Boyunda geçmeyen kitle neden olur? Tedavisi nedir?
Boyun Lenf bezleri, vücudun hemen her bölgesine yayılmış olan lenfatik sistem (Akkan) adlı bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Aylin Gül, boyun bölgesinde olabilecek kitleler hakkında bilgi verdi. Boyunda yüzeysel ve derin yerleşimli olmak üzere 200-300 kadar lenf bezesi olduğuna dikkat çeken Profesör Doktor Gül, lenf bezlerinin boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaştıklarını belirterek, boyundaki lenf bezelerinden lenf kanseri (Lenfoma) olarak gelişebildiği gibi ağız, boğaz, gırtlak ve tiroid kanserleri de boyundaki bezelere yayılarak boyunda kitle şeklinde bulgu verebildiğine değindi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Aylin Gül sözlerine şöyle devam etti.:
‘’Boyunda ele gelen beze olduğunda kişiler hemen endişeye kapılmamalıdır. Çünkü solunum yolu enfeksiyonları, diş enfeksiyonları, tükürük bezi taşları ya da enfeksiyonları da buradaki bezelerde geçici büyüme yapabilir. Ancak birkaç haftadan uzun süren, küçülmeyen hatta büyüyen boyun kitleleri kanser için şüphelidir. Özellikle ailede lenf kanseri, baş boyun bölgesi kanseri öyküsü olan ve yoğun sigara, alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir. Bu durumda ayırıcı tanı için, hasta mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmalıdır.’’ diye konuştu. Herkese sağlıklı günler diliyorum diyerek sözlerini bitirdi.