Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından sanayicilerin başarılarını taçlandırmak amacıyla; “İkiz Dönüşüm” (Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm) farkındalığı temasıyla “Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni” gerçekleştirildi.
Gaziantepli sanayicileri teşvik ederek başarılı çalışmalarının devamını sağlamak adına Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde (ŞKM) düzenlenen ödül törenine, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kilis Valisi Tahir Şahin, Gaziantep Vali Vekili Muhammet Önder, Milletvekilleri İrfan Çelikaslan, Mehmet Mustafa Gürban, Ertuğrul Kaya, Önceki Dönem Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, il ve kent yöneticileri, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı.
HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK
Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreninde katılımcılara bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni’nin temasının ve içeriğinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, “Bu noktada Gaziantep Sanayi Odası’nın bu vizyonunu uygulamaya geçirmemiz lazım. Dijitalleşme ve yapay zeka kullanımı ile dünya hızlı bir dönüşümün içinde. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilen ülkeler verimlilik artışı ile büyüme potansiyelini artıracaktır. Yeşil dönüşüm hem çevre açısından bir fırsat, hem de refah artışı yaratabilecek önemli bir potansiyele sahip. Gaziantep birçok alanda olduğu gibi yeşil ve dijital dönüşümün yeni adresi ve öncüsü olacaktır. Bu vizyonlarından dolayı GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Meclis ve Yönetim Kurulu’nu tebrik ediyor canı gönülden kutluyorum” dedi.
Sunum eşliğinde katılımcılara seslenen Bakan Şimşek, küresel görünüme, Orta Vadeli Program ve kazanımlarına, üretim odaklı sürdürülebilir büyüme kapsamında sağlanan desteklere değindi.
Şimşek, küresel ticarette artan korumacılık eğilimleri, yaşlanan nüfus, yüksek borçluluk oranları, iklim krizi ve ticaret ortaklarımızın zayıf büyümenin başlıca küresel zorluklar olduğunu belirterek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Öte yandan son dönemde gerileyen emtia fiyatlarının ve küresel finansal koşullardaki iyileşme beklentisinin olumlu olduğu değerlendirilmektedir. Sürdürülebilir yüksek büyüme ile birlikte kalıcı refah artışı için fiyat istikrarı ön koşuldur. Bu nedenle programımızın odağında enflasyonun düşürülmesi yer almaktadır. Ancak fiyat istikrarının sağlanması bir süreç işidir. Programımızın enflasyon üzerindeki olumlu yansımalarını aylık enflasyonda görmeye başladık. Yıllık enflasyonda da düşüş 2024 yılı haziran ayından itibaren görülecek. Deprem harcamaları bütçe dengesinde geçici bozulmaya yol açarken, mali disiplini yeniden sağlayacak gelir ve harcama politikalarını uygulamaya aldık. 2023 yılında bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 6’nın altında kalmasını bekliyoruz. Ülkemiz geçtiğimiz yirmi yılda uzun dönem ortalamasının üzerinde büyüme performansı gösterdi. Ancak, son dönemde büyümenin kompozisyonunda dengelenme ihtiyacı oluştu. Atılan adımlar sayesinde 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bu dengelenmenin başladığını gördük. Ekim ayında yıllık cari açık mayıs ayına göre 9,6 milyar dolar düştü. Son dönemde ülkemize ve programımıza yönelik yabancı yatırımcı ilgisi arttı. Düşen cari açık ve artan sermaye girişleri ile brüt rezervler mayıs ayına göre 42 milyar dolar yükseldi.”
Üretim ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme için reel sektörü desteklediklerini dile getiren Şimşek, “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) uygulaması yeniden yapılandırıldı. Başvurular 20 Aralık’ta başlayacak. 1 milyar TL’yi aşan yatırım projeleri için 10 yıl vadeli, uygun faizli kredi sağlamak üzere 3 yıl için 300 milyar TL limit tahsis edildi. Güçlü bir yatırım teşvik sistemimiz var. İhracatçılarımızın finansmana erişimini ve hizmet ihracatını da destekliyoruz. Bu kapsamda, günlük reeskont kredi limiti 10 katına çıkartıldı, toplam faiz maliyetine üst sınır getirildi ve ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Eximbank’ın sermayesi 20,6 milyar TL’ye yükseltildi. Hizmet ihracatından elde edilen gelirlere sağlanacak kazanç istisnası Meclisimize sevk edildi. Ayrıca Hazine destekli kredi garanti sistemi kapsamında bu yıl ikisi deprem bölgesine yönelik olmak üzere 18 yeni destek paketi uygulamaya konuldu. Böylece firmaların finansmana erişimini kolaylaştırdık” diye konuştu.
