Gaziantep Üniversitesi’ne yabancı öğrenci alımlarında ücret iddiaları…
Gaziantep Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, üniversiteye yabancı öğrencilerin alımlarında yaşanan skandallara ilişkin iddialarda bulundu. Gür’ün, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi’ne kayıt dışı 15-20 bin dolar alındığı, alınan yabancı öğrenci sayılarının fazla olması sebebiyle öğrencilerin koridorlarda oturduğu iddiaları gündeme bomba gibi düştü.
Gaziantep Üniversitesi’ne ilişkin skandallar ve iddialar bitmiyor. Gaziantep Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, özellikle Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi’ne yabancı öğrencilerin okul kayıtlarının son 3 yılda usulsüzce yapıldığını açıkladı. Gür’ün açıklamalarında sorduğu sorular gündeme bomba gibi düştü. İddiaya göre GAÜN’de son 3 yılda yabancı öğrenciler YÖS sonucu olmadan, kontenjan dolu ise para karşılığında, usulsüzce okula alınıyor, gerekirse koridorlarda ders işleniyor.
Kaliteli eğitim ranta mı kurban gitti?
Son 3 yılda Tıp ve Diş Hekimliğine akıl almayacak şekilde çok fazla sayıda yabancı öğrenci alımı yapılmıştır. Sınıflar yetmediği için öğrenciler koridorlarda oturmakta, laboratuvarlar yetmediği için çoğu öğrenci dışarıda kalmakta ve kliniklerde uygulama yaptırmak bir tarafa öğrenciler odalara sığmamaktadır. Kaliteli eğitim bir tarafa aşırı kalabalıktan dolayı yeterince eğitim verilemez hale gelmiştir. Daha önce Tıp Fakültesi Akademik Kurulunda bu sorun öğretim üyeleri tarafından dile getirildiğinde rektör, ‘YÖK böyle istiyor’ diyerek her zaman yaptığı gibi gerçek dışı beyanda bulunmuş ve belgesi istendiğinde de belge gösteremediği gibi agresifleşerek öğretim üyelerine hakaretamiz ifadelerde bulunmuştur.
Neden YÖS belgesi olmadan öğrenci kaydı yapılıyor?
“Hatta ‘kalabalıktan artık eğitim veremez hale geldik neden bu kadar fazla öğrenci alıyorsunuz eğitim kalitesini hiç mi düşünmüyorsunuz’ diyen öğretim üyelerine ‘daha fazla alacağım, beğenmeyen varsa çekip gitsin bu üniversiteden’ demiştir. Bu ifadeler kullanılırken kendisi de aynı zamanda hekim ve sağlıktan sorumlu rektör yardımcısı olan Prof. Dr. Ayşe Balat’ın tüm sorunları bilmesine rağmen rektöre destek vermesi de bir başka tuhaflıktır. Tüm uyarılara rağmen usulsüz alımlara devam edilmesi üniversiteye ve yıllardır çalışıp emeğiyle kazanıp gelen öğrencilere büyük haksızlıktır. Daha önceki dönemde yabancı uyruklu öğrenci sınavı (YÖS) sonucu olmadan öğrenci alımı yapılmazken neden son birkaç yıldır YÖS belgesi olmadan öğrenci kaydı yapılmaktadır? “
Yabancı öğrenciler sınıflara sığmıyor
“Daha önce Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerine çok az sayıda yabancı uyruklu öğrenci alınırken neden 3 yıldır usulsüz bir şekilde tıka basa doldurulmaktadır?
Bu işi büyük bir ranta çeviren aracı firmalarla nasıl bir ilişki geliştirilmiştir ki aracı firmaların getirdiği öğrencilere toplu kayıtlar yapılmakta ve özellikle İngilizce Tıp başta olmak üzere öğrenciler geçmişten birbirini yakın tanımaktadırlar?
Resmi kayıt harç parası dışında kayıt dışı ne kadar para alınmaktadır? Aracı firmalarla kayıt dışı nasıl bir pazarlık yapılmıştır?
Usulsüz alıma neden devam ediliyor?
Tıp ve Diş hekimliği için kayıt dışı 15-20 bin dolar alındığı artık kampüsün her tarafında konuşulmakta ve belgeler yayınlanmaktadır. Bu gerçekler açık ve net olarak ortada iken tüm uyarılara rağmen hala Tıp ve Diş Hekimliğine usulsüz alıma devam edilmesinin rant dışında başka bir izahı var mıdır?
Yoksa ne diye bir rektör ve ekibi eğitim kalitesini düşürme ve öğretim üyelerini tehdit etme pahasına bu usulsüzlükleri yapmaya devam eder?”
GAÜN, aracı firmaların meskeni oldu
“Bu usulsüzlük patlak verince de umarım rektör ve yöneticileri her zaman yaptıkları gibi bizim haberimiz yok diyerek gariban bir iki memuru kurban vermeye çalışmazlar. Daha önce aracı firmalar üniversiteye giremezken son 3 yılda Üniversiteyi aracı firmaların meskeni haline getirenlerin, onların üniversitede özel ağırlanmalarını sağlayanların ve ben işlerimi kayıt dışı yaparım diyenlerin kayıt dışı parasal işlemleri gündeme gelmeye başlayınca geçmişe yönelik usulsüz evrak düzenleme ve evrak temizliği yapma bunalımına girdiklerinin farkındayız.”
‘Gerisini Adalet Bakanlığı’na bırakıyoruz’
“Ancak unutmasınlar ki iki kişinin bildiği artık sır değildir ve eni sonu açığa çıkar. İstediğiniz kadar temizlik yapın. Hep yaptığınız gibi ayaklı fısıltı gazeteleri ile “iftiradır” şeklinde viral olmaya çalışacağınıza kendinizden eminseniz kamuoyunu açık ve net belgeleri ile aydınlatın ve bu iddialar ile ilgili yargıya başvurun. Dürüstlük ve ahlak herkese nasip olmayan önemli bir erdemdir. Biz üniversitesini ve şehrini seven akademisyenler olarak bilgilendirme ve uyarı görevimizi yapıp gereğinin yapılması için gerisini Yükseköğretim Kalite Kurulu, Yükseköğretim Kurulu, Adalet Bakanlığı’na bırakıyoruz” ifadelerine yer verdi.
GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024