CHP Gaziantep Milletvekili Avukat Hasan Öztürkmen, ekonomik krizin vurduğu iş insanlarının krediye ulaşamadığına dikkat çekerek, teminatsız veya yeterli teminat alınmadan kamu bankalarından kredi kullandırılan kişilerin tespit edilebilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP’li Öztürkmen ve milletvekillerince TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Son bir yılda ciddi şekilde kendini gösteren ekonomik krizle birlikte kredi temin etmek giderek zorlaştığı için firmalar ciddi sıkıntılar içine girerek, çeklerde erteleme, vadelerde ve ödemelerde sarkmaların arttığı belirtilerek, “Merkez Bankası’nın Elektronik Veri Dağıtım Sistemi’nde yayımlanan Takasbank verilerine göre, Haziran ayında karşılıksız çek adedi 7 bin 153 adet seviyesinde bulunurken, temmuz ayında bu rakam yüzde 116,2 oranında artarak 15 bin 153 adede çıkmıştır.” denildi.
TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi teminatsız veya yeterli teminat alınmadan kamu bankalarından kredi kullandırılan kişi, kurum, kuruluş ve şirketler ile ne kadar kredi kullandıklarının tespit edilebilmesi için etkin bir soruşturma yapılabilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını içeriyor.
Araştırma önergesinin gerekçesinde şunlar kaydedildi:
“Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) yılın her çeyreğinde üyesi olan iş insanlarıyla yaptığı ‘Finansmana Erişim Anketi’nin nisan-haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrek sonuçlarına göre; iş dünyasının finans bulmakta zorluk çektiğini, ekonominin temel sorunlarını ise başta enflasyon olmak üzere ‘finansmana erişim’, ‘güven ve istikrar eksikliği’, ‘üretim eksikliği’, ‘kamu harcamaları ve mali disiplin’, ‘hukukun üstünlüğü ve adalet sistemi’, ‘rekabet gücü ve dış ticaret’ ile ‘liyakatsizlik ve yönetim sorunları’ olarak gördüğünü göstermiştir.
Finansmana Erişim Anketi’nin ikinci çeyrek sonuçları işletmelerin ve iş insanlarının krediye erişiminin zorlaştığını hatta imkânsız hale geldiğini ortaya koymuştur. Buna göre yılın ikinci çeyreğinde krediye erişemediğini söyleyen iş insanlarının oranı yüzde 82 olurken, ‘değişmedi’ diyenlerin oranı bir önceki çeyreğe göre yüzde 22’den yüzde 18’e gerilemiştir. Her 10 işletmeden 8’i ikinci çeyrekte krediye erişemediğini belirtirken, vade yapısının da kısaldığı ifade edilmiştir. İlk çeyrekte 1-12 ay vade yapısına sahip firmaların oranı yüzde 55 iken bu oran ikinci çeyrekte yüzde 70.6 olmuştur. Kredilere erişimin zorlaşması ile birlikte vadelerin de kısalması işletmelerin finansal risklerinin daha da artması ihtimalini ortaya çıkarmıştır.
GENEL
23 Kasım 2024GENEL
23 Kasım 2024GENEL
23 Kasım 2024ASAYİŞ
23 Kasım 2024GENEL
23 Kasım 2024GENEL
23 Kasım 2024ASAYİŞ
23 Kasım 2024