Gaziantep’te şehre tescillenmiş yeşil altın olarak adlandırılan “antep fıstığı” hasadı devam ediyor. Bölgenin en dolgun ve aromalı fıstığı çıkarılan barak ovasında sabah erken saatlerde başlayan fıstık hasadında 7’den 70’e mevsimlik işçiler ter döküyor. Birçok aşamadan geçen fıstık hasadında çalışan çocuklar okul giderleri kadınlar ise ev ihtiyaçlarını karşılıyor. Fıstık üreticileri ise fıstığın taban fiyatından şikayetçiler. Fıstık tüccarları tarafından Antep Fıstığı’nın stoklandığını söyleyen üreticiler 6 ay bir yıl arasından fiyatlarda 2 kat artış olduğunu belirtti.
Devlet yetkililerinin fıstığa sahip çıkması gerektiğini söyleyen Fıstık Üreticisi Mehmet Tiryaki, “Temmuz ayının sonu ile ağustos ayının ikinci haftasına kadar boz fıstık çıkıyor. Taneleri daha sarı ve yeşil aralığında oluşur ve daha hamdır. Bu fıstığı baklavacılar kullanıyor. Baklavaya o rengi veren bu boz fıstıktır. Ben fıstık ise ağustos ayının sonundan eylül ayının sonuna kadar devam eder. Ben fıstık ise kuruyemişçiler, pastaneler, dondurmacılar tarafından kullanılır. Şanlıurfa ve Adıyaman bölgesinde yetişen fıstığın kalitesi bir olmaz. Barak ovasında yetişen fıstık ise diğer bölgelere göre çok daha iyi bir aroması vardır. Gerek iklim şartları gerekse de toprak kalitesi fıstığı lezzetinde çok büyük rol oynuyor. Ekonomik olarak değerlendirecek olursak fıstığın sahibi yok devlet başkanlarımız da bu konuda çok fazla bir eylem göstermiyorlar. Fıstık fiyatları hiçbir zaman üreticiye yeterli olmuyor, çünkü fıstık tüccarları, para babaları mahsul zamanı çiftçinin elinden fıstığın fiyatını düşürüp alıp, stok yapıp 6 ay 1 yıl bandında fıstığın fiyatını yükseltip kendi stokladığı fıstığı 2 katı daha fazlaya satıyor. Somut konuşacak olursak şu an yaş ‘Antep Fıstığı’nın fiyatı 20 lira kurutulmuş kırmızı fıstığın kilosu ise 35 liradır. Bu aldıkları fıstıkları ambar yapıyor. Fahiş fiyatlara satılıyor. Bu durumdan sadece kar eden fıstık tüccarlarıdır. Bizler üretici olarak zor durumdayız. Devlet büyüklerimiz fındığa sahip çıkıyor ama fıstığın sahibi yok” dedi.
Fıstık toplama işinin zahmetli bir iş olduğunu belirten fıstık bahçesi çalışanı Muhammet Tiryaki, “Sabahleyin saat 5’te kakılıyor. Evde hazırlıklar yapılıyor. Daha sonra traktörlere binilerek saat 7’te fıstık bahçesinde oluyoruz. Bahçede beşerli gruplar halinde fıstıklarımız kırılıyor. Üç kişi önde kuru toplama işlememiz var. İki kişi arkada dökülenler var. Eleme işlememiz var ve daha sonra traktörümüz fıstıklarla dolduruluyor. Traktör dolduktan sonra fıstıklar öğle molasında serilmek üzere götürülüyor. Kuruma işlemesinde ben ve boz fıstıklar ayrı ayrı seriliyor. Sıcak havalarda çalışıyoruz. Küçük yaşta çalışan çocuklar var. Fıstık toplama işlemi zor satıcıya gelene kadar bir çok işlemden geçiyor. Akşam üstü saat 5’te paydos veriyoruz” diye konuştu.
Fıstık hasadında mevsimlik işçi olarak çalışan ve elde ettiği gelirle kocasına yardım ettiğini söyleyen 4 çocuk annesi Alise Aslan da, “Sabahın erken saatlerinde kalkıyoruz. Yiyecek içeceklerimizi yanımız alıyoruz. Yabana varana kadar yaklaşık 2 saat sürüyor. İşin en kolayı yemek yemek onu bile çiğnemden yutamıyorsun. Her işin kendisine göre bir zorluğu var. Evin bütün yükü eşlerimizin üstüne biz kadınlar da hasat da çalışarak işlerimize yardım ediyoruz. Ben eşime yardımcı olmak için buradayım. Üç tane öğrenci okutuyorum eşim asgari ücret alıyor. Yazın işte bu bir iki ayı millet geliyor fıstığa elimizden geldiğince hem eşimize yardımcı hem de çocuklarımızın eğitimi için çalışıyoruz. Hayatımızda mutluyuz” şeklinde konuştu.
Fıstık hasadında kazandıkları parayla okul ve ev ihtiyaçlarını kazandıklarını belirten 6.sınıf öğrencisi Meryem Tiryaki ve 8.sınıf öğrencisi Safiye Tabur ise, “Sabah erken saatlerde gelip akşam üstü de eve gidiyoruz. Burada kazandığımız parayla ihtiyaçlarımı görüyoruz. Okul ihtiyaçlarını görüyoruz artan parayı da babamıza veriyoruz” dedi.
GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024