Son on yıla damgasını vuran 5 güncel konu
2010’lu yılları geride bırakırken, bir önceki on yılda çok konuşulmamasına rağmen son on yılda iklim krizinin etkisiyle hayatımızın bir parçası haline gelen çevre trendlerini listeledik.
Güneyin Sesi Gazetesi- #1 Plastik krizi
Plastik atıkların dünyanın dört bir tarafını ele geçirmeye başladığı son on yıla kadar, çok az insan tek kullanımlık plastik kullanımını sorguluyordu. Bu problem o kadar belirgin hale geldi ki artık dünyanın neredeyse her yerinde naylon poşet, kağıt bardakta kahve ve paket yemek servisi gibi tek kullanımlık ambalajlardan uzaklaşmak için yasalar çıkarılıyor.
‘Sıfır atık’ kavramı da giderek yaygınlaşıyor. Çoğu insan sıfır atık bir yaşam sürmese de konsepte hakim ve atığını azaltmak için ciddi çaba sarf eden insanların sayısı giderek artıyor.
#2 Yeşil beslenme
The Guardian’ın geçtiğimiz on yılın trendlerine yer verdiği makalede, eskiden ‘sıkıcı’ olarak algılanan veganlığın giderek yaygınlaştığı belirtiliyor. Tabana yayılmış bir yaşam tarzına dönüşmese de bitki bazlı beslenme birçok insanın yaşamının bir parçası haline gelmiş durumda.
Vejetaryenlik, etsiz pazartesi, bitki bazlı proteinler ve vegan kozmetik ürünleri gibi kavramlar da geniş kitleler tarafından bilinir ve benimsenir hale geldi.
#3 Yenilenebilir enerji
Türkiye’de enerji üretiminin çok küçük bir parçasını oluştursa da güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları özellikle Avrupa’da yaygın olarak kullanılmaya başladı. Danimarka 2019 yılında enerjisinin yüzde 47’sini rüzgardan elde ederek yeni bir rekora imza attı.
#4 Sosyal medya
Akıllı telefonlar ve sosyal medya ağlarının yaygınlaşmasının insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri sık sık dile getirilse de sosyal medya aynı zamanda dünyada olan bitenden haberdar olmamızı sağlayan, farklı kaynak ve fikirlere ulaşabileceğimiz bir kaynak haline geldi. Sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalar sayesinde çevre ile ilgili birçok mesele de kitlelere ulaştı ve değişim yaşanmasını sağladı.
#5 Minimalizm
Son on yılda hayatımıza giren bir başka kavram da minimalizm oldu. Tüketim çılgınlığına kapılmaktansa daha az eşyayla daha sade ve huzurlu bir yaşam sürmeyi tercih eden insanların sayısı giderek artıyor.