DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20837170,60%
Gaziantep
19°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

MİLLETVEKİLİ BAKBAK BAKÜ VE ŞUŞA’DA

MİLLETVEKİLİ BAKBAK BAKÜ VE ŞUŞA’DA

ABONE OL
24 Mayıs 2022 11:02
MİLLETVEKİLİ BAKBAK BAKÜ VE ŞUŞA’DA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi GAZETESİ – AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. Derya Bakbak, TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti ile birlikte, Azerbaycan tarafından Ermeni işgalinden kurtarılan Karabağ’ın Şuşa kentinde düzenlenen Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan Parlamentoları Dış İlişkiler Komisyonları Üçlü Ortak Toplantısı’na katılarak konuşma yaptı. Dr. Bakbak ayrıca, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile bir araya geldi.

 

Şuşa kentinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dr. Derya Bakbak, “Türkiye olarak, Azerbaycan ve Gürcistan ile ilişkilerimiz bizim için son derece kıymetlidir. Bölgesel işbirliğimizin güçlenmesi uluslararası arenada ülkelerimiz adına önem taşımaktadır. Bu ziyaret de hem bölgesel işbirliğimizin güçlenmesine hem de ülkelerimizin birbirine daha da yakınlaşmasına vesile olmuştur.  Her üç ülke de siyasi, güvenlik, ekonomik ve diğer alanlarda ilişkileri geliştirmek için mümkün olduğu kadar dikkatli ve sistematik bir biçimde çalışmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettikleri gibi biz, Türkiye olarak, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliklerinde her zaman var olacağız. Bununla birlikte üçlü işbirliğimiz açısından bölgesel sahiplenme ve kapsayıcı bir politika yürüterek, ülkelerimizin işbirliğini ve kalkınmasını geliştirmeye odaklanmış bulunmaktayız. Müttefiklik ilişkilerimiz, ticaret hacmimiz ve yatırımlarımız bunu destekler niteliktedir.” dedi.

 

Hem Azerbaycan’ın hem de Gürcistan’ın, Türkiye’nin önemli ticaret ortakları olduğunu vurgulayan Dr. Derya Bakbak, “Gürcistan’daki Türk yatırımları, üçüncü ülkeler üzerindekilerle birlikte günümüzde 1,2 milyar dolara, Azerbaycan’daki doğrudan yatırımları, üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlarla birlikte 12 milyar dolara ulaştı. Uzun uğraşlar sonucunda gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı sadece bu üç ülkenin kaderinde önemli bir dönüm noktası olmakla kalmamış, aynı zamanda küresel enerji oyununda devrim niteliğine de sahip olmuştur. Bu projeler ülkelerimize sermaye çekmekle birlikte uluslararası arenaya alternatif enerji nakli imkanı sağlamıştır. TANAP ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projeleri de üçlü iş birliğini küresel açıdan önemli hale getirmiş, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan üçlüsü hem Avrupa’nın enerji güvenliği hem de Doğu-Batı taşımacılığı açısından kilit pozisyona yükselmiştir. Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan’ın aynı kaderi paylaştığı ve güçlü bağlarımızın olduğu açıktır. Ve bu bağlamda, bu üç ülkenin iş birliği ve dostluğu takdire şayandır. İnanıyorum ki, parlamentolar arası gerçekleştirdiğimiz bu toplantılar da işbirliğimiz açısından hayırlara vesile olacaktır.” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Azerbaycan temasları kapsamında Bakü’deki Milli Meclis’i de ziyaret eden Dr. Akif Çağatay Kılıç başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova tarafından kabul edildi. İlişkilerin daha da artırılması ve güçlenmesiyle ilgili istişarelerde bulunuldu. Heyet ayrıca işgalden kurtarılan Şuşa’ya, Bakü’deki Fahri Hıyaban, Şehitler Hıyabanı ve Türk Şehitliği’ne de ziyaret gerçekleştirdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r