Güney’in Sesi Gazetesi-Gaziantep’in Araban ilçesinde sarımsak üreticileri ve mevsimlik işçiler Güney’in Sesi mikrofonlarına sorunlarını anlattı. Üretici maliyetlerden, mevsimlik işçiler yevmiyelerden dert yanarken ekonomik gidişat iki kesimin de ortak kaygısı oldu.
Güney’in Sesi mikrofonlarına konuşan mevsimlik işçi Ahmet Karacan, üretimin zorluğuna değinerek “Boya alçı işleri yapıyorduk fakat son zamanda işler durdu. Suriyeliler gelince bize gerek kalmadı. Bu sebeple sarımsak işinde çalışmaya başladık. Sabah 7’den akşam 6’ya kadar tarlada çalışıyoruz. Günlük 80 TL yevmiye alıyoruz. Topladığımız sarımsakları bağ yapıp kurutacağız. Sıcağın altında çalışıp ekmek paramızı kazanıyoruz” dedi.
Geçim kaygısı yüzünden çalışıyorum
Çocuk işçi Serkan Karacan, geçim kaygısı sebebiyle tarlada çalışmak zorundadır kaldığını belirterek,
“15 yaşındayım, okuyorum ama geçim kaygısından dolayı sabahları gelip tarlada çalışmak zorunda kalıyorum. Ailemin kazandığı yeterli gelmiyor, ben de çalışmak zorundayım. Kendimi robot gibi hissediyorum. yaşıtlarım oyunlar oynarken burada çalışmam hoş değil. Okuyabilirsem savcı olmak istiyorum. Yaşıtlarıma tavsiyem okullarını okusunlar, rezil bir hayatları olmasın” dedi.
Cumhurbaşkanı yevmiyemizle markete gitsin
Mevsimlik işçi Cemil Karacan, ekonominin geldiği sürece ilişkin veryansın ederek, “Şanlıurfa’dan sarımsak işinde çalışmak için Gaziantep’e geldik. Memleketimizi bırakıp gelmemizin sebebi işsizlik. Küçük çocuklarımızla birlikte tarlada çalışıyoruz. Fayans ustası olarak işçi çalıştırırken şimdi mevsimlik işçi oldum. Bir torba çimento 70 TL oldu, demirin tonu 20 Bin TL, ev yapılmıyor, para kazanmak zorundayım. Bu işi becerememe rağmen çalışıyorum. İnşaat sektörünün çöküşünün ardından nakliye işini de akaryakıt ücretlerinden dolayı yapamadık. İŞKUR’a müracaat ettim, dönüş yapılmadı. Bir milletvekili arkamızda olmadığı zaman işe alınmıyoruz. Cumhurbaşkanı konuşunca her şey güllük gülistanlık görünüyor. Şu an 80 TL yevmiye alıyoruz, Cumhurbaşkanı bizim yevmiyemizle markete gitse sakızdan başka bir şey alamaz. İnsanın hayatı bu kadar ucuz. Kaymağını hep yukarıdakiler yemese biraz da vatandaşa bıraksa biz de yaşayacağız. İnsanların içine girip baksınlar, klimalı odalarda koltuklarda hayat sürmesinler. Suriyelilere baktıkları kadar kendi halkına da baksın. Cumhurbaşkanı halktan koptu, ne yaşadığımızı bilmiyorlar” diye sitem etti.
Vaziyet bizi buralara sürükledi
Üretici çavuş Halit Yapıcı, akaryakıt istasyonu işletmeciliğinden tarlaya uzanan hikayesine ilişkin, ”
Asıl mesleğim akaryakıt işletmeciliğiydi. Vaziyet bizi maalesef buraya sürükledi. Sarımsağın ekimi, arazi kiralamaları pahalı. Sarımsağın pazarı kalmadı, sahipsiz bir sektör oldu. Ekiminden sürümüne kadar 6 defa gübreleme yapıyoruz. Geçen sene tonunu 4 Bin TL’den aldığımız gübre 14 Bin TL oldu. Şu an bu maliyetlere göre rekolte düşük, su vermek zorunda kaldık. Sarımsağın kilosunun tarlada 20 TL’den aşağı satılmaması lazım” dedi.
Üretici zamlarla boğuşuyor
CHP Araban İlçe Başkanı Hüseyin Kılıç, ilçe genelinde çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin, ” İlçemizde geçimin büyük kısmı tarımdan kazanılıyor. Son günlerde gelen gübre, akaryakıt, elektrik zamları çiftçiyi oldukça mağdur etti. İşçiler tarlalarını sulamak için sondajlarını açamayacak duruma geldi. Şanlıurfa’da çiftçiler yıllık elektrik faturası öderken ilçemizin çiftçisi aylık ödüyor. bu durum da çiftçiyi tefecilere, özel bankaların kredilerine mecbur bırakıyor. Araban’daki tarım alanlarının yüzde 80’i özel bankalara ipotekli. Çiftçilerimiz faturalarla, zamlarla boğuşuyor.
Araban ülkenin sarımsak ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayan bir ilçeyken çiftçi artık ekmek istemiyor. 100 TL yevmiye ile tarlada çalışıyor, 100 TL’nin alım gücü yok” dedi.
Üreticinin yanındayız
Araban Ticaret Odası Başkanı Hasan Altun, üreticilerin sorunlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Sarımsak üreticisi hasat yapıyor fakat tarlada dolaşan tüccarlar var. Tüccarlar fiyat kırmaya çalışıyor. Fakat çiftçimiz tedirgin olmasın, hasat yapılmadan fiyat belli olmaz. Bu yılki sarımsaklar daha kaliteli olacak. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmur ve dolu mahsule zarar verdi. Çiftçi ürününün para edip etmeyeceği endişesinde. Sarımsak Üreticileri Birliği’ni kurarak üreticilerimize sahip çıkmak istedik. Çiftçimizi tüccara mecbur bırakmayacağız. İhracat için fiyat araştırması yapıyoruz. Çiftçi sarımsağı 15 TL’nin altına satarsa zarar eder, çiftçimizi koruyacak politikalar izliyoruz “dedi.
GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024