GAZİANTEP VALİ YARDIMCISI MUHAMMET ÖNDER
Gaziantep’in öncü bir şehir olduğunu belirten Gaziantep Vali Yardımcısı Muhammet Önder de konuşmasında, “İkiz Dönüşüm farkındalığı temasıyla düzenlenen, Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni’nde ödül alan firmalarımızı canı gönülden tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum“ ifadelerini kullandı.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN
Gaziantep modelinin örnek bir model olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Gaziantep’in yıldızlarını şartlar ne olursa olsun çalışan üreten sanayicilerini tebrik ediyorum. Yenilikçi anlayışla çalışmalarımızı sürdürerek kentimiz ve ülkemizi daha ileri noktalara taşıyacağız. Gaziantep büyük bir beşeri sermayeye ve yetişmiş insan gücüne sahip. Şehrimizin bu özellikleri sanayimiz ve geleceğimiz için çok değerli. Gaziantep olarak dünyanın en iyi üretim merkezlerinden biri olma hedefimiz var. Bu yönde çok kıymetli çalışmalar yürütülüyor. Akıllı Şehir Gaziantep olmak için sanayimizi de yüksek teknolojiye geçirmemiz gerekiyor. Daha yeşil bir dünya için dijital dönüşümü çok önemsiyorum. Gaziantep Sanayi Odası’nın yaşanabilir bir dünya için yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümü kapsayan İkiz Dönüşüm anlayışını destekliyor, daha fazla üretim daha fazla ihracat için değişim, dönüşüm şart diyorum. Ödül alan bütün firmalarımızı kutluyor başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.
TOBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ ZEKİ KIVANÇ
Gaziantep Sanayi Odası’nın çok doğru bir tema belirlediğini vurgulayan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç, “İkiz dönüşüm denilen Dijital ve Yeşil dönüşüm, ülkemiz, sanayimiz ve ekonomimiz için kaçınılmaz bir süreçtir. Bu trendi yakalamayan firmaların belki de ihracat yapamaz hale geleceğini ve önemli pazar kayıpları yakalayacaklarını dile getiriyoruz” görüşlerine yer verdi.
Önümüzde oldukça zorlu bir süreç olduğunu aktaran Kıvanç şunları kaydetti:
“Dünya önemli bir değişim ve dönüşüm içinde. Kimi kesimlerin ikiz dönüşüm olarak da adlandırdıkları, küresel ısınma ve dijitalleşme kaynaklı önemli bir dönüşüme şahitlik etmekteyiz. Bu sürecin birçok önemli ayağı ve alt kırılımı var. Yeşil Mutabakat, Karbon Ayak izi, Su Ayak izi, Döngüsel Ekonomi, Geri Dönüşüm, Tarladan Çatala Stratejisi, Karbon Piyasası veya Sürdürülebilirlik bunlardan sadece birkaç tanesi. Tüm bu süreçlerin temelinde de sıfır karbon salımı hedeflenmektedir. Gaziantep Sanayi Odamızın, bu yönde başlattığı çalışmalarıyla, tüm bu konuları ciddiyetle ele aldığını ve dünyadaki paradigma değişimini yakından takip ettiğini gösteriyor. Sanayimizi bu değişme hazırlayan programlar ve projeler üretiyor, Gaziantep’e değer katan hizmetlerde bulunuyor, hayata geçirdiği projeleriyle, Gaziantep’i adeta geleceğe taşıyor. Onların çalışmalarıyla Gaziantep, dünyada da söz sahibi bir şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Sanayide dönüşüm hamlesiyle! Model fabrikasıyla, Teknoloji geliştirme merkeziyle ve GSO Mesleki Eğitim Merkezi ile, Şehrimize hem nitelikli insan, hem de yüksek teknoloji ve yüksek katma değer kazandırıyor. Kurduğu İhracat Akademisiyle Gaziantep’ten yeni ihracatçılar çıkmasını sağlıyor. Sanayicilerimizle birlikte, Türkiye sanayisinin itici gücü olan Gaziantep’i, bölgede bir yıldız haline getiriyor. Yıllar Önce Gaziantepliler Adanalıların yakalamış oldukları başarılardan dolayı imrenirdi. Bende bunu Abdulkadir Konukoğlu abimin Adana’dan aldığı makinelerin hikayesinde çok dinledim. Şimdi Gaziantep’in