DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3398306-0,38%
Gaziantep

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

12:55

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

VATANDAŞIN CEBİNDEKİ ZAM ATEŞİ SÖNMÜYOR…

VATANDAŞIN CEBİNDEKİ ZAM ATEŞİ SÖNMÜYOR…

ABONE OL
23 Ocak 2022 17:07
VATANDAŞIN CEBİNDEKİ ZAM ATEŞİ SÖNMÜYOR…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GÜNEY’İN SESİ GAZETESİ- Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışlar henüz fiyatlara tam olarak yansımadığını belirtti. Aydın, “1Lt Ayçiçek yağının 40 TL ye dayandığı, 30’lu yumurtanın 50’tl ye vardığı kış günlerinde gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceği beklentisi bizleri endişelendiriyor” dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, gıda fiyatlarına ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. Aydın, gıda enflasyonuna değinerek, “TÜİK’e göre %43 olan gıda enflasyonu DİSK AR’ın yaptığı araştırmada %64.8 olarak bulundu. Gıda üreticileriyle yaptığımız görüşmelerde sadece hammadde değil; enerji ve işçilik maliyetlerinin de yükseldiği ve henüz fiyatlara yansımadığı belirtildi. 1Lt Ayçiçek yağının 40 TL ye dayandığı, 30’lu yumurtanın 50’tl ye vardığı kış günlerinde gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceği beklentisi bizleri endişelendiriyor. Daha önce de yaptığımız uyarılar dikkate alınmış olacak ki KDV oranlarında indirim yapılması ile ilgili çalışmalar olduğu haberleri yansıyor. KDV’yi temel gıda ürünlerinde indirmek kısa vadede pansuman etkisi yaratsa da uzun vadede sorunu çözmez. Çiftçi buğdayı üretirken yakıta, gübreye, tohuma ve ilaca ÖTV , KDV ve gümrük vergileri öderken son üründe KDV’nin düşürülmesi ortalama %65 artan gıda fiyatları pek etkilemeyecektir” dedi.

GIDA GÜVENCESİ SAĞLANMALI

Zamları değerlendiren Aydın, “İşçiye yapılan maaş zammı gıda fiyatlarındaki artışın altında kalmasıyla hükümet tarafında yeni düzenlemeler yapma ihtiyacı doğmuş olsa gerek. Daha önce de defaatle belirttiğimiz gibi şu ana kadar ekonomi ve gıda fiyatları ile ilgili yapılanlardan hiçbiri yapısal sorunların çözümüne, uzun vadede fiyatların istikrarlı bir şekilde düşmesine neden olmamıştır. Bilakis ekonomide yapısal sorunları halının altına süpürerek yapılan bu değişiklikler fiyat istikrarsızlığı, güvensizlik ortamı oluşturarak gıda egemenliği ve fiyatlarında yaşanan sorunların derinleşmesine neden olduğu görülmektedir. Bunun yanında pandemi ile birlikte tüm dünyada arz sorunu yaşanan kalemlerden birisi de ambalajlar. Gıda üreticilerinin ambalaj maliyetleri son iki yılda %100’ün üzerinde artmıştır. Öyle ki bazı gıdalarda ambalaj maliyeti, içerisine konulan gıdadan daha pahalı hale gelmiştir. Gıda diğer ihracat kalemlerinden çok farklı bir durumda. Yerli üreticilerin gübre ilaç ve mazot maliyetleri çok yükseldiğinden bir kısım üreticinin ekim yapmadığını görüyoruz. Et ve hububatta ithalata bağımlı olan iç piyasa yerli ürünlerin azalması, üretici maliyetlerinin artması ile yeni zamlarla karşılaşabilir. Bu risklere karşı toplumcu politikalar geliştirmek ve ülkemizdeki gıda güvencesini sağlamak başta Tarım ve Orman bakanlığı olmak üzere iktidarın en temel sorumluluğudur” dedi.

TERSİNE GÖÇE TEŞVİK ŞART

Aydın, açıklamasının devamında, “Yıllardır uygulanan ve çiftçiyi, köylüyü, vatandaşı zam sarmalına sokan yanlışlardan bir an önce dönülmeli; yapısal ve köklü değişimlerin geç kalmış adımları bir an önce atılmaya başlanmalıdır.

  • Kırsal alana geri göç teşvik edilmeli,
  • Gıda ambalaj arzına yönelik stratejik yatırımlar yapılmalı, sektörün ambalaj ihtiyacının döviz kurundan ari hale getirilmesi için araştırma ve geliştirme kaynakları arttırılmalı
  • yerli üretim ve gıda endüstrisi daha fazla teşvik edilmeli,
  • ithalat kalemlerinde sıfırlanan gümrük vergileri yerli üreticiyi koruyacak şekilde yeniden düzenlenmeli,
  • özelleştirilerek satılan kamu yatırımlarının yerine yeni yatırımlar yapılarak stratejik gıda ürünleri kamusal güvence altına alınmalı,
  • kooperatifçiliğin önündeki bürokratik zorluklar azaltılmalı,
  • üretim ve tüketim kooperatiflerinin kurulması konusunda küçük aile ve bireysel yatırımcılara teşvikler arttırılmalı,
  • israf niteliğindeki kamusal yatırımlar durdurulmalı, dev, çılgın, mega inşaat projeleri yerine tarımsal eğitim politikalarına kaynaklar ayırılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r