DOLAR 32,5323 0.09%
EURO 34,8023 -0.04%
ALTIN 2.494,720,43
BITCOIN 20863501,08%
Gaziantep
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaziantep’in son gramofon ustasında para değil kıymet geçiyor

Gaziantep’in son gramofon ustasında para değil kıymet geçiyor

ABONE OL
16 Ocak 2020 14:07
Gaziantep’in son gramofon ustasında para değil kıymet geçiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

44 yıldır unutulmaya yüz tutan gramofonu yaşatmaya, insanlara hatırlatmaya çalışan gramofon ustası Ökkeş Peltek’in dükkânında paradan önce değer geçiyor. Sevdası haline gelen gramofonlarını gerçekten değer verecek olan kişilere sattığını söyleyen Peltek, “Gramofonu gerçekten kıymet verecek olan kişiye satıyorum” dedi.

Güneyin Sesi Gazetesi- Teknolojinin gelişmesiyle maziye karışan elektronik aletlerden olan gramofon’u Ökkeş Peltek Gaziantep’te 10 metrekarelik dükkânına yaşatmaya çalışıyor. Mesleği ayakta tutma gayesiyle çalışıp insanlara gramofonu hatırlatan Peltek, hem zamana hem de teknolojiye meydan okuyor. Tarih kokan Yeni Han’ın girişinde her köşesi gramofon ve antika saatlerle dolu olan dükkânında Peltek yaklaşık yarım asırdır gramofon tamiriyle uğraşıyor. Peltek’in dükkânın da 44 yıldır gramofonda dönen taş plaktan çıkan sesin tınısı içeriye girdiğiniz anda sizi geçmişe götürüyor. Dükkânına gelen her müşteriye sevdası haline gelen gramofonları satmayan Peltek, “Gramofona gerçekten kıymet verecek olan kişiye satış yapıyorum” dedi.

‘DİNLEDİKÇE SEVDAM HALİNE GELDİ’

Gramofonla 1979 yılında saat tamirciliği yaptığı esnada tanıştığını anlatan Peltek, bir arkadaşının Gaziantep’ten taşınmasından dolayı gramofonlarını kendi dükkânına bırakmasıyla bu işe başladığını paylaştı. O arkadaşına başta “Ben en anlarım plaktan gramofondan, ben saat ustasıyım” dediğini onunda “Sen yaparsın ağabey” deyip gramofonları bırakıp gittiğini kaydeden Peltek, şöyle devam etti: “Ben genelde ne iş yaparsam en iyisini yapmaya gayret gösteririm. Bunun içi motosikletimi satıp en iyi cihazları almaya başladım. Niye? Müzik kulağa hoş gelsin müşteriler memnun olsun, şikâyet etmesin diye.  Dinledikçe müziğe karşı ayrı bir sevdam oldu. Sevdam haline geldi. Ondan sonra plakları biriktirmeye, evime getirmeye başladım. Eşimin,  çocuklarımın da çok hoşuna gitti. Bu müzik sevdasını onlara da aşıladım. Çünkü gramofonlarımla onca yıl zaman geçirdim, kıymetli anılarım oluştu. Onlarında bunun değerini bilmeleri gerekiyor.”

İLGİ YOK, ÇIRAK YETİŞMİYOR

Gramofona gençlerin ilgisinin olmamasından dolayı çırak bulamadığını sözlerine ekleyen Peltek, “’Gençlere mesleğimizi takip ettirme olasılığı kalmadı. Bu yüzden bu işe ilk başladığımdan günümüze değin en iyi şekilde yaptım ve mutluyum. Eğer bir işi çok severseniz en iyi şekilde yapmanızı tavsiye ederim.  Yazı yazacaksanız en iyi şekilde yazın, kitap okuyacaksanız en iyisini okuyun, en iyisini yapın. En iyisini yaptıktan sonra bırakın o işi” diye ekledi.

‘GERÇEKTEN DEĞER VERECEK OLANA SATIYORUM’

Dükkânına her gelen kişiye gramofon satmadığını vurgulayan Peltek, gramofona ilgili olan kişi sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğuna dikkat çekti. Gramofona talebin baya olduğunu aktaran Peltek, “Talep baya var, şehir dışından yurt dışından gelip alıyorlar. Her dükkâna gelene satmıyoruz tabi, gramofona gerçekten kıymet verecek olan kişiye satış yapıyorum.  Fiyatlar türüne göre değişiklik gösteriyor’” dedi.

Hazal Kinem Tanyeri

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r