Havalimanında sökülerek yeniden yapılması planlanan uçak taksi yolu yenilemesi için ihale hazırlıklarında sona gelinirken, 2017 yılında 4 buçuk milyon liraya onarılabileceği iddia edilen yolun yeniden inşa edilmesiyle kamunun cebinden 75 milyon lira çıkacağı iddiası akıllarda soru işareti bıraktı.
Güneyin Sesi Gazetesi-Gaziantep Havalimanının 3 kilometrelik uçak taksi yolunun yıpranan kısımlarını onarım için 2017 yılında 1,5 milyon lira maliyet öngörülürken 2018 yılında kapsamın genişletilmesinden dolayı maliyet 4,5 milyon liraya çıkmıştı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Baş Müdürlüğünün yetki vermemesinden kaynaklı onarımın yapılmadığı ileri sürülmüştü. 2017 yılından beridir onarımı sürekli gündemde olan ancak hiçbir çalışma yapılmayan uçak taksi yolu için DHMİ Baş Müdürlüğü taksi yolunun sökülerek dolgusunun ve tüm yolun yeniden yapılması yönünde karar aldı. Ankara’da 10 Aralık tarihinde düzenlenecek ihalede yolun yeniden inşa edilmesinin yaklaşık 75 milyon lira bedelle ihale edileceği iddia ediliyor.
Konuya ilişkin Güneyin Sesi Gazetesi’ne konuşan Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, “DHMİ’nin havalimanındaki bu ihale ve çalışmayla alakalı açıklama yapması, kamuyu zarara uğratmaması ve uçuş güvenliğini riske atacak uygulamalardan kaçınması gerekiyor’’ dedi.
“İhaleye çıkarılan proje eksik ve yetersizdi’’
2018 yılında açılan ihaleyle Gaziantep Havalimanına yeni bir terminal binası ile apron inşaatı yapıldığını hatırlatan Girişken, şöyle devam etti: “Bu ihale yapılırken bazı usul hataları yapıldı. Bunlardan bir tanesi mevcut inşaatı devam eden terminal binası ve apronun daha önce alınan ‘eğim ve topografya daha uygun olduğu için mevcut yapının batısında yeni genişleme alanlarının inşa edilmesi’ kararına rağmen buna aykırı olarak doğusuna inşaat başladı. Fakat ihaleye çıkarılan proje eksik ve yetersizdi. İhaleyi alan firma işe başladıktan sonra ihale dosyasında ortalama 2 buçuk metrelik bir dolgu yapacağını düşünerek işe girmişti. Ancak yerinde 6 buçuk 7 metreyi bulan kalınlıkta bir dolgu yapması gerekliliği ortaya çıkınca havalimanı inşaatı durmuştu. Daha sonra firma inşaata bir şekilde yeniden başlandı.”
“Başmüdürlüğün harcama yetkisi vermediği farklı tasarrufu nedir?’’
2 yıl önce 1 milyon 700 bin lira ile başlayan onarım maliyeti projesinin 75 milyonu bulan bir miktara ulaşmasını gerektiren durumun açıklanması gerektiğini vurgulayan Girişken, “2017 yılında bize söylenen ve taksi yolu adı verilen uçakların piste geçerken hareket ettiği, iniş kalkış yapmadığı 3 kilometre uzunluğunda bir alanda lokal onarımlar yapılması gündeme gelmiş, o dönem bunun yaklaşık 1 milyon 700 bin liralık bir maliyetle yapılabileceği değerlendirilmiş, ancak rafa kaldırılmıştı. 2018’e gelindiğinde bu tadilatların kapsamını biraz daha genişletmeye karar vermişler ve 4 buçuk milyon liralık bir keşif hazırlanmıştı.. Başmüdürlükten harcama yetkisi istenmiş, ancak başmüdürlük 2019 yılında ‘Burada farklı bir tasarrufumuz var, bekleyin şimdilik bu yetkiyi size vermeyeceğiz’ demiş. 2019 yılına geldiğimizde ise 3 kilometrelik taksi yolunda yerel ya da kısmi onarımlar yerine ‘tüm pistin sökülmesi, yerine 1 metreden yüksek yeniden dolgu yapılması ve 3 kilometrelik taksi yolunun tekrar inşa edilmesi konusunun gündeme geldiğini öğrendik. Bu da yaklaşık 75-80 milyon liralık bir bedele tekabül ediyor” diye ekledi.
“Çelişkili durumlar giderilmeli’’
Yaşanan durumlar sonrası DHMİ’nin ihale ve inşaat sürecinde şartnameye bağlı kalıp kalmayacağı yönünde çelişkileri ortadan kaldırması gerektiğini ifade eden Girişken, “Burada bazı çelişkili durumlar var. Burada böyle onarım durumunu aşarak yıkıp yeniden yapmaya gerçekten ihtiyaç olup olmadığını bilmek istiyoruz. 1.7 milyon liradan başlayan bir onarım sürecinin 70 milyon liraya çıkaracak kadar kritik bir harcama kararı nasıl alındı? İkincisi havaalanının ek terminal ve apron inşaatı sırasında dolgulardan bahsetmiştim. Burada şartnamede bahsedilen kırma taş yerine killi toprak dolgu yapıldığı rapor edildiği ileri sürülüyor. Bu yönde şartnameye aykırı bir uygulama ve yapılması gereken uygulamanın 5’te 1’i maliyette yapılıyor şu anda. Buna gerçekten göz yumuluyor mu, yeni yapılacak pistte de buna benzer bir işlem mi yapılacak, yoksa şartnameye uygun mu yapılacak? Bu konuda teknik bir rapor var mı? Biz Devlet Hava Limanları İşletmesi idaresinden bu sorularımızın yanıtlanmasını istiyoruz” diye konuştu.
GÜNEYİN SESİ GAZETESİ
GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024