DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3398862-0,46%
Gaziantep

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

12:55

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

GAÜN’de Uluslararası tekstil kongresi

GAÜN’de Uluslararası tekstil kongresi

ABONE OL
13 Ekim 2023 20:52
GAÜN’de Uluslararası tekstil kongresi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziantep Üniversitesinin ev sahipliğinde 11 farklı üniversite ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri paydaşlığında GAÜN Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği tarafından hazırlanan “Uluslararası Tekstilde Sürdürülebilirlik ve Teknolojik Gelişmeler” adlı kongrenin açılış töreni düzenlendi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK ZORUNDAYIZ
Gaziantep Valisi Kemal Çeber programın açılış konuşmasında kongrenin başlığına dikkat çekerek, titizlikle, büyük emek vererek hazırlanan bu kongrenin ileriki süreçlerde de takipçisi olaracağını belirtti. Vali Kemal Çeber, “Uluslararası sürdürülebilir olmak zorundasınız. Uluslararası rekabet, uluslararası ticaret, uluslararası ilişkiler, uluslararası istihdam, iş gücü, sektör yani bizim bunu uluslararası düzeyde konuşmamız lazım. Onun için bu kongreyi çok önemsiyorum. Sürdürülebilirlik çok önemli ve vazgeçilmez. Uluslararası ve yerel anlamda, hepsinde sürdürülebilirlik çok önemli bir kavram” diye konuştu. Vali Kemal Çeber konuşmasının devamında, sektörün istihdamı ve sahip olduğu iş gücüne dikkat çekerek, sektörün içsel bileşimlerini konuşurken bir taraftan da sürdürülebilirlik kavramıyla beraber dışsal etkilerini de gözetmek gerektiğini söyledi.

TEKSTİL HAYATIN HER AŞAMASINDA
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kongrenin açılış konuşmasında tekstilin önemine değinerek, insanoğlunun doğumdan ölümüne kadar tekstilin hayatın bir parçası olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Fatma Şahin, “İnsan doğduğunda beleyerek tekstili kullanıyoruz. Biraz büyüdüğümüzde okul önlüklerimiz hayatımızın en önemli parçasına şahitlik ediyor. Sonra evleniyoruz gelinliğimiz, damatlığımız oluyor. Bizim o en önemli günümüzün en önemli simgesi, parçası oluyor. O yüzden ve en sonunda bir kefen beziyle bu dünyaya son verip ebedi hayata geçiyoruz. Bu süreçte şunu görüyoruz ki, doğumdan ölüme insanoğlu var olduğu sürece tekstil var olacak. Tekstil mühendisliği de bunun için kuruldu” diyerek, sürdürülebilirliği sağlamak için bugün açılışı yapılan uluslararası kongrenin başlığının çok önemli olduğunu ifade etti.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, pandemi ve deprem sonrasında Gaziantep Üniversitesinde uluslarası bir kongre yapmanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirterek şunlar söyledi: “Üniversiteler bilgi merkezleridir ve bu tür etkinlikler de yeni bilgilerin aktarıldığı aktivitelerdir. Gaziantep Üniversitesi olarak öğrenci yetiştirmenin yanında bilgi üretim merkeziyiz. Gaziantep bir tekstil kentidir, tekstil üretir biz de Üniversite olarak bilgi üretiyoruz. Sizlerle güç birliği içerisinde olup bilgileri derleyip, toplayıp sanayimize ve şehrimize aktarmak istiyoruz.”

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Seval Uyanık, “Yaklaşık bir yıl önce hazırlıklarına başladığımız kongrede depremin yarattığı olumsuzluklar nedeniyle uzunca bir süre ara vermemize rağmen nihayet kongrenin gerçekleşmesini sağlamanın, sektör temsilcileri ile akademik camiayı bir araya getirmeyi başarmanın, ilki olmasına karşın çok sayıda bildiri ile katılım olmasının mutluluğu ve gururu içerisindeyiz” diye konuştu.

Tekstil sektörünün Gaziantep sanayisinin mayasını oluşturduğunu ve ana sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken Gaziantep Sanayi Odası Başkan Vekili Başar Küçükparmak, “Gaziantep’ten geçtiğimiz yıl 10.5 milyar dolarlık ihracat yapılmıştır. Gaziantep’in ihracatında 2022 yılı itibariyle yüzde 36 ile tekstil sektörü ilk sırada yer almaktadır. Gaziantep’ten tek başına neredeyse 4 milyar dolarlık tekstil ihracatı yapılıyor bu da Türkiye’de bir çok ilin toplam ihrcaatından daha fazla” diyerek, halı, iplik, nonwoven kumaş üretiminde Gaziantep’in hem ülkemizde hem de dünya ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

SANKO Holding İş Geliştime Müdürü Mahmut Bayram, Gaziantep’in Türkiye’nin 6. büyük ihracatını yapan önemli bir sanayi şehri olduğunu belirterek, Gaziantep ihracatının yaklaşık yüzde 36’sını tekstil sektörünün karşıladığını ifade etti.

STANDLAR BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
GAÜN Öğr. Gör. Esin Dedemoğlu’nun sunumuyla gerçekleştirilen açılış töreni sonrasında GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi fuaye alanında tekstil firmaları tarafından açılan standları inceleyen Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ve GSO Başkan Vekili Başar Küçükparmak ile protol üyeleri firma yetkililerinden bilgi aldı.

11 PAYDAŞ ÜNİVERSİTE YER ALIYOR
“Uluslararası Tekstilde Sürdürülebilirlik ve Teknolojik Gelişmeler” adlı kongre; Gaziantep Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Harran Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesilerinin paydaşlığında gerçekleştiriliyor.

Kongrenin açılış töreni sonrasında plaket takdim töreni yapıldı. Kongreye desteklerinden dolayı Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Seval Uyanık, GSO Başkan Vekili Başar Küçükparmak ile paydaş üniversitelerin rektörlerine günün anısına plaket takdim edildi.

SPONSORLAR DESTEK VERDİ
Kongreye; SANKO Holding ve Milat Halı altın sponsor olurken; Trützschler Group, Mega Polietilen, CHT Kimya ve Koza Halı Gümüş sponsor, Aygenteks, Linea Halı, Bossa, Zafer Tekstil, Flament Tekstil, Kara Holding, Oerlikon Neumag, Artchem Tekstil, Mimpa İplik, Picanol, Aydın Mensucat ve Van De Wiele bronz sponsor oldu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r