CHP’den ilk ziyaret GGC’ye
Seçim çalışmalarına başlayan CHP Gaziantep Milletvekili Adayları ve parti yöneticileri ilk ziyaretlerini Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ne yaptı. CHP İl Başkanı Neşet Uçar, Gaziantepli gazetecilere Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun selamını getirdiğini söyledi.
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Hasan Kırmızıtaş, CHP heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettikten sonra, GGC'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kırmızıtaş, “Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti 1969 yılında kurulan bölgenin en güçlü sivil toplum örgütlerinden birisi. Bugüne kadar Gaziantep’teki gazetecilere yönelik yaptığı hizmetler kamuoyu tarafından çok iyi biliniyor takdirle karşılanıyor. Hem mesleğin standartlarını yükseltmek hem meslektaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak adına önemli çalışmalar yaptık. Son 10 yılda da İbrahim Ay başkanlığında yönetimi devraldıktan sonra da cemiyetin kurumsal bir kimliğe kavuşmasını sağladık ve halen o doğrultuda yoğun şekilde çalışmalar yapıyoruz. Göreve geldiğimiz 2013 yılından bu yana Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak tüm siyasi partilere eşit mesafede olduk ve herkese kapımızı sonuna kadar açtık. Seslerinin duyulması noktasında üzerimize düşeni yaptık. Aynı anlayışımızı bundan sonraki süreçte de devam ettireceğiz. 14 Mayıs’ta yeni bir seçim var ve bu seçim herkesin ifade ettiği şekilde Türkiye için bir yol ayrımı. Yeni bir yüzyılın seçim olarak yorumlanıyor. Bu süreçte de biz Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak tarafsız duruşumuzu korumaya devam ediyoruz ve buradan da gelecek olan tüm partilere kapımızın açık olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
CHP Gaziantep İl Başkanı M. Neşet Uçar, da konuşmasına, "Gaziantepli gazetecilere Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun özel selamlarını getirdim" diyerek başladı. İl Başkanı Uçar, güçlü bir demokrasi için basının önemine dikkat çekerek, “CHP olarak ilk ziyaretimizi Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptık. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’nin Gaziantep’teki tarihi çok önemli. Özellikle yerel basını temsil eden gazetecilerimizden oluşuyor. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun size özel selamları var. Genel Başkanımız hak, hukuk, adalet yürüyüşü ile çıktığı yolda inşallah 14 Mayıs’ta güçlendirilmiş parlamenter sistemi tekrar inşa edeceğiz. Bu çerçevede basın özgürlüğünden tutun insan hak ve özgürlüklerine ve daha çok bireyin ön plana çıktığı, STK’ların düşüncelerini özgürce söyleyebildiği bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Tabi yerel basının yerel anlamda önemi çok büyük. Yerel basının özellikle desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Ve biz bunu hep beraber 2. yüzyılda demokrasiyi inşa edeceğiz" dedi.
Gaziantep CHP Milletvekili Adayı Hasan Öztürkmen de ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. Öztürkmen, “Büyük Önder Atatürk’ün dediği gibi basın özgürlüğünden doğacak mahzurların giderilmesinin yolu da yine basın özgürlüğüdür. Basının içinde bulunduğu sıkıntıları, sorunları sizler kadar olmasa da bizde biliyoruz. Belki de dünyadaki en çok basın mensubunun saldırıya uğradığı ya da hapislerde tutulduğu ülkelerden birisiyiz maalesef. Basının bugün Türkiye’de ne kadar baskı altında tutulduğunu sizler bizden daha iyi biliyorsunuz. İnşallah 14 Mayıs’ta yüzyılın seçiminde daha özgürlükçü, daha çağdaş bir dünyaya açılacak. Seçim sonuçları bizim için ülkemiz için belki bölgemiz için çok daha hayırlı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Daha özgürlükçü bir dünyada daha özgürlükçü Türkiye’de daha çağdaş, daha gelişmiş, insan haklarına saygılı ve daha çok basın özgürlüğünün olduğu bir Türkiye’ye uyanacağız 15 Mayıs’ta. Bu süreçte de Gaziantep basınını yanımızda hissetmek bizi daha güçlü kılacaktır" şeklinde konuştu.
