Hastalıklardan Koruyan 5 Farklı Kış Çayı

Mevsim geçişlerinde artan hastalıklardan korunmak ya da hastalandıktan sonra daha kısa sürede iyileşmek istiyorsanız, şifayı bitki çaylarında aramalısınız. Güneyin Sesi Gazetesi- Birbirinden farklı yararları ile vücudunuza şifa depolayan bitki çaylarını içererek hastalıklardan korunabilirsiniz. Bitki çaylarını içmek için mevsim geçişlerini ya da hasta olmayı beklememeli ve bitkileri hayatınızın her dönemine dahil etmelisiniz. Kış boyunca sizi tüm olumsuz etkilerden koruyacak olan 6 kış çayını ve tarifini sizin için derledik!

Ekinezya

Üst solunum yolları için oldukça etkili olan ekinezyanın, yapılan araştırmalara ve klinik çalışmalarına göre soğuk algınlığı etkenlerine karşı, bağışık sistemini desteklediği ve koruduğu ortaya konmuştur. Soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunan ekinezyayı günde 2 ya da 3 fincana kadar tüketebilirsiniz.

Ekinezya Çayı Tarifi

1 litre kaynamış suyun içerisine 3-5 kaşık kadar kuru ekinezya eklemeli ve 2-5 dakika arasında demlenmesini beklemelisiniz. Daha sonra rengini alan çayı, içerisine başka hiçbir şey eklemeden içmelisiniz. 15 gün içtikten sonra çaya bir süre ara vermeli ve daha sonra tekrar devam etmelisiniz.

Ihlamur

Çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaya devam eden ıhlamurun faydaları saymakla bitmiyor. Ataş düşürücü, öksürük kesici, grip ve nezle önleyici, terletici, kan basıncını düşürücü, sindirim sistemini çalıştırıcı, damar sertleşmesini önleyici ve boğaz ağrısını azaltıcı etkisi olan ıhlamuru gün içinde 3 bardağa kadar içebilirsiniz.

Ihlamur Çayı Tarifi

Yemeklerden sonra siyah çay içme alışkanlığınız varsa bunun yerine ıhlamuru koyarak vücudunuza sağlık depolayabilirsiniz. Ihlamuru normal çay gibi su ile birlikte kaynatmamalı bunun yerine önce suyu kaynatmalı ve daha sonra ıhlamuru üzerine eklemelisiniz. 10 dakika demlendikten sonra çayınızı afiyetle yudumlayabilirsiniz.

Adaçayı

Oldukça lezzetli ve yumuşak bir tadı olan adaçayı, sadece kış döneminde değil, hayatınızın her anında sağlıklı olmanızda etkin bir rol oynuyor. Adaçayının faydaları arasında; zararlı toksinleri atmak, karaciğeri temizlemek, aşırı terlemeyi azaltmak, stresi azaltmak, boğaz ağrısını azaltmak, safra kesesini çalıştırmak, boğaz ağrısını yok etmek, kan şekerini düşürmek ve ağız yaralarında etkili olmak yer alıyor. Kış aylarında bu lezzetli çayları içerek yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Adaçayı Tarifi

2 çay kaşığı kadar adaçayının üzerine sıcak suyu ekleyerek 5-10 dakika demlenmesini beklemelisiniz. Adaçayını çok fazla kullandığınızda çayın tadı daha acı gelecektir. Bu durumda dilerseniz içerisine biraz limon ve bal ekleyerek çayınızın tadını lezzetlendirebilirsiniz.

Zencefil Çayı

Ana vatanı Asya olan zencefil çayı, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Ekildikten 6-20 ay sonra hasat edilen zencefilin pek çok faydası bulunuyor. Bu çayın faydaları arasında; solunum yollarını açmak, sindirimi hızlandırmak, soğuk algınlığını hafifletmek, kan şekerini düşürmek, hazımsızlığı ortadan kaldırmak, boğaz ağrısını hafifletmek ve kas ağrılarını hafifletmek yer alıyor.

Zencefil Çayı Tarifi

4 bardak kadar zencefil çayı hazırlamak için öncelikle 4 cm uzunluğunda bir taze zencefilin kabuklarını temizlemeli ve ince dilimler halinde keserek su ile birlikte kaynatmalısınız. 15-20 dakika kadar kaynatıp 5 dakika dinlendirdikten sonra limon ve bal ile tatlandırarak servis edebilirsiniz.

Karışık Bitkili Kış Çayı

İçine birden fazla bitkinin katıldığı karışık bitki çayı hem lezzeti hem de faydaları sayesinde tercih ediliyor. Karışık bitki çayının malzemeleri arasında; 2 yemek kaşığı kuşburnu, 2-3 yemek kaşığı ıhlamur, 1 yemek kaşığı adaçayı, 3 adet okaliptüs yaprağı, 1 adet çubuk tarçın, 4-5 adet karanfil, yarım elmanın kabuğu, 5-6 adet papatya, 2 adet zencefil ve 1 yemek kaşığı hibiskus yer alıyor.

Karışık Bitkili Kış Çayı Tarifi

Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra üzerine kaynattığınız suyu eklemelisiniz. 5 dakika demlenen çayı bal ya da limon ile tatlandırarak içebilirsiniz. Grip, nezle ve soğuk algınlığına iyi gelen bu çayı hastalık döneminde ya da öncesinde afiyetle içebilirsiniz. Güneyin Sesi Gazetesi/Sağlık