başarısını şahsen biz Adanalılar olarak imreniyoruz ve gurur duyuyoruz. Gaziantep artık takip eden değil! Takip edilen bir il oldu hamdolsun. Bu nedenle ortaya koydukları vizyon için Meclis Başkanım Sayın Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanım Sayın Adnan Ünverdi, Değerli Meclisi ve Yönetim Kurulu’nu tebrik ederek canlı gönülden kutluyorum. Odamız bugün bir güzel işe daha imza atıyor, Türk sanayisinin gücünü dünyaya duyuran sanayicilerimizi ödüllendiriyor. Zaten kültürümüz de ne diyor; marifet iltifata tabirdir. Burada, fazlasıyla hak ettikleri ödüllerini alacak olan tüm sanayicilerimizi yürekten kutluyorum. Karşılaştıkları türlü sıkıntılara rağmen, özveriyle çalışmayı sürdüren, üreten, yatırım ve ihracat yapan Gaziantep’in tüm müteşebbisleri en büyük övgüyü hak ediyorlar. Sizlerle ve tüm sanayicilerimizle iftihar ediyor, gurur duyuyoruz. Sizlerin nezdinde, Gaziantep’in tüm iş alemini de tebrik ediyoruz. Başarınızın daim olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor. Yolunuz baktınız açık olsun. Bereketli olsun.”
GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ
Gaziantep ve bölgemizdeki büyük depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır dileyerek konuşmasına başlayan GSO Yönetim Kurulu Başkan Adnan Ünverdi, “Allah böylesi bir felaketi bir daha hiç kimseye yaşatmasın” diye konuştu.
“Küresel anlamda, tam bitti dediğimiz noktada yeni sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz” diyen Ünverdi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“2018 krizi, ardından 2020 yılında başlayan pandemi, 2022 yılından buyana devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, bölgemizde yaşanan büyük afet ve Filistin topraklarında işgale karşı verilen mücadele ile dünyada krizler devam ediyor. Gazze’de masumların öldürüldüğü bir trajediyle karşı karşıyayız. İnsanlık olarak çocukların gözlerine bakamadığımız ve her anıyla “sözün bittiği” bir dönemi yaşıyoruz. Tüm dünyaya sağduyu çağrısında bulunuyor, yaşanan katliamın bir an önce durdurulmasını temenni ediyorum.”
Bu yılın ülkemiz için özel bir öneme sahip olduğuna dikkati çeken Adnan Ünverdi, “Bize bu cennet vatanı canları pahasına armağan eden başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum. Dünyada ve özellikle bölgemizde yaşadığımız gerilimler ve savaşlara baktığımızda Büyük Önder’in en büyük emaneti olan Cumhuriyetimizin önemini bir kez daha anlıyor, idrak ediyoruz. Böylesi bir kaotik ortamda gösterdiği yolda cumhuriyet değerleri ile dimdik ayakta duruyoruz. Bu vesileyle, 6317 şehidiyle Kurtuluş Savaşı’nın en önemli cephelerinden olan Antep Savunmasının yıl dönümünü ve Cumhuriyetimizin 100. yılını en kalbi duygularımla kutluyorum” şeklinde konuştu.
Ünverdi, şehrimizin müteşebbis ruh ve girişimciliği ile sanayi alanında sürekli bir büyüme kaydettiğini ifade ederek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Tüm güçlüklere rağmen bugün de Gaziantep başarıyla yoluna devam etmektedir. Gelinen noktada; 1500 işletmesi ve 250 bin çalışanıyla Türkiye’nin en büyük ve en fazla istihdama sahip Organize Sanayi Bölgesi Gaziantep’tedir. Mevcut ve yeni kurulacak OSB’ler ile bu sayı 12’ye çıkacak. Kent genelinde 5 bin 200’ün üzerinde imalatçı firmamız bulunurken, 160 alanda binlerce çeşit üretim yapıyoruz. 2022 yılında 10.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Deprem felaketine rağmen bu yılın ilk 11 ayında 9 milyar 152 milyon 623 bin dolarlık ihracata ulaştık ve bu yıl sonunda ihracatımızın 10 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.”