Gaziantep CHP Milletvekili Adayı Melih Meriç, de konuşmasında basının önemine değindi ve Gaziantep basınından destek istedi. Meriç, “Bizim öncelikle basından istediğimiz adaletli ses olmaları. Böylelikle bizlerde birey olarak tüm halkımıza eşit bir şekilde, adaletli bir şekilde yaklaşalım. Basın mensupları olarak bize önder olun, yol gösterin ve bizim sesimizi halka duyurmak için elinizden gelen her şeyi yapmanızı rica ediyoruz. Çünkü bizim sesimiz gerçekten son dönemlerde Türkiye’de muhalefetin sesi çıkmıyor. Buna Gaziantep basını olarak siz ön ayak olun. Benim dostum dediğim başarılı gazeteci İbrahim Ay kardeşim şu an cezaevinde ona da adalet istiyoruz. Ama bu adaleti tüm halkımıza basın mensupları olarak sizler sağlarsanız İbrahim Ay’a da adalet gelecek, tüm bireylere de adalet gelecek. Evet basının ekonomik sıkıntıları var. Ama bizimde gücümüz belli, rakiplerimizin de gücü belli. Bizi aynı kategoride yargılamayın" dedi.
“Hukukun, adaletin hakkaniyetli bir şekilde her platformda temsil edildiği mücadeleyi başlatmak için buradayız" diyen Gaziantep CHP Milletvekili Adayı Vijdan Taşdemir Aktaş, CHP iktidarında haksızlıkların ve adaletsizliklerin üzerine cesaretle gideceklerini söyledi. Aktaş, "Kurtuluşun ve kuruluşun mücadelesinin başlatıldığı Gaziantep’ten yola çıktık. Gaziantep’ten bu meşaleyi yakacağız. Nasıl Kurtuluş Savaşını buradan ateşleyerek ülkeyi kurtardıysak bugün de yine meşaleyi yakarak yola çıktık. Ve inanıyoruz ki Cumhuriyetin 2. yüzyılı hak, hukuk, adalet ve insan hakları anlamında daha iyi tanzim edilecek. Ayrıca eşitlik konusunda eşit mesafe değil de adalet kavramı girdiğinde eşitlik herkese aynı oranda verilmelidir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Gazeteciler CHP adaylarına, HDP'nin neden 6'lı masaya dahil edilmediğini sordu. Soruya CHP 1. Sıra Adayı Hasan Öztürkmen yanıt verdi:
"Bazı medya mensupları bunu gündemde tutmak için bence biraz abartıyor çünkü Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, defalarca hatta belki her gün söylüyor. Bizim önceliğimiz ve olmazsa olmazımız bayrak ve vatan diyoruz. Hiçbir genel başkan yardımcımızın da özerklik ile ilgili bir beyanı yoktur, olmamıştır. HDP bu ülkenin meşru ve anayasal parti düzenine göre kurulmuş bir siyasi partisidir, mecliste de temsil ediliyor. Meclis başkan vekilleri ve yardımcıları var ve AK Partinin bütün milletvekilleri de toplantı gününde onlardan izin alabilirlerse konuşabiliyorlar. Demek ki şu anda bizim müesses dediğimiz düzenimize, anayasanın alt çerçevesinde çalışan bir siyasi parti var. Bildiğim kadarıyla da 6 buçuk milyon Kürt vatandaşımızın oy verdiği siyasi bir parti Halkların Demokratik Partisi. PKK ayrı HDP ayrı. Zaten devlet PKK ile terörün her türlüsüyle mücadele ediyor ve Millet İttifakının da başa gelmesiyle bu düzen bozulmayacak ve terörün her türlüsüyle mücadele edilecektir. Teröre son verilmesi konusunda bu iktidardan daha samimi daha ciddi mücadele edecektir. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi olarak PKK ya da başka bir terör örgütüyle ilişkilendirilmemiz söz konusu değildir, olamaz. HDP ile birliğimiz sadece HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı çıkarmamasından kaynaklanmaktadır. Soruyorsunuz; neden HDP 6’lı masaya dahil edilmedi diye, HDP ile ayrıştığımız çok nokta var ve HDP diğer yandaşları diğer siyasi partilerle Emek ve Özgürlük ittifakı diye bir ittifak içerisinde hareket ediyor. Bunun yanında HDP’nin, tüm Türk yurttaşlarının ve Türkiye’nin önceliği demokrasi. Herkeste biliyor ki; Türkiye demokrasiye ancak Millet İttifakının iktidarlığı süresinde kavuşacaktır bu yüzden HDP’de Millet İttifakını destekliyor. Bu durumda demokrasi çerçevesinde çok normal ve doğal olan bir durumdur. Niye Cumhur İttifakı HDP’nin desteğini istemiyor mu? Bundan yaklaşık 1 ay kadar önce AK Parti HDP’nin odalarına gidip destek istemedi mi? HDP ile Dolmabahçe’de pazarlığa oturan, Habur’dan gelen askerlerimize PKK Gerillalarına selam durduran AK Parti’nin kendisi değil mi? Biraz daha demokratik, sağlıklı ve ön yargısız değerlendirelim."
