DOLAR 34,4985 0.09%
EURO 36,1974 -0.44%
ALTIN 2.964,181,00
BITCOIN 33994425,65%
Gaziantep
11°

KAPALI

06:22

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eğitim Sen : “MEB Tüm tedbirleri almak zorundadır”

Eğitim Sen : “MEB Tüm tedbirleri almak zorundadır”

ABONE OL
4 Eylül 2021 17:54
Eğitim Sen : “MEB Tüm tedbirleri almak zorundadır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi Gazetesi – Eğitim Sen Gaziantep Şubesi 6 Eylül’de başlayacak olan yüz yüze eğitim için gerekli olan tedbirlerin alınması için basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında 10 maddelik tespit yayınlandı.

Açıklamada dünyanın pek çok ülkesinin okulları açık tutabilmek adına gerekenleri yaptığını fakat Türkiye’nin salgın boyunca okulları kapatan ülkelerin arasında olduğu vurgulandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ açıklamasına karşın ülkenin pek çok okulunun pandemi koşullarına uygun olmadığı belirtildi.

‘Bütün yük öğrenci ve velilerde’

Eğitim Sen, yaptığı açıklamada okullara gerekli maddi desteğin sağlanmadığını, maddi yükün öğrenci ve velilerin üzerine bırakıldığını ifade etti. Velilerden kayıt parası başta olmak üzere okulların temizlik malzemelerinin de ücreti toplanmaya başlandığını vurguladı.

10 Maddelik yüz yüze eğitim tespiti

Eğitim Sen okulların yüz yüze eğitime hazır hale getirilmesi için atılması gereken somut adımları MEB ve kamuoyu ile paylaşmayı sürdürdüğünü açıklarken 10 maddelik tespit yayınladı. Okulların yüz yüze eğitime ne kadar hazır olduğuna ilişkin tespitler şu şekilde:

 

  1. MEB bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasına ilişkin olarak nasıl bir hazırlık içinde olduğunu, kaç yeni derslik yaptığını açıklamamıştır. Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sisteminin tüm sınıflarda hayata geçirilip geçirilmediğine dair bir açıklama da söz konusu değildir. Eğitim bileşenleri yaz aylarında okullarda böyle bir çalışma olmadığını gözlemlemiştir. Bu eksikliklerin hızla giderilmesi gerekmektedir.
  2. Okullarımızın büyük bir çoğunluğunu oluşturan kalabalık okullarda, öğrenci ve öğretmen tuvaletlerinde gerekli genişletmenin ve lavabo sayılarının arttırılıp arttırılmadığının bilgisi mevcut değildir. Öğretmen odalarının en azından ikiye çıkarılması yönünde bir hazırlık da yoktur. MEB okullara kaynak göndermeli ve ivedilikle bu düzenlemeler yapılmalıdır.
  3. Maske, sabun ve diğer hijyen malzemeleri konusunda okullarımızda ne düzeyde bir hazırlık yapıldığı, bu malzemelerin temininin birçok konuda olduğu gibi yine velilerimizin sırtına mı yükleneceği konusu muğlak durumdadır. MEB bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek zorundadır.
  4. Okullarımızda sağlıklı bir ortamın düzenli bir şekilde oluşturulması için yardımcı personel olarak çalışan arkadaşlarımızın görevlendirmeleri hala yapılmamıştır. Yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapılmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir. Birçok okulumuzda velilerimiz ekonomik yük altına girmek zorunda kalmaktadır. 6 Eylül’de tüm okullarda temizlik görevlisi yardımcı personel arkadaşlarımızı görmek istiyoruz.
  5. Seyreltilmiş sınıf uygulaması tam anlamıyla hayata geçirildiğinde öğretmen ihtiyacı ciddi düzeyde artacaktır. Zaman zaman temaslı veya hasta olabilecek öğretmenlerimizi de düşündüğümüzde öğretmen ihtiyacının giderilmesi için, bir an önce ve en az 100 bin öğretmen atamasının yapılması önemlidir. MEB’i ek öğretmen atamaları konusunda bir an önce açıklama yapmaya çağırıyoruz.
  6. Taşımalı eğitim sistemine son verilerek köy okullarının açılması gerekmektedir. Salgın sürecinden olumsuz etkilenen öğrenci ve eğitim çalışanlarının psikososyal açıdan desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılmalı, MEB bu süreci başta TTB olmak üzere, eğitim örgütleri, sendikalar ve veliler ile sürekli iletişim halinde yürütmelidir.
  7. Salgına karşı alınan önlemlerin ve ayrılan kaynağın şeffaf bir şekilde MEB tarafından açıklanması gerekmektedir. Okul terkleri, öğrenme kayıpları, dezavantajlı grupların kayıplarının telafisi için müfredat dâhil olmak üzere salgının eğitime etkileri tüm boyutlarıyla değerlendirilmeli ve bu kayıpların giderilmesi için MEB’in acilen gerekli adımları atması gerekmektedir.
  8. Pandemi koşullarında 40 dakikalık ders sürelerinin azaltılması için eğitim emekçilerinin de görüşleri alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  9. Okul öncesi öğretmenleri günde 6 ders ve 300 dakika blok ders yapmakta ve bu öğretmenlerin teneffüs hakkı bulunmamaktadır. 50 dakika olan ders sürelerinin azaltılması ve okul öncesi eğitim emekçilerinin de görüşleri alınarak teneffüs haklarının düzenlenmesi, pandemi koşulları dikkate alındığında aciliyet kazanmaktadır. MEB’i bu konuda bir an önce somut adımlar atmaya çağırıyoruz.
  10. İmam hatip okullarının çoğunda kontenjanlar boştur. Öğrenci sayısı az olan imam hatip okulları kalabalık sınıf mevcutlarının seyreltilmesi için yeniden düzenlenmeli, ihtiyaç fazlası imam hatipler akademik okullara dönüştürülmelidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r