DOLAR 34,0012 0.29%
EURO 37,8596 0.65%
ALTIN 2.820,130,39
BITCOIN 1964609-2,98%
Gaziantep
23°

AÇIK

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sevda Karaca’dan Bakana sert soru: Gebelik sonlandırması için kaç kişi başvuru yaptı?

Sevda Karaca’dan Bakana sert soru: Gebelik sonlandırması için kaç kişi başvuru yaptı?

ABONE OL
1 Mart 2024 15:12
Sevda Karaca’dan Bakana sert soru: Gebelik sonlandırması için kaç kişi başvuru yaptı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, mahkeme eliyle kürtajı geciktirilerek engellenen 16 yaşındaki istismar mağduru kız çocuğunu TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Karaca meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, ”Anayasa Mahkemesi (AYM), 28.02.2024 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan kararıyla; 16 yaşında bir çocuk için gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmemesi sonucu doğum yapmak zorunda kalmasının hak ihlali olduğuna hükmetmiştir. Kararla ortaya çıkmıştır ki; çocuk C.Ö, cinsel istismara maruz kalmış ve 10 haftalık gebeyken aile, kürtaj için yargıya başvurmuş ancak sonuç alamamıştır.

Başvuruyu değerlendiren Konya 4. Sulh Ceza Hakimliği, mahkeme kararı ile gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığını, mağdur çocuğun ve ailesinin gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin izin belgelerinin olmadığını ve “ceninin yaşamının annenin psikolojisinden üstün olduğunu” belirterek başvuruyu reddetmiştir. Yapılan itirazlar da sonuçsuz kalmıştır. Mağdur çocuk ve ailesi tarafından birçok kez başvuru yapılmışsa da talepleri her defasında reddedilmiş ve mahkemenin tutumu nedeniyle gebelik süresi 20 haftayı geçtiği için kürtaj yapılamamıştır. Mağdur çocuğun başvurusunu değerlendiren AYM, yargı makamlarının tutumunun gebeliğin sonlandırılması imkanına erişimi engellediğini, maddi ve manevi varlığın korunması geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğini ve ihlalin mahkemece yapıldığının açık olduğunu belirterek tazminata hükmetmiştir. C.Ö doğum yapmak zorunda kaldığı için sosyal çevresinden dışlanmış, eğitimine de devam edememiştir.

EMEP’li Milletvekili Karaca, Bakan Tunç’tan şu soruların yanıtını istedi:

-Adı geçen kız çocuğunun eğitim, sağlık ve kişilik haklarını ihlal eden yargı mensupları hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa neden?

-2019-2024 yıllarında arasında cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı kaçtır? Bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır? Cinsel istismara maruz kalan kız çocuklarından gebe kalanların sayısı kaçtır?

-Gebeliğin sonlandırılması için 2019-2024 yılları arasında mahkemelere başvuru yapan kişi sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesi için gebeliğin sonlandırılması kararı verilmiştir? Kaç tanesi için ret kararı verilmiştir?

-Kararında “ceninin yaşamının annenin psikolojisinden üstün olduğu” görüşüne yer veren hakim; Bakanlığınızın görüşünü mü yansıtmaktadır? Hakim ve savcıların eğitimi ve kararlarının denetiminde Bakanlığınızın rolü nedir?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r