DOLAR 34,0910 0.21%
EURO 38,1600 0.2%
ALTIN 2.846,590,63
BITCOIN 21761542,94%
Gaziantep
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:03

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

GAÜN’de Atatürk ve Türk Müziği İnkılabı konferansı

GAÜN’de Atatürk ve Türk Müziği İnkılabı konferansı

ABONE OL
27 Kasım 2023 17:59
GAÜN’de Atatürk ve Türk Müziği İnkılabı konferansı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda ”Atatürk ve Türk Müziği İnkılabı” konferansı düzenlendi.

Cumhuriyetin 100’üncü yılına ve 24 Kasım Öğretmenler Gününe ithafen düzenlenen konferansta konuşmacı olarak GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Orhun Burak Sözen yer aldı. Konferansta 19. yüzyıl’da Osmanlı’nın modernleşmesinden Cumhuriyetin erken dönemlerine ve Cumhuriyetin 100. yılına kadar devam eden süreçte Türk müziğinin gelişimi ele alındı.

Geç Osmanlı döneminde Türk müziğinin gelişimi hakkında bilgi veren GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Orhun Burak Sözen, “ Bu dönemde, özellikle Abdülaziz ve Abdülmecid, Sultan II. Abdülhamid gibi padişahların operaya ve klasik batı müziğine ilgileri vardı fakat bu müzik türlerinin halkın beğenisine yansıması üzerinde durulmayan konulardı, bugün Çiçek Pasajı’nın olduğu yerde, padişahın olduğu kadar yabancıların da desteğiyle kullanılan Naum Tiyatrosu vardı. Osmanlıların ilk yarı resmi operasıydı Naum Tiyatrosu, burası sadece tiyatro değil, opera temsilleri de sahnelenen bir mekandı” diye konuştu.

Cumhuriyet inkılabının bir parçası olarak Türk müziği inkılabına vurgu yapan
Dr. Öğr. Üyesi Sözen, “Osmanlı döneminde opera özellikle İzmir, Selanik ve İstanbul’da çok gelişmişti. Ancak bu gelişim elitist bir çizgideydi, yani saray, azınlıklar ve varlıklı Müslüman çevrelere yönelikti ve halkın tabanına yayılmamış ama Cumhuriyet inkılabıyla beraber müzik, klasik batı formu ve özellikle opera halklaşıyor. Aynı zamanda bu süreç Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında da devam ediyor. Mesela Kadıköy’deki Süreyya Operası her temsilde hıncahınç doludur. Keza Cumhurbaşkanımız tarafından açılan Atatürk Kültür Merkezi son derece görkem salonlara sahip, bunların hepsi tıka basa dolu her temsilde, Cumhuriyetin 100’üncü yılında da bu anlamlı süreç taçlanarak devam ediyor” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r