DOLAR 34,5004 0.11%
EURO 36,4494 0.26%
ALTIN 2.956,250,73
BITCOIN 33635303,18%
Gaziantep
11°

HAFİF YAĞMUR

17:49

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Sevda Karaca, Bakan Işıkhan’a işçilerin haklarını sordu

Sevda Karaca, Bakan Işıkhan’a işçilerin haklarını sordu

ABONE OL
11 Mart 2024 12:35
Sevda Karaca, Bakan Işıkhan’a işçilerin haklarını sordu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, konkordato ilan eden Akar Tekstil işçilerinin sorunlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.

Geçtiğimiz günlerde Akar Tekstil işçileriyle bir araya gelen Sevda Karaca, işçilerin anlattığı sorunları Bakan’a yazılı soru önergesi ile sordu. Karaca ihracat rekorları kırarken konkordato ilan eden Akar Tekstil hakkındaki konkordato kararının kaldırılmasıyla hesaplarına haciz konduğunu ve işsiz kalan işçilerin alacaklarının belirsiz hale geldiğini ifade etti.

8 Şubat günü şirkete bağlı tüm fabrikalarda işyeri sahibi tarafından tüm üretim araçları ve üretim mallarının toplatılarak üretimin durdurulduğunu aktaran Karaca, işçilerin sendikası olan DERİTEKS’in Genel Başkanı Makum Alagöz’ün de şirket sahibi olan Hayrettin Akar’ın hem kardeşi hem de ortağı olan Onur Akar tarafından vurularak silahla yaralandığını da hatırlattı.

Yaklaşık 800 işçinin işsiz kalmasına sebep olan bu süreçte Akar Tekstilin, beyaz yakalı işçilerin işten çıkışını yaptığını ancak mavi yakalı işçileri hâlâ ücretsiz izindeymiş gibi gösterildiğini belirten Karaca, “Bu nedenle işçiler işsizlik maaşı alamadığı gibi başka işe de girememektedir. Gelinen aşamada başka alacaklılar şirketin banka hesaplarına bloke koymuşsa da işçilerin alacaklarının akıbeti hala belirsizliğini korumaktadır. “Hakları Bakanlığınız tarafından güvence altına alınması gereken işçilerin alacakları hakkında açık bir belirsizlik olmakla birlikte, işçiler katmanlı bir mağduriyet yaşamaktadır.” İfadelerine yer verdi.

EMEP Milletvekili Karaca, Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtını istedi:

Hiçbir hukuki tartışmaya mahal vermeyecek şekilde hakları sabit olan Akar Tekstil işçilerinin hak ve alacaklarının ödenmesinin garantiye alınması için Bakanlığınız hangi adımları atacaktır? Bu durumda işçilerin en kısa sürede işsizlik fonundan yararlanması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Bir iş davasının en iyi ihtimalle 4-5 sene sürdüğü gerçeği karşısında, artan enflasyon nedeniyle Türk Lirası’nın günden güne değer kaybetmesinin yarattığı mağduriyet de düşünüldüğünde, dava yoluna gidilmeden işçilere alacaklarının ödenmesi için Bakanlığınız ne tür önlemler alacaktır?

Hesaplarına bloke konan şirketin borçlarının ödenmesi sırasında işçilik alacakları ilk sıraya konacak mıdır? Alacaklı bankalar ve şirketlerin alacakları hukuki süreç bakımından da birincil öncelik olarak görülürken, mağdur olan işçilerin alacakları neden hukuki bir belirsizlik içinde bırakılmaktadır?

Bir şirketin ihracat rekoru kırarken konkordato ilan etmesinin açıklaması nedir?
2020-2024 yılları arasında konkordato ilan eden şirket sayısı kaçtır? Bu şirketlerde çalışan işçi sayısı kaçtır? Bu

işçilerden kaçının hak ve alacağı ödenmiştir?
Benzeri durumlarda işçilerin mağduriyet yaşamaması için hukuki bir düzenleme yapma planınız var mıdır?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r