Solunum yolu enfeksiyonlarına çare aktarlarda!
Gaziantepliler, havaların mevsim normallerinin üstünde ve altında seyretmesinden kaynaklı artan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı çareyi aktarlarda arıyor.
Güneyin Sesi Gazetesi- Kış olmasına rağmen havaların mevsim normallerinin üstünde ve altında seyretmesinden kaynaklı artış gösteren soğuk algınlığı, grip, nezle gibi solunum yolları enfeksiyonlarına karşı yurttaşların doktorlara alternatif olarak gördükleri aktarlar, en yoğun zamanlarını yaşıyor. Gaziantep’in tarihi aktarlar çarşısındaki aktarlar, soğuk algınlığından gribe kadar birçok mevsimsel hastalığa karşı doğal bitkilerle ilaç hazırlıyor. Doktorda şifa bulamayanların kış hastalıklarına karşı şifa bulmak için aktar çarşısına uğradıklarını aktaran aktar Cuma Aykal adlı aktar, yılın iş anlamında en yoğun zamanlarını yaşadıklarını söyledi.
KIŞ ÇAYI, TARÇIN, KARANFİL, IHLAMUR, ZENCEFİL, ADA ÇAYI…
Çocukluğundan beridir bu mesleğin içinde olduğunu belirten Aykal, Kış aylarına girilmesiyle birlikte gribal ve solunum yolları enfeksiyonlarında büyük artış yaşandığını ifade etti. Hastalıkların çocuklar başta olmak üzere her yaş grubundan insanı etkilediğini sözlerine ekleyen Aykal, şöyle devam etti: “Bizde yanımıza gelen hastalara hastalıklarına göre tüketmeleri için kış çayı, tarçın, karanfil, ıhlamur, zencefil, ada çayı veriyoruz. Biz her zaman önce doktor diyoruz. Doktora gidip kimyevi ilaçlardan antibiyotiklerden çare bulamayanlar doğal yöntemlere başvuruyor. Bunun içinde bizim yanımıza geliyorlar. Zaten her hastalığın doğal ilacı da bellidir. Artık insanlarda en az bizim kadar bilgililer. Onların taleplerine göre karışımlar yapıp veriyoruz. Doğal ilaçlarımızda büyük oranda etkili oluyor. Nezle ve grip olanlara zencefil, ada çayı, ıhlamur, tarçın tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Soğuk algınlığı hastalığı içinde özel karışık çaylarımız var. Kış çayı veriyoruz. Veya bitkisel şekerler var onları kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”
‘İLKBAHARDA STOK YAPIYORUZ’
İlkbahar aylarında hasat edilen şifalı ot ve bitkileri alıp kuruttuklarını anlatan Aykal, kurutmanın ardından kış için stok yaptıklarını belirtti. Kış ve sonbahar aylarında arz talebe göre müşteriye verdiklerini paylaşan Aykal, “Mesela Antep bölgesinde Afat Otu yetişir. Biz bunu kurutuyoruz. Bu ot korkuya, şeker hastalığına iyi geliyor. Temiz ortamda kurutulduktan sonra otları satışa hazır hale getiriyoruz. Bitkisel ilaçlarında taze haldeyken kullanılması gerekiyor. Çünkü taze iken etkili oluyor. Bayatlayınca sağlığa faydalı olması azalıyor. Bazı otlar ve ilaçlar herkese iyi gelmeyebilir. Mesela çörek otu bin derde derman deriz. Ancak çörek otu bazı kişilerin midesine gelmeyebiliyor. Ancak yüzde 95 oranında insanlar bitkisel ilaçlardan şifa buluyorlar. Tabi aynı şey doktorların verdiği ilaçlarda da olabiliyor” dedi.
Soğuk havadan kaynaklı sık sık öksürdüğü için aktara gelen Ökkeş Karabal, tarçın ve ıhlamur almaya geldiğini belirtti. Tarçını ve ıhlamuru suyla kaynattıktan sonra içine limon sıkılıp içildiği takdirde öksürüğe bire bir geldiğini söyleyen Karabal, ıhlamur ve tarçının öksürüğü kestiğini ifade etti.
Haber: Jiyan CİN