KOZA ALTIN ŞİRKETİ, YENİFARSAK’TA SİYANÜRLE ALTIN ARAYACAK
KÖYLÜLERDEN SİYANÜRLE ALTIN ARAMAYA TEPKİ!
Osmaniye’nin Düziçi İlçesi Yenifarsak Köyünde Koza Altın firması tarafından siyanürle altın arama faaliyetlerine tepkiler çığ gibi büyüyor. Köylüler, Erzincan İliç faciasını işaret ederek yetkililere seslendi, topraklarına canları pahasına sahip çıkacaklarını vurguladı.
Osmaniye’nin Düziçi İlçesi Yenifarsak Köyü’nde yaşayan halk, köyde siyanürle altın madeni araması yapılmasına karşı birlik oldu. Tepkilerini basın açıklaması ile duyurmaya çalışan köylüler, şimdilerde faaliyeti durdurulan maden çalışmalarının yeniden başlamasından endişe duyuyor. Toprağın, suyun hatta yaşayan tüm canlıların zarar göreceğini belirten köylüler, yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyor.
BÖLGE YAŞANMAZ HALE GELECEK
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Düziçi Şube Başkanı Prof. Dr. Selahattin Beyaz, eylemde yaptığı basın açıklamasında, “Osmaniye’nin Düziçi ilçesi Yenifarsak köyünde 2015 yılında Koza Altın firmasına altın arama ruhsatı verildi. Haziran ayında ÇED süreci başlamış, 2 Aralık 2023 tarihinde rapor verildi. Osmaniye İli Düziçi ilçesi Yenifarsak köyündeki Koz Altın İşletmesi Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan 201039 ruhsat nolu maden arama sondaj projesidir. Bu proje ile burada altın madeni aranmaya başlanmıştır. ÇED Raporu olumlu şekilde verilmiştir. Düziçi halkından habersiz, yangından mal kaçırır gibi ÇED süreci bitirilmiştir. Tüm Düziçi’nin içme ve sulama suyu kaynağı olan Sabun Çayı, Yenifarsak köyü sınırları içinde altın arama ruhsatı verilen bölgededir. Bölge yayla turizmine açık, çok değerli bir yerdir. Faaliyeti yürüten Koza Altın Anonim Şirketi’nin, siyanürle altın arayıp çıkarmasını, topraklarımızı zehirlemesini, bölgenin yaşanmaz hale gelmesini istemiyoruz” dedi.
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR, ÖNLEM ALMALIYIZ”
Beyaz, açıklamasının devamında, “Bayrak inmesin, ezan dinmesin, ırmağının akışına ölürüm diyenler, çok şükür henüz bayraklar inmedi, ezanlar susmadı, ırmaklarımızdan henüz siyanür akmıyor. Ancak siyanürle altın çıkarılmaya başlandığı zaman çevre felaketleri başlayacak. Sulardan siyanür akacak, bitkiler zehirlenecek, bölgemizde tarım ve hayvancılık yok olacak. Şubat ayında İliç’te meydana gelen kazayı biliyoruz. Anayasamızın 56.maddesine göre herkes sağlıklı, dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, çevreyi kirlenmekten korumak başta devletin ve halkın görevidir. Güzel Düziçi’nin güzel insanları, geleceğimize sahip çıkalım. Doğa en büyük hazinemizdir, bu hazineyi korumak zorundayız. Yarın çok geç olabilir, bugünden önlem almalıyız” ifadelerine yer verdi.
“BİZİ TOPRAĞIMIZDAN ETMEYİN”
Düziçi Karacaoğlan Mahallesi köylülerinden Muzaffer İşlek, yaşadıkları topraklara sahip çıkmak için eyleme geçtiklerini belirterek, “Yerleşim alanımız olan köyümüzde hem evimiz hem yaylamız var. Siyanürle maden arayacaklarını öğrendik. Sondaj çalışması yapıldı, ruhsat alınmış. Biz bu durumu protesto ediyoruz. ÇED Raporu’na gerek yok denmiş fakat bu suyun kaynağı Ceyhan Adana’ya kadar uzanıyor. Bu sudan Düziçi, Osmaniye, Ceyhan, Adana faydalanıyor. Bu çalışma yüzünden hem köy hm de bu su heder olacak. Bizim de sonumuzun Erzincan İliç gibi olmasını istemiyoruz. Tabiatımız kirlenmesin, vatandaşlar toprağından olmasın” ifadelerine yer verdi.
KÖYLÜLER ÇALIŞMALARA TEPKİLİ
Eylemde konuşan köylüler, “Doğaya, suyumuza, köyümüze zararı olan hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Tepkimizi gösterip itiraz ediyoruz. Köyümüzün taşını toprağını çok seviyoruz. Maden çalışmasının devam etmesini asla istemiyoruz.” Dedi.
GENEL
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024ASAYİŞ
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024ASAYİŞ
24 Kasım 2024