Vali’nin eğitimde başarı formülü: Sınavlara katılma sınırı getirilecek
Gaziantep Valisi Davut Gül eğitimde Gaziantep’i üst sıralara taşıyacağını söyleyen projesini açıkladı. Projeye göre öğrencilerin sınavlara girmesine kısıtlama getirilecek.
Güneyin Sesi Gazetesi- Gaziantep'te eğitim başarısın yükseltilmesi amaçlanan yeni bir projeye gidiliyor. Yeni projede sınavlara gireceklere sınırlama getirilecek ve yaklaşık yüzde 10’luk bir dilime 7 seçenek sunulacak. Konuyla ilgili 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için düzenlenen toplantıda projeye ilişkin detayları basınla paylaşan Vali Davut Gül, "Sınava giren öğrencilerin sadece yüzde 10'u başarı sağlıyor. Ne kadar öğrenci girerse girsin bu değişmiyor. Geriye kalan yüzde 90'u mahallesindeki okula gidiyor. Öğrencilerin tamamının sınava girdiğindeki başarı sıralaması ise yüzde 50'sinin girdiği başarı sıralamasında farklı başarı çıkar. Örneğin 150 bin kişinin girdiği sınavda Fen Lisesi’ne 120 kişi alınıyor. Yüzde 90’lık kesime giremeyen bir öğrenciye illa ki Fen Lisesi kazanacaksın denilemez. Hem öğrenciler için hem de aileler için beklenti oluşuyor. O sınava giremeyeceklere ister düz lise, ister imam hatip seçenekler sunulacak. Herkes doktor olamaz. Her çocuğun kendisine göre özellikleri ve yetenekleri var. Eğitimde alanlaşma ve uzmanlaşmaya gideceğiz” dedi.
‘SINAVA GİRECEK ÖGRENCİ SAYISINI 40 BİNDEN 30 BİN DÜŞÜRECEĞİZ’
Vali Gül, çok iyi bir rehberlik yapıp sınava gidecek öğrenci sayısını 40 bin değil de 30 bine düşürmeye hesapladıklarını belirterek, "Bunun için Suriyeli öğrencilerden tutunda, hiç okumaya niyeti olmayan öğrencilere kadar bir sürü çocuk var. Bunlar sınava girmesin, başarı artar. Sıralama 20 sıra değişir. Tabi bu olunca biz çok çalıştık, başarı olduk anlamına gelmez. Çok başarılı öğrenciler var. Ama bizim bütüne bakmamız lazım. Bütün bunlara bakıp, biz 60'ncı sıradayız demek doğru olmaz. Bu bir eğitim politikası. Çocukların olabildiğinde az kısmının sınava girmesini önereceğiz. Bu da sıralamada düzelmeye gitmemesi sağlayacak"
‘AİLELER BEKLENTİYE GİRMEYECEK’
Ailelerin çocukları sınava girerken çok ciddi beklenti içine girdiğini anlatan Gül, "Okumak istemeyen, başarısız olan öğrenciler ailelerin zoruyla sınava giriyor. Bu kez ailenin sınav beklentisi artıyor. Kimseyi böyle bir beklentiye sokmanın anlamı yok. Biz çocuklara seçenek sunacağız. Meslek lisesi, düz lise veya imam hatip. Git oraya yerleş diyeceğiz. Çocuğu zorlamayı ortadan kaldıracağız. Hem aile beklentiye girmeyecek"