Gazeteciler, CHP adaylarına sandık güvenliğini ve oyların nasıl korunacağını da sordular. CHP İl Başkanı Neşet Uçar, sandık güvenliği konusunda tüm tedbirlerin alındığını belirterek, "Sandık güvenliği konusunda konuşacak olursak geçmişte hatalar yaptık evet ancak bizim CHP olarak şimdi izlediğimiz politikaya bakıldığında ve 2019 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara ve birçok şehirde olduğu gibi seçim güvenliğimiz var. Çok kısa olarak şöyle anlatayım; sandık kurulundaki bütün üyelerimizi belirledik, ilçe başkanlarımız aracılığıyla mahalle görevlendirmeleri yapıldı, görevi kabul edip etmediklerine göre teyitler yapıldı şu an yüzde 99.9 şeklinde sandık görevlilerimiz mevcut. Bunun dışında okullarda; okul görevlileri, okul bilişim sorumluları ve kat sorumluları ayrıca 3 sandıktan fazla oy kullanılacak okullarda 1’er tane avukat görev alacak. Ciddi manada seçime hazırız. Millet İttifakında olan diğer partilerden de bu konuda destek alıyoruz, koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Sandık kuryelerimizin de eğitimine başladık ve dün öğrendiğim kadarıyla 900’e yakın kişinin eğitimi başarı ile tamamlandı. Hukukçularımızla da toplandık ve sandık güvenliği konusunda yapacak oldukları hukuki sistemlerle alakalı görüştük. CHP Türkiye’nin her yerinde aynı formatla çalışıyor bunu da belirtmek isterim" şeklinde açıklamada bulundu.
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaretine büyük ilgi gösteren gazeteciler, DEVA Partili Ertuğrul Kaya'nın CHP'den 3. sıra adayı gösterilmesi ile ilgili tepkileri de sordular. Soruyu yanıtlayan İl Başkanı Neşet Uçar, "Milletvekili adaylarımız Millet İttifakının kararıyla belirlendi. 3. Sırada bir başkası da olabilirdi. Tabi gönül isterdi ki bütün sıralamalar Cumhuriyet Halk Partili Olsun. 6 siyasi parti ile bu yola çıktık ve uzlaşabilmek en vazgeçemediklerimizden vazgeçmekti. Genel Merkezimizde bunu bu şekilde uygun görmüş bende arkadaşlarımızdan olumlu yönde fayda sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Temel niyetimiz Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak ona odaklanalım" dedi.
CHP 2. sıra adayı Melih Meriç ise soruya, "Ertuğrul Bey’i yeni tanıdım ve mecliste aynı sıralarda kendisiyle milletvekilliği yapacağım içinde çok memnunum. Kamuoyuna da şunu gerçekten sorayım; arkadaşımız geçmişte AK Partili olabilir ama en azından doğruyu yakalamış ve bizlerle aynı saflarda yer alan bir arkadaşımız. Bunun içinde kutluyorum en azından o yapının içerisinden kendisini bu zor şartlara rağmen sıyırmış çıkartmış. Bu nedenle de övgüye layık birisi" şeklinde yanıt verdi.