Gaziantep Sanayi Odası olarak kuruldukları günden buyana değerli başkanların öncülüğünde birçok ilke imza atan bir meslek kuruluşu olduklarını vurgulayan Ünverdi, “Bu doğrultuda bizler de gününün koşullarına uygun olarak, 2019 yılında “Sanayide Dönüşüm Başladı” diyerek dijital dönüşüm hamlemizi başlattık. 2020 yılında pandemi dolayısıyla ödül törenimizi gerçekleştiremedik. 2021 yılındaki “Verimlilik ve Yeşil Gelecek” mottomuz oldu. 2022 yılında ise “Yeşil Gelecek” temasıyla çalışmalarımıza hız verdik. Çalışmalarımızın temeline; çevreye duyarlı üretim ve yüksek teknolojiyi koyduk. Bu doğrultuda; Paris İklim Anlaşmasına taraf olan ülkemizin taahhütlerini yerine getirebilmesi ve dünya ticareti için dönüm noktası olacak olan AB Yeşil Mutabakat Kriterlerine işletmelerimizi hazırlıyoruz. 2026 yılında uygulamaya başlanması hedeflenen sınırda karbon düzenlemesinde zaman daralıyor. Sadece öncelikle sektörler değil rehavete kapılmadan tüm sektörlerimizin yeşil üretim kriterlerine hazır olması gerekiyor. Çünkü, o gün geldiğinde ya hazır olup rakiplerimizin önüne geçeceğiz, ya da onlar hazır olacak ve bizim önümüze geçecekler. Biz ikinci şıkka ihtimal vermiyoruz. Bu sebeple, Bugün buradan dijitalleşme ve yeşil dönüşüm çalışmalarımızı birleştirerek “İkiz Dönüşüm” için güçlü bir ses veriyor, bu farkındalıkla Gaziantep’in ve ülkemizin ikiz dönüşümle gelecekte daha da güçlü olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
İklim Kanunu’nun hızla oluşturularak, bu yönde politikalar geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ünverdi şunları kaydetti:
“Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) üzerinde çalışılıyor ancak bunun hızla kurumsallaşması gerekiyor. Bu sayede emisyon değerlerine uygun üretim ve vergilendirme ile geçişe hız kazandırabiliriz. Genel ekonomiye baktığımızda ise, yaşamış olduğumuz güncel sorunlar karşısında; ekonomi yönetimindeki kararlı duruş ve kurumlar arası senkronizasyonu bu zorlu süreçten çıkış için büyük bir şans olarak görüyoruz. Ülkemiz ekonomisi için güven, istikrar ve öngörülebilirlik noktasında kilometre taşlarını oluşturan orta vadeli programa sanayiciler olarak tam destek veriyoruz. Orta Vadeli Program’da yer aldığı gibi bir taraftan parasal sıkılaştırma ve enflasyonla mücadele devam ederken, üretim, istihdam ve ihracata dayalı büyüme için sanayiciler olarak elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e, deprem bölgemize yönelik kolaylaştırıcı adımlar ve verdikleri desteklerle, her zaman yanımızda oldukları için teşekkür ediyorum. Ödül alacak olan asırlık firmalarımızı canı gönülden kutluyorum. Gaziantep’i güçlü kılan, dünya şehri olmasını sağlayan bir ve beraber olmasıdır. Bugün de, “İkiz Dönüşüm” temasıyla çalışmalarımızda yeni bir evreye geçiyor, “tam zamanı” diyoruz. Ödül törenimize katılımlarınız için teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Törende daha sonra, Cumhuriyetin 100. yılında 1923 veya öncesinde kurulan işletmeler ile İSO 500 ve İSO İkinci 500 listelerinde yer alan firmalara ödül verildi.
GENEL
27 Kasım 2024GENEL
27 Kasım 2024GENEL
27 Kasım 2024ASAYİŞ
27 Kasım 2024GENEL
27 Kasım 2024GENEL
27 Kasım 2024ASAYİŞ
27 Kasım 2024