DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3406937-0,09%
Gaziantep
12°

AÇIK

12:55

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

İŞÇİ DİRENDİ, BAKANLIK CEZA KESTİ

İŞÇİ DİRENDİ, BAKANLIK CEZA KESTİ

ABONE OL
27 Mart 2024 11:35
İŞÇİ DİRENDİ, BAKANLIK CEZA KESTİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Özak tekstilde sendika üyelerine baskı ve mobbing sorunu mecliste

EMEP milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca; Özak tekstil işçilerinin direnişi nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kesilen idari para cezasını Bakan Vefat Işıkhan’a sordu.

Özak Tekstil işçilerinin Öz İplik-İş sendikasından istifa ederek BİRTEK-SEN’e üye olmaları üzerine patron tarafından baskı görmeleri üzerine başlayan direniş 80 gün sürmüştü. Patron tarafından sendikal sebeple işten çıkartılan 500’e yakın işçi için adım atmayan bakanlık, cezayı BİRTEK-SEN’e kesti. Milletvekilleri Bayhan ve Karaca konuyu meclis gündemine taşıdı.

EMEP milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, konuya ilişkin mecliste yaptıkları basın açıklamasında, “Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren Özak Tekstil isimli şirkette çalışan işçiler, Öz-İplik İş sendikasından istifa ederek Birleşik Tekstil ve Dokuma İşçileri Sendikasına (BİRTEK-SEN) üye oldukları için patronlarından baskı görmüştür ve bir kadın işçi de işten çıkartılmıştır. Fabrikadaki 500’e yakın işçi,hem bu durumu hem de patronlardan gördükleri mobbing, baskı, taciz ve sömürüyü protesto etmek ve sendikalarının tanınmasını sağlamak amacıyla 27.11.2023 tarihinde iş bırakma eylemi kararı almışlardır. 500’e yakın işçi, hakları tanınmadığı gibi, işten çıkartılmışlardır.

80 gün süren hak arama mücadelesi boyunca; işçilerin barışçıl eylemleri engellenmiş, OSB kolluk ablukası altına alınmış, işçiler ve sendikalarının temsilcileri defalarca şiddetle gözaltına alınmış, Emek Partisi milletvekilleri tazyikli su ve biber gazına maruz bırakılmış, müftülük işçilerin camiyi kullanmasını engellemiş ve Şanlıurfa Valiliği şehirdeki bütün eylem ve etkinlikler ile bunlar için şehir dışından gelecek araçların şehre girişini yasaklamıştır.

Maruz bırakılan bu muamele ile ülkede ve dünyada gündem olan Özak Tekstil işçileri ve BİRTEK-SEN; ulusal ve uluslararası düzeyde sendikalardan, siyasi partilerden, demokratik kitle örgütlerinden büyük destek görmüştür. Söz konusu kurum ve kitle örgütleri, işçilerin haklarının tanınması için çeşitli protesto gösterileri düzenlemiş ve Bakanlığınıza da işçilerin taleplerinin dikkate alınması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye Barolar Birliği ve ülkenin köklü hukuk kurumları yaptıkları açıklamalarda işçilerin başta çalışma, örgütlenme, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı olmak üzere yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekmişlerdir.

Sendikal hakların ihlal edildiğine hiçbir şüphe bırakmayan bu olaylar neticesinde; Bakanlığınız bütün bu çağrılara rağmen işçilerin hak ve taleplerine kulak vermemiş, işçiler lehine harekete geçmemiştir. Ne var ki; Bakanlığınıza bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının hazırladığı belirtilen 22.01.2024 tarih ve 52 sayılı raporuna istinaden Şanlıurfa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Sendikalar ve TİS Kanunu ile Kabahatler Kanununa dayanılarak BİRTEK-SEN’e 1 milyon 500 bin TL tutarında idari para cezası kesilmiştir. Gerekçe olarak ise BİRTEK-SEN’in işçilere sendikalarına üye olmak ve eylem yapmak üzere “baskı yapması” gösterilmiştir. Özetle Bakanlığınız, işçilerin sendikal haklarını tanımayan ve baskı yapan patron Özak Tekstil’e yaptırımda bulunmadığı gibi; tüm dünya tarafından hak ihlaline uğradığı tespit edilen işçilerin haklarını savunan sendikayı cezalandırmıştır.

Bu bağlamda;

 

Hak arayan işçiler direnişleri süresince; sendika değiştirerek BİRTEK-SEN’e geçtikleri için patronun baskı ve mobbingine maruz kaldıklarını açıkça ve her alanda ifade etmelerine karşın sendikal baskı yapanın BİRTEK-SEN olduğu tespiti neye dayanılarak yapılmıştır?

 

İşçilerin istifa ettiği Öz-İplik İş’e yeniden üye olmaları için baskı yapan Özak Tekstil patronları için Bakanlığınızca bir teftiş yapılmış mıdır? Özak Tekstil patronlarına bu sebeple bir yaptırım uygulanmış mıdır?

 

Valilik, kolluk, müftülük gibi devletin her türlü gücünü işçilere karşı kullanma kudretine sahip olan Özak Tekstil, Bakanlığınız üzerinde de mi etki sahibidir?

 

Bakanlığınız sermayedarların örgütü müdür? İşçilerin hak ve taleplerinin korunması Bakanlığınızın görevleri arasında yer almakta mıdır?”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r