DOLAR 32,4982 0.07%
EURO 34,8525 0.22%
ALTIN 2.479,330,71
BITCOIN 2015370-2,77%
Gaziantep
18°

AÇIK

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Yumurta alırken, saklarken, tüketirken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Yumurta alırken, saklarken, tüketirken nelere dikkat edilmesi gerekir?

ABONE OL
28 Aralık 2019 11:12
Yumurta alırken, saklarken, tüketirken nelere dikkat edilmesi gerekir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özellikle yaz aylarında kolayca bozulabilen, riskli bir besin yumurta. Yumurtanın içerisi hiçbir çatlak veya kırık olmadığında steril olarak kabul edilir ancak tavuktan geçebilecek bir mikroorganizma veya çatlak olduğu takdirde boşluklardan geçecek mikroorganizmalar tehlike yaratabilmekte.

Güneyin Sesi Gazetesi- Yumurta iki kalite sınıfına ayrılır;

A kalite yumurtalar evimizde tükettiğimiz taze yumurtalardır.

B kalite yumurtalar ise gıda sanayisinde kullanılmaktadır.

Yumurta satın alırken nelere dikkat etmeliyiz!

  • Öncelikle kutunun üzerinde kalite sınıfının, son kullanma tarihinin ve yumurtlama yani üretim tarihinin olup olmadığına bakılmalı.
  • Kutusuna özenle yerleştirilmiş olmasına, kırık veya çatlak yumurta bulunmamasına dikkat edilmeli.
  • Bir yumurta dahi çatlak olsa diğer yumurtaları da enfekte edebileceğini unutulmamalı.
  • Kabukta dışkı, tüy, pislik olmamasına kabuğun temiz olmasına özen gösterilmeli.
  • Kabuklu yumurtanın düşük sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle satın aldığımız yumurtanın 12 santigrat derece ve aşağısında muhafaza edildiğinden emin olmalıyız.
  • Her yumurtanın üzerinde ayırt edici kod bulunmalı. Bu kod yumurtanın kimliği de diyebiliriz. Nasıl üretildi, kökeni ne gibi sorulara yanıtı bize bu kod verir.

 

Kahverengi yumurtanın üzerinde pembe renkte harfler ve sayılar bulunuyor. Bu kodun aldığımız her yumurtanın üzerinde olmasına dikkat etmeliyiz!

Bu koddaki harf ve sayıların her biri bir anlam ifade ediyor. Yumurtanın üzerinde yer alan kodun tamamı İşletme Numarasıdır. Kanatlı işletmelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlükleri tarafından verilen iki haneli Ülke Kodu ve iki haneli İl Trafik Koduyla birlikte işletmeye özgü numaradır. Bu kodun başındaki rakam ise Yetiştirme Metodu Kodudur.

Bu rakam yumurtanın ;

  • 0’sa organik,
  • 1’se serbest,
  • 2’yse kümeste,
  • 3’se kafeste yetiştirildiği anlamına gelir.

Bu rakamı, iki haneli harf ve iki haneli sayı takip ediyor. Bunlar da sırasıyla Ülke Kodu ve İl Trafik Kodudur. Sonda gördüğümüz iki haneli sayı ise Kümes Numarası olarak adlandırılmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlükleri tarafından kanatlı işletmelerinde bulunan her bir kümesteki sürülere verilen 1,2,3… gibi sıra numarasıdır. Son olarak fotoğrafta olmasa da bazı yumurtaların üzerinde Yumurtlama Tarihi bulunmaktadır. Yani üretim tarihi. Ancak bulunması zorunlu değildir. Gün, ay, yıl olarak damgalanır. Yumurtanın son tüketim tarihi ise yumurtlamadan itibaren 28 gündür.

Evet, satın alırken bunlara dikkat etmeliyiz peki eve gelince veya tüketeceğimiz zaman taze mi bayat mı olduğunu veya tehlikeli bir durum arz edip etmediğini nasıl anlarız?

  • Bayat yumurtanın yumurta akının akışkanlığı azalır ve bu nedenle yumurtayı kırdığımızda sarı ve beyazı birbirine karışır.
  • Hava boşluğu büyür ve yapısı hafifler, suya attığımızda yüzer.
  • Bayatladıkça protein yapısı bozulur, hidrojen sülfür ve amonyak miktarı artar yumurta kötü kokmaya başlar. Kokmuş yumurtaların kabuk rengi griye döner.
  • Yumurtayı kırdığımızda et ve kan lekesi gibi anormalliklerin olmaması gerekmektedir.
  • Yumurta oda ısısında bekletilirse, zamanla tazeliğini yitirir bu nedenle buzdolabı sıcaklığında saklanmalıdır. Ayrıca marketlerde veya bakkallarda dışarda oda sıcaklığında duran yumurtalar kesinlikle satın alınmamalıdır.
  • Yumurtanın üzerindeki kirler yıkanarak uzaklaştırılamaz, dezenfektan kullanılarak ise ancak bir kısmı uzaklaştırılabilir. Bu nedenle yumurtayı yıkamamalıyız, yoksa dışındaki kirler yumurtanın üzerindeki küçük porlardan içeri girip yumurtayı enfekte edebilir. Ancak tüketmeden hemen önce yıkayıp öyle tüketebilirsiniz.

Küçük bir ihmal büyük besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir, yukarıda bahsedilen hususlara dikkat ederek bu olumsuzlukların önüne geçebilirsiniz.

Güneyin Sesi Gazetesi/Sağlık 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r