Güney’in Sesi GAZETESİ – dokuz8 Akademi ve dokuz8 Haber’in Seçim2024 Yerel Medya Koordinasyonu çalışmalarını İzmir Seferihisar’da düzenlediği ‘Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler İçin Seçim Haberciliği Eğitimi’ Ege Bölge Programı’yla başlattı. 3 gün süren eğitime İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir, Bursa, Afyonkarahisar, Sakarya, Muğla’dan birçok gazeteci katıldı.
#dokuz8AKADEMİ ve #dokuz8HABER, #Seçim2024 Yerel Medya Koordinasyonu çalışmalarını İzmir Seferihisar’da düzenlediği ve yoğun bir programla üç gün devam eden ‘Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler İçin Seçim Haberciliği Eğitimi’ Ege Bölge Programı’yla başlattı. Koordinasyon’un bu ilk eğitim programının odak noktasında yaklaşan yerel seçimlerde yerel medyada kadın gazetecilerin güçlendirilmesi yer aldı. Kadınların yerel medyadaki konumunun güçlendirilmesiyle kadınların yerellerdeki gündemlerinin, sorunlarının, taleplerinin seçim sürecinde daha görünür hale gelmesi de sağlanmaya çalışılacak.
EGE BÖLGESİNİN EN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN KATILIM
İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Balıkesir, Bursa, Sakarya, Afyonkarahisar’dan çoğunluğu kadın 35 gazetecinin katıldığı eğitim yoğun bir programla üç gün devam etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Teos Ormancı Tesislerinde düzenlenen eğitim programı dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’nin “dokuz8HABER deneyimi ve #Seçim2024 Yerel Medya Koordinasyonu Çalışmaları” başlıklı açılış sunumuyla başladı. Açılış bölümünde tek tek kentlerden ve farklı mecralardan programa katılanlar kendilerini ve çalışmalarını tanıttı.
YEREL GÜNDEM PROGRAMI DENEYİMİ
Açılışın ardından dokuz8HABER Yerel Gündem Programı yapımcılığını yapan Gazeteci Bekir Güneş, yerel medya çalışmaları çerçevesinde “Yerel Gündem Programı” deneyimini anlattı. Güneş, yerel medya kuruluşlarının olası gelir yöntemleri ve daha güçlü sosyal medya temsiliyeti için yapılabileceklerine de değindi.
SİBEL HÜRTAŞ’TAN SEÇİM SÜRECİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET ODAKLI HABERCİLİK SUNUMU
Eğitim programının ilk gününün son oturumu deneyimli gazeteci Sibel Hürtaş’ın “Seçimlerde haber takibi ve toplumsal cinsiyet odaklı yaklaşım” sunumuydu. Bu bölümde Sibel Hürtaş, somut örneklerle medyada kadınların hangi kalıp yargılarla temsil edildiğini, bu temsilin problemlerini ve toplumsal cinsiyet odaklı bir haberciliğin ilkelerini neler olması gerektiğini tartıştı.
Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler İçin Seçim Güvenliği ve Seçim Haberciliği Eğitimi’nin ikinci günü sabahında Kanada Büyükelçiliği’nin Politika ve Ekonomi Müşaviri Kevin Gilhooly eğitim alanına ziyarete geldi. Katılımcılarla tanışan ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Gilhooly’nin ardından eğitim aynı zamanda Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekilliği görevini de yürüten gazeteci Mustafa Kuleli’nin “Temas ve Mesafe: Seçim Döneminde Yerel Medyanın Önemi, Rolü ve Potansiyeli” başlıklı sunumla başladı. Gazeteciliğin teknolojik gelişmelerle birlikte dönüşümüne yönelik kapsamlı bir sunum yapan Kuleli, katılımcılarla ‘gazetecilik ve ekonomik bağımsızlık’, ‘aktivistlik-gazetecilik ilişkisi ve tarafsızlık’ başlıklarında tartışma yürüttü. Bu bölümün devamında Mustafa Kuleli ‘Yeni bir medya inşaası’ atölyesi düzenledi. Atölyede katılımcılardan beş farklı grup oluşturularak grupların her birisine belirli bir süre içinde ‘yeni bir medya kuruluşu inşaa etme’ görevi verildi ve sonrasında da her grup tüm katılımcılara proje sunumu yaptı. Sunumlar ‘inşaa edilen-kurulan yeni medya kuruluşunun hedef kitle, yayın çizgisi ve gelir modellerini kapsadı.
