DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18366960,50%
Gaziantep
29°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve ulaşıyor

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve ulaşıyor

ABONE OL
20 Ocak 2024 13:51
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaydaki eve ulaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözü “Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir!” oldu. Gezeravcı’nın bulunduğu kapsülün bugün Uzay İstasyonu’na varması bekleniyor.

Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracı, dün Türkiye saati ile 00.49’da NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. SpaceX; Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru 36 ila 40 saat sürecek yolculuğuna başlayan Dragon kapsülündeki Ax-3 ekibinin duygu ve düşüncelerini X hesabından canlı yayımladı.

Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir” şeklinde oldu. Geri sayımdan itibaren harika duygular içinde olduğunu belirten Gezeravcı, “Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi” diye konuştu. Gezeravcı, sözlerini İngilizce olarak da tekrarladı.

VARIŞ BUGÜN OLACAK

Uzay İstasyonu’ndan canlı bağlanacak

Gezeravcı istasyona ulaştıktan sonra, yerleşme işlemlerini tamamlayarak, günlük hayatına ilişkin hazırlığını yapacak. Ardından yanında götürdüğü deney materyallerini istasyona yerleştirecek ve 13 ayrı deneyi eşzamanlı başlatacak. Yerleşikten sonra, Türkiye’yle canlı bağlantı kurması ve ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bugün öğlen 12.45 sıralarında Alper Gezeravcı’yı da taşıyan uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan, ‘Bu tarihi an, Taksim ve Kızılay meydanlarındaki planetaryumlarımızda ve bilim merkezlerimizde yaşanacak. Herkes bu anları, ekranları başında da takip edebilecek. Milletimiz, gökyüzünün ötesindeki heyecanı yaşamaya, bu tarihi misyonda kenetlenmeye hazır” ifadelerini kullandı.

Kenetleme olacak

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı da taşıyan uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na 13.40’ta kenetlenmesi bekleniyor. Türkiye, uzaydaki yolculuğu meydanlardan ve söz konusu şirketin canlı yayınından takip ediyor.

TAKSİM VE KIZILAY’DA İZLENECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bu tarihi an, Taksim ve Kızılay meydanlarındaki planetaryumlarımızda ve bilim merkezlerimizde yaşanacak. Herkes bu anları, ekranları başında da takip edebilecek. Milletimiz, gökyüzünün ötesindeki heyecanı yaşamaya, bu tarihi misyonda kenetlenmeye hazır” ifadelerini kullandı.

56 DAKİKA ERKEN KENETLENECEKTİ YİNE ERTELENDİ

Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi beklenenden 56 dakika erken gerçekleşeceği belirtilmişti. Axiom’dan yapılan açıklamada “Kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu’na TSİ 12:19’da kenetlenmesi bekleniyor” denilmişti.

Hediye götürdü

Gezeravcı’nın kendilerini bekleyen yeni ekip arkadaşlarına götürdüğü hediyeleri vermesi bekleniyor.

İstasyonda halihazırda Rus, ABD’li, Japon ve Danimarkalı 7 astronot bulunuyor. Gezeravcı ve ekibiyle bu sayı 11’e çıkmış olacak. Gezeravcı, uzay istasyonunda geçireceği 14 gün boyunca 13 farklı deney gerçekleştirecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r