DOLAR 32,6607 0.43%
EURO 34,7793 0%
ALTIN 2.506,360,91
BITCOIN 20149810,06%
Gaziantep
19°

AÇIK

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kurtuluşun 100. yılında direnişin ve zaferin coşkusu Adana’nın dört bir yanını sardı

Kurtuluşun 100. yılında direnişin ve zaferin coşkusu Adana’nın dört bir yanını sardı

ABONE OL
5 Ocak 2022 14:53
Kurtuluşun 100. yılında direnişin ve zaferin coşkusu Adana’nın dört bir yanını sardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi Gazetesi– 5 Ocak Adana’nın Kurtuluş Bayramı, 100. yılda 100 etkinlikle kutlanıyor. 3 Aralık 2021’de başlayan kutlamalar, 5 Ocak günü yoğunlaşarak sürdü. Sabah saatlerinde, 100 yıl önce kurtuluşun gerçekleştiği günde olduğu gibi Büyüksaat ile Ulucami minaresi arasına bayrak asıldı. Bayrak törenine Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile kentin sivil ve askeri erkanı katıldı. 100. yılda asılan bayrak, 100 Adanalı kadın tarafından getirilen kumaşların, kadınlar arasından dikiş bilenlerin, Adana Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi Dikiş Atölyesi’nde dikilmesiyle oluşturuldu.

100 YIL ÖNCEKİ BİRLİKTELİK VE DAYANIŞMA RUHU CANLANDIRILDI

5 Ocak 1922’de Adana’nın düşman işgalinden kurtulduğu gün asılan bayrağın hazırlanış şekli, dayanışma ve fedakarlık böylece günümüzde canlandırılmış oldu.

Büyüksaat’teki törenin ardından kentin sivil ve askeri erkanı Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk törenine katıldı.

Sivil ve askeri erkan daha sonra kortej eşliğinde Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen kutlamalara katıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, katılımcıları, konukları ve Adanalıları selamlamasının ardından yaptığı konuşmada, kurtuluşun 100. gurur yıldönümünü kutladı.

BU MİLLET ESİR OLMAYACAK

Başkan Zeydan Karalar, “Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceği dizayn edemezler. Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1. Dünya Savaşı sonrasında Adana’ya gelip yaptığı toplantılar sonrasında, kendisine Adanalıların verdiği cevap çok önemlidir. Adanalılar, ‘Paşam doğduğumuz bu topraklarda ölmesini de biliriz. Fakat öldürmeden de ölmeyiz. Bütün maddi ve manevi varlıklarımızla emrinizdeyiz. Kanımızı ve canımızı da vermeye hazırız. Yeter ki bu kutsal toprakları düşman çizmelerine çiğnetmeyelim’ demiştir. Mustafa Kemal Atatürk de, toplantı yaptığı odada ‘Evet bu topraklarda düşman çizmesi gezemeyecek ve bu millet esir olmayacaktır’ demiştir” diye konuştu.

MİLLİ MÜCADELE ATATÜRK’ÜN ADANA’YA GELİŞİYLE BAŞLAR

Mustafa Kemal Atatürk’ün, kurtuluşun ardından dile getirdiği, “Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” sözlerine de vurgu yapan Başkan Zeydan Karalar, “Milli Mücadele Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişiyle başlar. Burada yaptığı temas ve toplantıların ardından, milis kuvvetleri kurulması talimatını verir ve silah desteği sağlar” dedi.

ALDIĞIMIZ MİRASI YAŞATMAK BOYNUMUZUN BORCU

Adana’yı işgal eden Fransızların ve Ermenilerin zulüm ve katliamlar yaptığını belirten Başkan Zeydan Karalar, milis güçlerinin direnişiyle ilgili bilgi verdi. İlçelerde gerçekleşen büyük çarpışmaları da hatırlatan Başkan Zeydan Karalar, gencecik vatanseverlerin kendilerini feda ederek Fransız cephaneliklerine, karakollarına yaptığı baskınları anlattı.

Adana’da düşmana direnen kuvvetlerin önde gelen isimleriyle ilgili de konuşan Başkan Zeydan Karalar, Fransızlarla yapılan bir ateşkesin, Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM’nin tanınmış olmasını sağlamak için gerçekleştirdiği öngörülü bir hamle olduğunu ifade etti.

Başkan Zeydan Karalar konuşmasını “Kahramanlarımızdan aldığımız mirası, onlardan aldığımız ilhamla yaşatmak boynumuzun borcu olsun” diyerek sonlandırdı.

RENKLİ, YOĞUN VE ANLAMLI TÖREN

Adana Valisi Süleyman Elban ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın konuşmasının ardından şiirler okundu, halk oyunları oynandı, mehter takımı gösterisi yapıldı.

Pozantı Kaymakamlığından bisikletli sporcularca getirilen “Atatürk’ün mücahitlerinden Adana’ya” isimli bayrak, Vali Süleyman Elban’a teslim edildi.

100 yaşındaki Makbule Cemil de tarihi bir bayrağı öğrencilere takdim etti.

Bayrak şiirinin yazarı Arif Nihat Asya, ölüm yıldönümü olan 5 Ocak’ta anıldı.

Kurtuluşun 100. yılı nedeniyle düzenlenen resim, şiir, kompozisyon, fotoğraf yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri Uğur Mumcu Meydanı’nda verildi.

Kutlamalarda Jandarma Özel Kuvvetleri de karada ve havada çeşitli gösteriler yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r