DOLAR 32,3789 0.16%
EURO 34,9661 -0.34%
ALTIN 2.324,210,22
BITCOIN 2259752-0,63%
Gaziantep
14°

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kirliliği önlenemeyen Nizip çayı zehir saçıyor

Kirliliği önlenemeyen Nizip çayı zehir saçıyor

ABONE OL
5 Aralık 2019 12:02
Kirliliği önlenemeyen Nizip çayı zehir saçıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nizip çayındaki kirliliğin önlenmesi için yetkili kurumlar toplantının ve görüşmelerin haricinde ciddi bir adım atmazken çayın içinden geçtiği Nizip’e bağlı 22 köyün doğası her geçen gün biraz daha kirleniyor. Sorunun yıllardan beridir çözülmediği için artarak büyüdüğüne dikkat çeken İyi Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, “Ölüm ve hastalık saçan Nizip Çayı’na biran önce etkin bir şekilde müdahale edilmelidir” dedi.

 

GÜNEYİN SESİ- Gaziantep’in Başpınar bölgesinden akmaya başlayarak Nizip’teki Hancağız Barajına kadar uzanan Nizip çayı bölgeye zehir saçıyor. Başta Başpınar Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların atıklarıyla kirlenmeye başlayan çay, Nizip ilçe merkezinin atık sularıyla ve Nizip sanayisindeki fabrikaların atıklarıyla daha da kirlenerek Hancağız Barajına ulaştığında kapkara bir renge bürünüyor. Yakınından geçtiği 22 köyün doğasına atıklardan dolayı büyük zarar veren Nizip çayı verimli meyve bahçelerini kuruturken diğer taraftan bölgedeki tarım arazilerinin çoraklaşmasının da nedeni.

 

Atıkların çaya dökülmemesi noktasında yıllardır yetkili kurumlar ciddi adım bir adım atmazken son olarak bu yılın başında çayın temizlenme çalışması için Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) yetkili kurumlarla ortak bir çalıştay düzenlerken Temmuz ayında ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Davut Gül Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret ederek Nizip çayının kirliliğinin önlenmesi konusunda atılacak adımları görüşmüştü.

 

‘ETKİN BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİLMELİ’

 

Nizip çayının kirliliği sorunun yıllardan beridir çözülmemesinden dolayı sorunun artarak ilerlediğini dile getiren İyi Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, yetkili kurumların sorunun çözümü için harekete geçmediğini söyledi. Çevreye verdiği zarar nedeniyle çayın onlarca insanın ölmesine ve sakat kalmasına neden olduğunu belirten Filiz, “Çay aynı zamanda bitki örtüsünün zarar görmesine ve hayvanların telef olmasına da neden oluyor. Biz yıllardan beridir bu sorunun çözümü için uğraşıyoruz. Ben Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde de bu konuyu geçen yıl dile getirmiştim. Yetkili kurumlar birkaç toplantı yaptı ancak hala bir adım atmadı. Nizip Çayı’nın güzergâhı boyunca ve Hancağız Barajı rezervuarındaki suların yöre çiftçileri tarafından sulama amaçlı kullanılması sonucunda bitkilerde verimsizlik, hastalık ve kurumalar meydana geliyor. Dere kenarındaki köylerde ülke ortalamasının çok üzerinde kanser vakaları ve buna bağlı ölümler görüldüğü gibi şikâyetler, 2009 yılından bu yana çeşitli şekillerde gündeme getirilmiş, maalesef sorunlar çözülmemiştir. Ölüm ve hastalık saçan Nizip Çayı’na biran önce etkin bir şekilde müdahale edilmelidir. Bu sorun çözülene kadar takipçisi olacağım” dedi.

 

Hancağız Barajında Toplanan Nizip Çayındaki fabrika atıkları

 

‘22 KÖY OLUMSUZ ETKİLENİYOR’

 

Nizip çayının 1970’li yıllardan beridir kirlenmeye başladığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Nizip İlçe Başkanı Haluk Kahraman, yıllardır bu sorunun çözümü için mücadele ettiklerini ancak hiçbir sonuç elde edemediklerini söyledi. Ziraat Odası yönetimindeyken de ciddi anlamda bu sorunun çözümü için çaba sarf ettiklerini anlatan Kahraman, şöyle devam etti: “Olumsuz etkilenen 22 ayrı köylü de valiyi bu sorunun çözümü için ziyaret etti. Nizip Çayı’nda biriken fabrika atıklarından dolayı 22 köy doğrudan etkileniyor. Çayın suyu Hancağız Barajında birikiyor. Barajdan faydalanarak yetişen ürünlerimize de bu fabrika atıklarının kimyasal etkisi geçiyor. Bu ürünlerin ulaştığı herkes de Nizip Çayına dökülen zehirden etkileniyor. Bu ekilen arazilerden sulu dediğimiz sebze bahçelerinin yetiştiği Hıyam, Keret, Cağıt gibi köylerimiz de bu suyu kullanıyor.”

 

CHP Nizip İlçe Başkanı Haluk Kahraman

 

‘BÖLGE HALKI ZEHİRLENİYOR’

 

Geçen yıl çayın içinden geçtiği Adaklı köyünde bu sudan zehirlenen 10 kişinin cenazesine gittiklerini sözlerini ekleyen Kahraman,  “İnsanlarımız bu suyun zehrinden dolayı kansere yakalanıyor. Bu suya dökülen zehirli fabrika atıklarının kaynağı ise Gaziantep Organize Sanayi Bölgesidir. Nizip’teki kâğıt fabrikası ve kanalizasyonu da bu atık kaynağına eklenerek Hancağız Barajı’nda birikiyor. Geçmişte bu soru berraktı. Biz çocukluğumuzda yüzmeyi bu çayda öğrendik. Balık tutardık. Bu sulardan yeşeren çok güzel bahçelerimiz vardı. Ama ne yazık ki şimdi ise bu suda değil balık görebilmek sudaki zehirden insanlarımızı kaybediyoruz. Bahçe, bostan ekemiyoruz. Barajın kenarındaki bir köyde aynı zamanda çiftçilik yapıyorum. Sudaki pis kokuya dahi dayanamıyoruz. Baraj suyu tamamen hastalık saçıyor. Sözde çevre köylerin sudan faydalanabilmesi, bahçelerini sulayabilmesi için Nizip Çayı kaynak alınarak Hancağız Barajı yapıldı. Ama şu an ise tamamen fabrika atıklarının yuvası haline bu baraj ve çay değil fayda hastalık saçıyor” diye konuştu.

 

BAKANLIK 3 YIL ÖNCE ‘ÇALIŞIYORUZ’ DEMİŞTİ

 

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul’un 2016 yılında Nizip çayındaki kirlilikle alakalı dönemin Çevre Ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesine bakanlık verdiği cevapta çaydaki kirliliğin önlenmesine dair çalışmaların sürdüğünü belirtmişti. Aradan geçen 3 yıla rağmen bakanlık tarafından kirliliğin önlenmesine dair hiçbir adım atılmadı.

 

Haber: Jiyan CİN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r