Kobane davası olarak anılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında mahkemeden karar çıktı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Gaziantep Şubesi, verilen tutuklama kararlarına tepki gösterdi.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Türk hakkında 10 yıl ceza verildi.
Ali Ürküt hakkında 13 yıl 4 aya indirildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Alp Altınörs hakkında 18 yıl hapis cezası verildi. Takdir indirimi yapılmadı. Suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Altan Tan beraat etti.
Ayhan Bilgen hakkında beraatine karar verildi.
Ayla Akat Ata’nın tahliyesine karar verildi.
Aynur Aşan hakkında 9 yıl hapis cezası verildi. Kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Aysel Tuğluk hakkında beraat kararı verildi.
Ayşe Yağcı hakkında tahliyesine karar verildi.
Beyza Üstün hakkında beraat kararı verildi.
Bircan Yorulmaz ve Can Memiş hakkında beraat kararı verildi.
Bülent Parmaksız’a, tutukluluk halinin devamıyla birlikte birden fazla atılı suçlamadan toplamda 23 yıl hapis cezası verildi.
Dilek Yağlı hakkında 4 yıl 6 aya çıkarıldı. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Figen Yüksekdağ hakkında 23 yıl 6 ay yıl hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Emine Ayna hakkında 10 yıl hapis cezası kararı verildi.
Gülfer Akkaya hakkında beraat kararı verildi. Adli kontrol tedbirleri kaldırıldı.
Gültan Kışanak hakkında tahliye kararı verildi.
Günay Kubilay hakkında toplamda 20 yıl 6 ay hapis cezasıyla birlikte tutukluluk halinin devamına karar verildi.
İbrahim Bilici hakkında beraat kararı verildi.
İsmail Şengül hakkında 16 yıl hapis cezası kararı verildi.
Meryem Adıbelli hakkında tahliye kararı verildi.
Mesut Bağcık hakkında 9 yıl hapis cezası verildi. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verildi.
Nazmi Gür hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
Nezir Çakar hakkında 9 yıl hapis cezası verildi.
Pervin Oduncu hakkında 18 yıl hapis cezası verildi.
Sebahat Tuncel hakkında tahliyesine karar verildi.
SELAHATTİN DEMİRTAŞ’A 43 YIL HAPİS CEZASI
Selahattin Demirtaş hakkında “devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozmaya yardım” suçundan 20 yıl, “suç işlemeye tahrik etme” suçundan 4 yıl 6 ay, Diyarbakır’da yaptığı Nevroz konuşması nedeniyle “örgüt propagandası” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası, “halkı kanunlara uymamaya tahrik” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası ve çeşitli iddialarla verilen cezalarla birlikte toplamda 43 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
Sırrı Süreyya Önder hakkında beraat kararı verildi.
Zeki Çelik hakkında 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Zeynep Karaman hakkında “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet, bu ceza da “yardım” gerekçesiyle 18 yıla indirildi. “Suça tahrik” gerekçesiyle 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Zeynep Ölbeci hakkında “Ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” ve “üyelik” iddialarıyla toplam 12 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Sibel Akdeniz hakkında tüm suçlamalardan beraatine karar verildi.
YASİN BÖRÜ DAVASINDA BERAAT KARARI
Mahkeme, Selahattin Demirtaş dahil 36 kişi hakkında Kobane eylemleri sırasında Yasin Börü’nün arasında bulunduğu 6 kişinin ölümü ve diğer yaralanmalara ilişkin beraat kararı verdi.
İHD’DEN KARARLARA TEPKİ
İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bu kararın önümüzdeki süreçte Türkiye siyasetinin izleyeceği rota konusunda önemli bir dönemeç olduğunu düşünmekteyiz. Türkiye’de verdikleri kararlarda hak ve özgürlükleri temel alması gereken mahkemeler, hemen her dönem siyasi iktidarların etkisi ile hareket etmiş, bu durum güçlü bir demokrasi ve insan hakları kültürü bulunmayan ülkenin Anayasa ile teminat altına alınan hukuk devleti iddiasından uzaklaşılmasına neden olmuştur. İstiklal Mahkemeleri ile başlayıp, Sıkıyönetim Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Özel Yetkili Mahkemeler ile sürdürülen sistem, resmî ideolojiye karşı olan herkesi hukuksuz bir şekilde cezalandırma yoluna gitmiştir. Bu durumun en son ve güncel örneği Kobane Davası olarak adlandırılan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinin 2021/6 Esas sayılı dosyasında yürütülen yargılamadır. 2015 yılından itibaren başlayan çatışmalı ortam akabinde yaşanan süreçte siyasi iktidar, başta Kürtler olmak üzere tüm muhalif kesimleri elindeki güçlü imkanlarla baskı altına almış ve siyasi/demokratik hareket alalını tamamen daraltmıştır. HDP’yi siyasal/ politik alandan uzaklaştırmaya ve kriminalize etmeye yönelik başlayan yargısal süreçlerin en önemli örneği olan Kobane Davası, evrensel hukuk standartları hiçe sayılarak başlatılmış ve devam etmektedir. Yapılan bu yargılamaların siyasi saiklerle gerçekleştirildiği yönündeki ihlal tespitleri nedeniyle Türkiye’yi mahkûm eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen, HDP önceki dönem eş genel başkanları ve siyasetçiler halen tutuklu bulunmaktadırlar. Siyasi kumpaslarla muhalif siyasetçileri tutuklayan yargıçların böylesi illegal çete örgütlerinde yer alması, yargının geldiği durumu göstermesi açısında ayrı bir vahamettir. Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözüm arayışı çabası içerisinde olan HDP’li siyasetçilerin maruz kaldıkları ağır baskı ve insan hakları ihlalleri, Kürt halkının toplumsal barış ve adalet talebinin ortadan kaldırılmasına neden olmuştur. Kobane Davasında kapsamında yargılananların tümünün haksız tutukluluklarının sona erdirilmesinin toplumsal barış, adalet ve hukukun gereği olduğunu ifade etmek istiyoruz” denildi.
GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024