DOLAR 32,3789 0.16%
EURO 34,9661 -0.34%
ALTIN 2.324,210,22
BITCOIN 2259752-0,63%
Gaziantep
14°

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Suriyeli Sülo’ya ajanlık teklifi meclis gündeminde

ABONE OL
29 Mart 2021 15:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güneyin Sesi Gazetesi- HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, iddiaya göre Mardin’de kendilerini MİT mensubu olarak tanıtan şahısların ajanlık teklifini kabul etmemesinin ardından sınır dışı edilmek istenen Suriyeli Ali El Sülo isimli şahsın durumunun aydınlatılmasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

 

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr.  Mahmut Toğrul’un TBMM sunduğu gerekçe ve soru önergesi ise şöyle:

 

Suriye’den 2013 yılında savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Ali El Sülo ve ailesi Mardin’in Artuklu ilçesine yerleşmiş. Ali El Sülo’nın 2020 yılında hakkında örgüt propagandası yapmak suçundan ifadesi alınmış. Gerekçe olarak 2015 yılında Facebook üzerinden yapmış olduğu paylaşımlar gösterilmiş. Sülo’nın Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 2020/293 esas sayılı dosya ile yargılaması devam etmektedir. İlk duruşması 16.04.2021 tarihinde olup tutuksuz yargılanmakla beraber hakkında herhangi bir adli kontrol kararı da uygulanmamış.

Ali El Sülo Ocak 2021‘de Mardin il Göç İdaresi Müdürlüğünden aranarak kimlik işlemlerinde problem olduğu gerekçesiyle müdürlüğe davet ediliyor. Bunun üzerine Ali El Sülo eşiyle birlikte Mardin İl Göç İdaresine gidiyor. Kurum müdürünün odasında müdür ve ayrıca kendisini MİT mensubu olarak tanıtan iki kişinin Ali El Sülo’ya ajanlık teklifinde bulunduğu iddia ediliyor. Kendilerini istihbarat elemanları olarak tanıtan bu iki kişi, Ali El Sülo’ya HDP’ye gitmesini ve kendilerine bilgi getirmesi yönünde baskı uyguladıkları ifade ediliyor. Ali El Sülo ise sıradan bir vatandaş olduğunu bu yüzden bu teklifi kabul edemeyeceğini söylemesi üzerine MİT elemanlarının ya bu teklifi kabul edersin yada seni sınır dışı ederiz şeklinde tehdit ettikleri belirtilmektedir. Ali El Sülo Ocak ayında bu şekilde 4-5 defa rahatsız ediliyor.

Ali El Sülo ajanlık dayatmasını kabul etmediği için 12.03.2021 tarihinde sabah saatlerinde gözaltına alınmış. Daha sonra El Sülo sınır dışı edilmek üzere Antep Geri Gönderme Merkezine gönderilmiş. Şu anda halen geri gönderme merkezinde tutulmaktadır. Sülo’nun avukatı Mardin Sulh Ceza Hakimliğine sınır dışı etme kararına itiraz etmiş olmasına rağmen bu itirazlar dikkate alınmayarak Sülo hakkında alınan kararların birer örneği avukata verilmemiş.

 

Bu bağlamda;

Bakanlığınız Ali El Sülo’nın yaşamış olduklarından haberdar mıdır? Ali El Sülo’nın durumuna ilişkin bakanlığınızın yürütmüş olduğu etkin bir soruşturma var mıdır? var ise soruşturma ne aşamadadır? Yok ise neden yoktur?

Ali El Sülo’nın Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması devam ediyorken ve ilk duruşması 16.04.2021 tarihinde olmasına rağmen Ali El Sülo’nun duruşmadan yaklaşık bir ay önceden gözaltına alınıp Gaziantep Geri Gönderme Merkezine gönderilmesinin nedeni nedir?

Kendilerini MİT mensubu olarak tanıtan ve Ali El Sülo’yu HDP’ye gitmesi doğrultusunda tehdit eden kişiler kimlerdir? Bu kişiler bakanlığınızın talimatıyla mı böylesi bir girişimde bulunmuşlardır?

Mardin Sulh Ceza Hakimliğinde Ali El Sülo’ya ilişkin tutulan tutanaklar neden El Sülo’nun avukatına verilmemiştir? Bu durum hukuka aykırı bir durum olmasına rağmen bu keyfiliğin sebebi nedir?

Ali El Sülo şu anda halen Gaziantep Geri Gönderme merkezinde mi tutuluyor? Tutuluyor ise ne zamana kadar tutulacaktır?

Ali El Sülo kendisine dayatılan ajanlık tekliflerini kabul etmediği için mi bu tarz uygulamalara maruz kalmıştır?

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r