İkinci günün üçüncü oturumu Prof.Dr. Erkan Saka’nın ‘Haber İçin Yeni Medya Araçları’ dersiydi. Saka, bu bölümde en temel sosyal ağların güncel konumlanışını ele aldı. Twitter’ın paralı hale gelmesiyle güçlenen yeni alternatif mecralar da Erkan Saka tarafından gazetecilere tanıtıldı ve uygulama örnekleri gösterildi. Sunumun son bölümünde son dönemde çığır açıcı boyutlar kazanan yapay zeka uygulamalarını ele aldı ve öne çıkan uygulamaların gazetecilik faaliyet açısından kullanım alanlarını örnekledi.
Eğitim programının ikinci gününün son bölümünde proje uzmanı Ayşegül Algan katılımcı gazetecilere “Medya ve Gazetecilik Alanında Proje Hazırlamak” başlıklı bir sunum yaparak, medyada kaynak geliştirmenin en önemli başlıklarından birisi olan “fonlara erişim” meselesinde yerel medyanın kapasitesini arttıracak bilgiler paylaştı.
Bu bölümde katılımcılar daha çok yeni dönem başvuruları devam eden Gazeteciler Cemiyeti, Avrupa Birliği’nin finansmanıyla yürütülen Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi Projesi kapsamındaki ‘Basın Evi Destek Aracı’ (BEDA) başvuru süreciyle ilgili sorular sordu. İlk bölümde temel bir çerçeve sunumu yapan Ayşegül Algan, katılımcı yerel medya kuruluşlarının ve gazetecilerin BEDA başvurularını kolaylaştıracak önemli bilgiler paylaştı.
SEÇİM SÜREÇLERİNDE HAK ODAKLI HABERCİLİK YAKLAŞIMI SAĞLIKLI HABER AKIŞININ DA ÖN ŞARTLARINDAN
Eğitim programının üçüncü ve son günü de yoğun bir programla hayata geçirildi. İlk oturum Gökhan Biçici’nin anlatıcı olduğu “Habere ve Seçim Süreçlerine Hak Odaklı Yaklaşım” sunumuydu. “Haber”in tanımıyla sunumuna başlayan ve geleneksel habercilikten dijitalleşme sürecine kadar kapsamlı bir çerçeve çizen Biçici, 2024 Yerel Seçimlerini odağa alarak seçim izleme sürecine ilişkin de bilgiler verdi. Gökhan Biçici habere hak odaklı bir yaklaşımın dokuz8HABER’in ve #Seçim2024 Yerel Medya Koordinasyonu’nun ayırt edici özelliklerinden birisi olacağının altını çizdi.
Gökhan Biçici’nin ardından eğitim ‘Seçim 2023’ten Seçim 2024’e deneyimler ışığında seçim güvenliği ve seçim mevzuatı’ başlıklı sunumla devam etti. Bağımsız Seçim İzleme Platformu sözcüsü ve Eşit Haklar Derneği YK üyesi Nejat Taştan tarafından yapılan sunumda, Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nun henüz geride bıraktığımız 2023 Mayıs seçimlerinde elde ettiği en güncel deneyimler çok yönlü olarak katılımcılara aktarıldı.
Nejat Taştan’ın sunumunun ardından eğitimin son bölümü gazetecilerin teknik becerilerini geliştirmeye yönelik sunumlara ayrıldı. dokuz8AKADEMİ koordinatörü Nurcan Seven “Mobil Odaklı Video Habercilik Deneyimleri ve Uygulama Örnekleri” başlıklı sunumunda yerel gazetecilerin mobil cihazları, telefonları kullanarak nasıl daha başarılı bir video habercilik yapabileceklerini anlattı. Seven sunumunda uluslararası ve yerel örnekler de verdi.
Eğitim son oturumu yalan haberlerin, dezenformasyonun zirve yaptığı seçim dönemlerinde çok daha önem kazanan “Haber ve Veri Doğrulama Yöntemleri” odaklıydı. “Seçim izlemenin ve haberlerin özgünlükleri ve doğrulama yöntemleri” başlıklı bu son bölümünün eğitmeni dokuz8HABER GYY Gökhan Biçici’ydi.
Eğitim sonunda kısa bir değerlendirmenin ardından bu eğitimlerin geleneği olan “Katılım belgesi dağıtım töreni” yapıldı. Katılım belgelerinin katılımcılara tek tek dağıtımının ardından tüm katılımcılarla toplu bir fotoğraf çekildi. Bir sonraki eğitim programı 20-22 Ekim tarihlerinde Mersin’de hayata geçirilecek olan “Çukurova Bölge Eğitimi” olacak.
Eğitim programlarına başvurmak için linkteki formu doldurabilirsiniz.
GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024