DOLAR 32,5173 0.28%
EURO 34,6169 0.3%
ALTIN 2.498,190,62
BITCOIN 2040718-1,09%
Gaziantep
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünyadan 18 “İlginç” Yılbaşı Geleneği

Dünyadan 18 “İlginç” Yılbaşı Geleneği

ABONE OL
30 Aralık 2019 15:10
Dünyadan 18 “İlginç” Yılbaşı Geleneği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizin ünlü yıl sonu trendi “Yılbaşı kutlanmalı mı kutlanmamalı mı” muhabbetleri yine zirveyi zorluyor. İşte dünyanın en ilginç yılbaşı kutlama ritüelleri.. 

1. Çin

1. Çin

Çinliler, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar. Ayrıca şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar.

2. Japonya

Japonlar yeni yıl karşılarken hem kötü ruhları kovması hem de mutluluk ve iyi şans getirmesi için kapılarının önüne ip asıyor. Saatler 00.00’ı gösterdiğinde ise kahkaha atmaya başlıyorlar. Bunun nedeni de neşeli ve şanslı bir yıl geçirmek.

3. Hollanda

3. Hollanda

Hollanda‘da hem bir önceki yılın ruhlarını göndermek hem de yeni yılı karşılamak için sokaklarda yakılan ateşlerde yılbaşı ağaçları ateşe veriliyor.

4. İsviçre

4. İsviçre

İsviçre‘de yeni yılda insanlar iyi ve kötü ruhları simgeleyen çeşitli kostümler ve şapkalar giyerek yeni yılı karşılıyorlar.

5. Almanya

5. Almanya

Almanya‘da yılbaşında insanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak, kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışıyor.

6. Danimarka

6. Danimarka

Danimarka‘da insanlar eski tabakları yılbaşı gecesi için saklıyor ve gece yarısından önce en sevdikleri arkadaşlarının kapılarının önünde kırarak hem onu sevdiklerini gösteriyor, hem de kötü şansın gitmesini amaçlıyor.

7. İspanya

İspanya‘da en önemli gelenek ise yılbaşında üzüm yemek. Saatler gece yarısını göstermeden önce herkes 12 üzüm tanesini hazırlıyor ve gece tam 00.00’da üzümlerini yiyor.

8. İskoçya

8. İskoçya

İskoçya‘da saatler gece yarısını vurur vurmaz eşin dostun evine “ilk ayak” basan olmak için bir yarış başlar. İlk ayaklar gittikleri evlere para, ekmek, tuz, kömür, viski gibi kültürel bolluk sembollerinden de götürürler.

9. Avustralya

9. Avustralya

Avustralya güney yarım kürede bulunduğundan yılbaşı yaza denk geldiği için genellikle piknik yapılarak veya denize girilerek kutlanıyor.”

10. Şili

10. Şili

Şili‘de tam gece yarısı bir kaşık mercimek yiyenlerin bütün yılının iş ve parayla dolu olacağına inanılır. Ayrıca Şili’de evi içeriden dışarıya süpürürseniz bir önceki yılın kötü ruhlarını da beraberinde süpürmüş olursunuz.

11. Yeni Zelanda

11. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda‘da yeni yıla girildiğinde herkes sokaklara dökülür ve mümkün olduğunca yüksek sesle tencere tava çalınır. (AKP bunu sevmedi. Thumbs Down 🙁

12. Arjantin
Arjantin‘de tam gece yarısı sağ ayağınızı ileri uzatırsanız, yıla sağ ayakla girmiş olursunuz. Bütün sene iyi geçer. ( Diyanet Bunu Sevdi. Thumbs Up 🙂

13. Brezilya

13. Brezilya

Brezilya’da yeni yıla girerken 7 dalga üzerinden atlarsanız şansınızın iyi olacağına inanılır. Ayrıca kötü ruhları uzaklaştırmak için yılbaşında beyaz giyilir.

14. Kolombiya

14. Kolombiya

Kolombiya‘da yılbaşı gecesi sokağın çevresinde boş bir valizle biraz dolanmak, bütün yılın gezerek geçeceği anlamına gelir.

15. Filipinler

15. Filipinler

Filipinler‘de yuvarlak şekilli cisimler altın paraları hatırlattıkları için bereket simgesidir. O nedenle yılbaşı geceleri sofrada yuvarlak şekilli meyvelerin olması şarttır. Hatta 12 yuvarlak meyve yemek de adettendir.

16. Panama
Panama’da yılbaşı gecesi ünlülerin “muneco” denilen ve kötü ruhları temsil eden kuklaları yakılır. Kimin kuklası olduğu ise çok önemli değil

17. Rusya

17. Rusya

Rusya‘da ise insanlar dileklerini küçük kağıt parçalarına yazar, bu kağıtları yakar, sonra yanık kağıdı şampanya bardaklarına atıp bu şampanyaları içerler. Tuhaf değil mi?

18. Anadolu

18. Anadolu

Anadolu’daki ilginç inanışlar

Dünyada olduğu kadar ülkemizde de insanlar yılbaşına girerken yeni yılın güzel geçmesi için bazı yörelerde çeşitli adetleri yerine getiriyor. Bunlardan bazıları ise şöyle:

”Yılbaşı sabahı oluktan en erken kim su getirirse o zengin olur. Yılbaşına dört beş gün kala değirmen kurulur, un kapları doldurulur, yeni yıla dolu kaplarla girilir ki o yıl un kapları hep dolu olsun. Yılbaşı gecesi eve öküz çıkartılır. Öküz eve girerken sağ ayağını atarsa o yıl bereketli geçeceğine inanılır. Yılbaşı gecesi evin kadını fasulye tanelerini, evde bolluk ve bereket olsun diye evin duvarlarına fırlatır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r