DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2074522-1,87%
Gaziantep
21°

AÇIK

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Nizip’in zeytinyağlı sabununa ilgi artıyor

Nizip’in zeytinyağlı sabununa ilgi artıyor

ABONE OL
31 Aralık 2019 14:47
Nizip’in zeytinyağlı sabununa ilgi artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şampuan, duş jeli, saç kremi gibi ürünlere karşı mücadelede zayıflayan Nizip’in zeytinyağlı sabununa ilgi her geçen gün artıyor. Üretici Emin Yavuz, cildi besleyici özelliği olan zeytinyağlı sabunun egzama, sedef ve uyuz hastalıklarına karşı şifa olduğunu belirtti.

 

Güneyin Sesi Gazetesi- Gaziantep’in zeytin bahçeleriyle çevrili ilçesi Nizip’te zeytinyağı kadar dikkat çeken diğer bir ürün ise zeytinyağlı sabun. Zeytinin fabrikalarda zeytinyağına dönüştüğü esnada ortaya çıkan zeytinyağının ikinci aşaması olan pirina yağı ile üretilen sabunlar hem cildi besliyor hem de egzama, sedef ve uyuz gibi hastalıkların önüne geçiyor. Geçmiş yıllarda yaklaşık 200 civarında sabun imalathanesinin olduğu Nizip’te, günümüzde bir elin parmak sayısını geçmeyecek şekilde geleneksel yöntemlerle üretime devam eden imalathaneler zeytinyağlı sabununun yok olmaması için çabalıyor. Zeytinyağının şifa olduğu kadar sabununun da şifa olduğunu kaydeden imalathane sahibi Emin Yavuz, son dönemde şampuan, duş jeli, saç kremi gibi ürünlere karşı ilginin azaldığını, zeytinyağlı sabuna rağbetin gün geçtikçe arttığını dile getirdi.

 

‘ZEYTİNYAĞLI SABUN ESKİ GÜNLERİNE DÖNÜYOR’

 

Sabun işinde olan ailesinin 3’üncü kuşak temsilcisi Emin Yavuz, bahçelerden toplanan zeytinlerin fabrikaya yağ haline getirilmek için gittiğinde üretim esnasında ortaya çıkan pirina yağını sabun üretiminde kullandıklarını söyledi. Günümüzün ortopedi doktorları olan eski çıkıkçıların, kırık çıkıkçıları iyileştirmek için zeytinyağlı sabunu kullandığını anlatan Yavuz, “Zeytinyağlı sabun cildi besliyor. Ondan dolayı zeytinyağı sabunu öneriyoruz. Kapanan imalathaneler zeytinyağını sabuna katmadılar. Zeytinyağlı sabun adı altında kalitesiz sabunları piyasaya sürdüler. Bundan dolayı Nizip’teki sabun imalathanelerinin çoğu kapandı. Zeytinyağlı sabunun reklamını iyi yapamamamız da etkiledi. Duş jeli, şampuan, saç kremi gibi ürünleri üreten firmalar çok iyi tanıtım yapıyorlar. Bundan dolayı tüketici o tarafa kaydı. Ancak şuanda zeytinyağlı sabun yeniden revaçtadır. Tüketici neyin sağlıklı olup olmadığını anladı. Zeytinyağlı sabun eski günlerine dönüyor” ifadelerini kullandı.

 

‘PH VE KOSTİK DEĞERİ TADILARAK AYARLANIYOR’

 

Gaziantep Dış Ticaret Müdürlüğü verilerine göre Nizip’te üretilen sabunların 109 ülkeye ihracatının yapıldığını sözlerine ekleyen Yavuz,  “Son yıllarda laboratuvarda tahlil yapmaya önem verdik. Ancak geçmiş yıllarda böyle bir şansımız yoktu. Eskiden ustalık vardı. Şuanda da ustalık var. Eskiden atalarımız en iyi sabunu kazandaki haline bakarak, koklayarak, tadına bakarak bilirlerdi. Tadına bakmak derken sabunu yemiyoruz. Dilimiz yardımıyla sabunun PH ve kostik değerini ölçüyoruz. Sabunu dilimize koyarız. Sabun dile geldiğinde tatlımı, acımı, tuzlumu diye bakarız. Ona göre kazana eklemeler yaparız. Şuanda sabun üretiminde ben yine duyu organlarımdan yararlanıyorum. En son aşamada laboratuvara gönderiyoruz. ‘Tamam hazır’ dedikten sonra laboratuvara gönderdiğimizde zaten o ürün hazır hale gelmiş oluyor. Laboratuvardan onay alınıp seriliyor” diye konuştu.

 

SABUNUN ÜRETİMİ BİR YILI BULABİLİYOR

 

Nizip’te 43 yıldır sabun imalathanelerinde çalışan sabun ustası İsmail Şahin, iyi sabununun yavaş yavaş üretildiğini belirterek, sabunun yapım aşamasını şöyle anlattı: “İmalathaneye gelen zeytin ve defne yağı kazana dökülüyor. Kazanda yağ ve diğer maddeler iki gün boyunca kaynıyor.  3’üncü gün serim aşamasına geçiliyor. Kalıplara dökülen sabun bir günde kalıplarda bekliyor. 4’üncü gün gelip sabunu kesiyoruz. Bir günde sabun kesilmiş halde yerde bekliyor. 5’inci günde kuruması için kubbe şeklinde düzüyoruz. 6 ay boyunca kubbe halinde bekliyor. İyice kuruyup kıvamını bulana kadar güneşsiz yerde bekletiyoruz. Tabi bazen hava şartlarına bağlı olarak sabunun kuruması 8 ya da 10 ayı da bulabiliyor. Kurumanın ardından da sabunlar paketlenip satışa hazır hale getiriliyor. Sabun üretimden vatandaşların eline gidene kadar aradan 1 yıla yakın bir zaman geçiyor.”

 

200 İMALATHANE…

 

Sabun üretiminin en zor aşamasının kubbe yapımı olduğunu aktaran Şahin, herkesin sabunları kubbe halinde dizemeyeceğini belirtti. Bu işin tecrübe gerektirdiğine dikkat çeken Şahin, “Bu meslek yok olmaya doğru gittiği için yeni çalışan pek az oluyor. Eskiden Nizip’te 200 tane sabun imalathanesi vardı. Kötü sabun ürettikleri için hepsi kapandı. Şimdi kalanlar gerçekten iyi sabun üreten imalathanelerdir. Biz evimizde de kendi ürettiğimiz sabunlardan kullanıyoruz. Mutfakta, banyoda lavaboda, çamaşır yıkamada her alanda kullanıyoruz” dedi.

 

Orhan Erkılıç 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r