DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2071365-1,83%
Gaziantep
18°

AÇIK

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Gümrük Birliği’nin kapsamı genişletilmeli

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Gümrük Birliği’nin kapsamı genişletilmeli

ABONE OL
23 Ocak 2023 15:30
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Gümrük Birliği’nin kapsamı genişletilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu“Gümrük Birliği’nin kapsamı genişletilmeli” dedi.

Ekonomim’de yer alan habere göre Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ile TOBB iş birliğinde yürütülen Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) projesinin kapanış konferansında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu açıdan Gümrük Birliği kapsamının kesinlikle genişletilmesi ve işleyişinin iyileştirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla Gümrük Birliği’nin modernizasyonu müzakereleri, iki tarafın menfaatine olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşümü de Gümrük Birliği müzakerelerine ve Türkiye-AB İktisadi bütünleşme sürecine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Vize sorununa değindi

Türkiye ile AB arasındaki ticaret hacmine değinen Hisarcıklıoğlu, “Son çeyrek asırda karşılıklı ticaret hacmimiz tam 4 kat artmıştır. 2022 yılı itibarıyla Türkiye-AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 41’i de AB’ye yapılmaktadır. Türkiye AB’nin 6’ncı büyük ticaret ortağıdır. AB, aynı zamanda Türkiye’deki dış yatırımlarda birinci sırada yer almaktadır. Bizler iş dünyası olarak, gerek Türkiye gerek AB iş dünyası olarak, çok daha fazlasını yapabileceğimizin farkındayız. Bu konuda hükümetimizin ve Avrupa Komisyonu’nun desteğine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Rifat Hisarcıklıoğlu, iş insanları için vize temininde yaşanan güçlüklerin ticaret hacminin artış hızını olumsuz etkilediğini, Avrupalı ihracatçıları da etkileyen bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye-AB ticaretinde kara yolu taşımacılığının hızlı mal teslimatı için ciddi bir lojistik avantaj sağladığını ifaden eden Hisarcıklıoğlu, var olan taşıma kotalarının, ithal ve ihraç edilen malların teslimatını geciktirdiğini, maliyetleri de artırdığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, kara yolu taşıma kotaları sorununun da çözülmesi gerektiğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r