DOLAR 32,5712 0.06%
EURO 35,0306 0.44%
ALTIN 2.426,920,17
BITCOIN 2087584-4,10%
Gaziantep
22°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

GAÜN’DEKİ TORPİL İDDİALARINI MECLİSE TAŞIDI

GAÜN’DEKİ TORPİL İDDİALARINI MECLİSE TAŞIDI

ABONE OL
11 Ekim 2022 11:57
GAÜN’DEKİ TORPİL İDDİALARINI MECLİSE TAŞIDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi GAZETESİ – HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, son zamanlarda bilimden çok adrese teslim, liyakatsiz kadro ilanlarıyla gündeme gelen Gaziantep Üniversitesi’ndeki torpil iddialarını meclise taşıdı.

Milletvekili Toğrul’un, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılması istemiyle sunduğu soru önergesi şöyle; Gaziantep Üniversitesi 1974’te Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin bir kolu olarak daha sonra ise 1987 yıllında bağımsız olarak kurulmuş bir üniversitedir. Başlangıç hikayesinde ODTÜ’nün yerleşkesi olarak eğitim hayatına başlamasından dolayı köklü bir mazisi ve eğitim kalitesiyle bilinir. Özellikle mühendislik fakültelerindeki başarısından dolayı mezunları iş gücünde her zaman öncelikli olmuştur. Fakat Gaziantep Üniversitesi son zamanlarda bilimden çok adrese teslim, liyakatsiz kadro ilanlarıyla gündeme gelmektedir.

Gaziantep Üniversitesi ilk olarak Cerablus Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Hizmetleri ve Teknikleri Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak alınan diyetisyen Saadet Bekerecioğlu’nun alakasız bir bölüme yapılan ataması ile gündeme gelmişti. Bu kişinin Gaziantep Üniversitesi Rektörünün arkadaşı olan Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu’nun kızı olduğu ortaya çıkmıştı. İddiaya göre, Saadet Bekerecioğlu’nun ‘Amca’ dediği Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, dekan arkadaşının kızını işe alma konusundaki ısrarından vazgeçmeyerek, Tıp Fakültesi gibi çok önemli bir fakültede Fizyoloji Anabilim Dalı’na özel olarak araştırma görevlisi kadrosuna alınmasını sağladı.

Bir başka torpil iddiası ise, Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi bölümünde Tezli Yüksek Lisans Programı için, sınava katılanlardan 25 asil ve 25 yedek listelerinin ilanıyla birlikte yaşandı. Birçok aday, sosyal medya hesaplarından istenen adaylara yüksek mülakat puanları verildiğini iddia ederek sınavın iptalini istemişlerdi. Yedek liste kontrol edildiğinde yerleşmeye hak kazanan ilk 25 kişinin üniversite mezuniyet notunun yerleşemeyenlerinkinden daha düşük olduğu görülüyor.

Son torpil iddiası ise Gaziantep Üniversitesi Rektörünün korumasının öğretim görevlisi olarak atanmasında yaşandı. İlan için üniversiteye bağlı; ALES puanı şartı olmayan, yabancı dil puanı aranmayan Suriye’deki Cerablus Meslek Yüksek Okulu seçilmiş. Cerablus Meslek Yüksek Okulu’nda eğitim dili Arapça olmasına karşın, alınacak öğretim görevlisi için Arapça bilme şartı dahi ilana koyulmamış. En ilginci ise az sayıda kişinin başvurması için başvuracak kişilere “İHA ticari pilot sertifikasına sahip olma” ve genel kollukta en az 10 yıl mesleki deneyimi bulunma” zorunluluğu getirilmiş. “Adrese teslim” şartlarla çıkarılan araştırma görevlisi ilanı için iki kişi başvuruda bulunmuş. Kazanan kişi hakkından feragat edince, diğer aday Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın’ın koruması Abdulkadir Fıstıkçı öğretim görevlisi oldu.

Bu bağlamda;

  • Gaziantep Üniversitesi Rektörü hakkında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Eğer bir soruşturma yoksa basında çıkan belgelerden ve haberlerden sonra Rektörle ilgili herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?
  • Daha önce usulsüz bir şekilde ‘Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri’ bölümüne diyetisyen öğretim görevlisi olarak alınmaya çalışılan Saadet Bekerecioğlu’nun, daha sonra da Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak atanmasında ısrar edilmesinin nedeni nedir?
  • Cerablus Meslek Yüksek Okulu’na alınan Abulkadir Fıstıkçı’nın, eski görevi olan rektörün korumalığına devam ettiği doğru mudur?
  • Akademik kurumlara akademik personel alımında kayırmacılığın önlenmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir? Çalışmalarınız yok ise neden yoktur?
  • Akademik çevrede işe alınmada ve terfilerde kayırmacılığın hiçbir şekilde düşünülmemesi gerekir. Bu kayırmacılığın son bulması ve Gaziantep Üniversitesinin bilim üretecek kadrolar ile donatılması için bir girişiminiz olacak mıdır?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r