2.491,900,31
BITCOIN 20665563,77%
Gaziantep
19°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

BEYBAHÇE KATLİAMI UNUTULMADI

BEYBAHÇE KATLİAMI UNUTULMADI

ABONE OL
21 Ağustos 2022 19:40
BEYBAHÇE KATLİAMI UNUTULMADI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Güneyin Sesi GAZETESİ  –  HDP ve DBP Antep İl Örgütü Beybahçe Mahallesinde DAİŞ saldırısında yaşamlarını yitiren 56 yurttaşı katledildikleri yerde andı. Antep’in Şahinbey ilçesi Beybahçe Mahallesi’nde 20 Ağustos 2016 tarihinde bir Kürt düğününe yönelik DAİŞ’in canlı bomba saldırısı sonucu yaşamını yitiren 40’ı çocuk 56 kişi, katliam yerinde anıldı. Katliamın yaşandığı sokakta yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, katliamda hayatını kaybeden ailelerin yakınları, HDP Antep İl Örgütü, Şahinbey ve Şehitkamil ilçe yönetici ve üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Antep İl Örgütü, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi ve kentte bulunan çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu (STK) katıldı. Açıklamada ilk olarak söz alan HDP Antep İl Örgütü Eşbaşkanı Avni Binici, yaşanan katliamının planlı olduğunu belirterek, “6 yıl geçti ama katliam doğru düzgün bir şekilde araştırılmadı. Ankara Katliamından sonra katliamı yapanlar Kürtlerin düğün yapmasına izin vermeyeceğiz dediler ve 25 Ağustos’ta bu katliamı gerçekleştirdiler. Bu katliamın failleri yargılanmayana ortaya çıkmayana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız” diye belirtti.
‘KÜRT KİMLİĞİ HEDEF ALINDI’
Ardından söz alan ÖHD Antep Temsilciliğinden ve dava avukatı Mustafa Yalçın, yapılan katliamın Kürt kimliğini hedef aldığını vurgulayarak, katliamın canavarca bir hisle yaş cinsiyet fark etmeksizin yapıldığını belirtti. “Katliamın üzerindeki sır perdesi bugün bile tam olarak kaldırılabilmiş değildir” diyen Yalçın şunları söyledi: “Çok büyük bir organizasyon gerektiren ve cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamlarından biri olarak kayıtlara geçen bu olayla ilgili kamu görevlilerinin sorumluluğu tartışılmaya dahi açılmamış ve alelacele hukuksuzca yapılan bir yargılama sonucu dosya kapatılmaya çalışılmıştır. Ne yazık ki bu ve aynı dönemdeki diğer katliamlar (Suruç Katliamı, Ankara Gar Katliamı, Diyarbakır Mitingi Saldırısı gibi) arasında bağlantı çok açık olmasına rağmen, olayla ilgili olarak kamu görevlilerinin açık ihmalleri olmasına rağmen siyasi iktidar bu yönün açığa çıkmasını istememiştir. Ankara Garı saldırısı soruşturmasında kendilerini bir Kürt düğününde patlatacakları yönünde verdikleri ifadelere rağmen önlem alınmadığını, devam eden Suruç Katliamı dosyasında ki bağlantılardan da daha iyi anlamaktayız.” Katliamın daha yaşanmadan önce engellenebileceğini yineleyen HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, iktidarın bugün İŞİD zihniyeti ile mücadele edenlerle mücadele ettiğini söyledi. Toğrul, “İŞİD çetelerini Suriye’nin Kuzeyinde kentleri yakıp yıkmalarına direnen Kürtler bugün iktidarın hedefinde olmaya devam ediyor” dedi. Açıklama katledilenler anısına katledildikleri yere karanfil bırakılması ile sona erdi.
NE OLMUŞTU?

Antep’te, 20 Ağustos 2016’da DAİŞ’in Kürt bir ailenin sokak düğününü hedef alan bombalı saldırısında, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 56 kişi yaşamını yitirmişti. Soruşturma kapsamında 16 Ekim 2016’da hücre evine düzenlenen operasyonda, örgütün il genelindeki faaliyetlerini planlayan, lojistik destek sağlayan ve “canlı bomba” hücrelerini yöneten sorumlusu Mehmet Kadir Cebael, Şehitkamil ilçesinde saklandığı evde operasyonla öldürülmüş, aynı gün başka bir canlı bombanın üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirmesi sonucu 3 polis hayatını kaybetmişti. Antep’te 12 sanık hakkında açılan ve kamu güvenliği gerekçesiyle Kayseri’ye nakledilen davada, mahkeme heyeti, sanıklar Abdurrahman Alnajjar, Ahmet Köşgeroğlu, Hacı Polat, Hasan Uzun, Mehmet Karakurt, Mehmet Şahin Erğan, Ali Çalıkuşu ve Mehmet Çalıkuşu’na “Anayasa’yı ihlal” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Heyet, 57 kişinin ölümü ve sonrasında 3 polisin yaşamını yitirmesi olaylarına ilişkin de “kasten öldürme” suçundan sanık Abdurrahman Alnajjar’ı 60 kez, diğer sanıklar Ahmet Köşgeroğlu, Hacı Polat, Hasan Uzun, Mehmet Karakurt, Mehmet Şahin Erğan, Ali Çalıkuşu ve Mehmet Çalıkuşu’nu ise 57’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Ayrıca 8 sanığı, 87 kişinin yaralanması nedeniyle de “öldürmeye teşebbüs” suçundan her bir yaralı için 18’er yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanıklar Yunus Sarı ve Enes Karataş’a, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 9’ar yıl hapis cezası verirken, sanıklar Fadile Cebael ve çocuk sanık Hamza Nuri Çalıkuşu’nun delil yetersizliğinden beraatına karar vermişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r