DOLAR 32,5856 0.3%
EURO 34,7141 -0.15%
ALTIN 2.522,421,55
BITCOIN 1992222-0,51%
Gaziantep
19°

AÇIK

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Zamlar geri alınsın”

“Zamlar geri alınsın”

ABONE OL
16 Mart 2022 13:24
“Zamlar geri alınsın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi GAZETESİ – İnşaat maliyetlerine yapılan zamlar sektörü durma noktasına getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, maliyet artışlarının dayanılmaz noktaya geldiğini belirterek, “Zamları geri çekin” çağrısında bulundu.

TÜM SEKTÖRLER OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü zor günler geçiriyor. Artan maliyetlerin inşaat sektörünün yanında ekonominin genelini de olumsuz etkilediğine dikkat çeken İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, “İnşaat sektörü bünyesinde yüzlerce alt sektörü barındırmakta ve hem üretim süreçlerine hem de istihdama çok önemli değerler katmaktadır. İşverenden başlayarak yatırımcısına, teknik hizmet veren mimar ve mühendis arkadaşlardan, taşeron firmalara, emekçi işçilere kadar herkesi ve tüm sektörleri etkilemektedir” dedi.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Güçyetmez, girdi maliyetlerine arka arkaya yapılan zamlara inşaat müteahhitlerinin dayanacak gücünün kalmadığını vurgulayarak, yetkililerden acil çözüm beklediklerini bildirdi. Güçyetmez, “İnşaat maliyetlerinde yaşanan olağanüstü artışlar devam ederken müteahhit meslektaşlarımız bu yüklere daha fazla dayanamamaktadırlar. Deyim yerindeyse bıçak kemiğe dayanmıştır. Sektörün girdi maliyetleri artık karşılanamaz düzeye gelmiştir. Bu olumsuz gidişata son vermek gerekiyor” şeklinde konuştu.

FİYAT ARTIŞLARI KABUL EDİLEMEZ

İnşaat maliyetlerine yapılan zamların kabul edilemeyeceğini de ifade eden Başkan Güçyetmez, şöyle devam etti:

“Zaten mevcut zorlu koşullarda devam etmeye çalışan müteahhit meslektaşlarımız özellikle son zamanlarda yapılan ve sürekli hale gelen fiyat artışları ile artık baş edememektedirler. Beton başta olmak üzere diğer girdilere yapılan zamların iyi düşünülmesi gerekmektedir. Bu fiyat artışları artık kabul edilemez hale gelmiştir. Açıklanan 2022 yılı İnşaat birim fiyatları şimdiden piyasa koşullarının altında kalmıştır.

ACİL ÖNLEM PAKETİ AÇIKLANMALI

Müteahhitlerin ve sektörün zora girmesinin başta işsizlik olmak üzere ülkemize ve dolayısı ile ilimize çok yönlü sosyal ve ekonomik kötü sonuçları olacaktır. İnşaat sektörünün nasıl düzlüğe çıkarılacağı yönünde ciddi kararlar alınmalı ve inşaat sektörü acilen desteklenmelidir. Girdi maliyetlerine yapılan zamların durdurulması için acilen yetkililer harekete geçmeli, ayrıcı da girdi maliyetlerini azaltıcı önlem paketleri devreye sokulmalıdır.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ ZORDA

Özellikle de kamu müteahhitliği yapan meslektaşlarımızın sorunları çözülemez duruma gelmiştir. Döviz kuruna, fırsat maliyetlerine bağlı olarak oluşan ciddi bir fiyat farkı söz konusu olmuş verilen ek fiyat farkı oranları da yeterli olmamıştır. Ayrıca kamu müteahhitliği yapan meslektaşlarımıza işi tasfiye etme hakkı da tanınmalıdır.

ZAMLARI DURDURUN

Gerek özel sektör gerekse kamu müteahhitliği yapan meslektaşlarımız için işlerine devam edebilecekleri ortam sağlanmalıdır. Ekonomik parametreler, enflasyon, döviz kurları ve insanların alım gücünün zayıflaması herkesi etkilemektedir. Bu şartlarda İnsanların artık ev alması hayal olma noktasına gelmiştir. Artık fırsat maliyetlerine, durdurulamayan fırsat maliyet artışlarına izin verilmemelidir. Yapılan bu zamlar durdurulmalı hatta geri çekilmelidir. Çünkü İnşaat sektörünün canlanması ülkenin de canlanması anlamına gelecektir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r