İşçilik, devlüp, akaryakıt ve diğer girdiler yüzde 100 ile 200 arasında artmasına karşın Antep fıstığının kilogram fiyatının geçen yıl olduğu gibi bu yılda 110 liraya satılması Gaziantep’teki ziraat odalarının ve milletvekillerinin tepkisine neden oldu. CHP Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen ile Melih Meriç ve Ziraat Odası yöneticileri konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Milletvekilleri ve başkanlar üreticinin duyulmayan sesi oldu.
CHP Gaziantep Milletvekilleri Av. Hasan Öztürkmen, Melih Meriç, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar ve Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Hasan Belpınar, gerçekleştirdikleri ortak basın açıklamasında fıstık fiyatlarına sert bir şekilde tepki gösterdi.
ÜRETİCİYİ TÜCCARA MAHKUM ETTİLER
Üreticinin tüccara mahkum edildiğini söyleyen Öztürkmen, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fıstık alımı yapması gerektiğinin altını çizdi. ‘’Maalesef Türkiye’de şikayetçi olmayan bir tarım kesimi yok. Ama iktidar bunları görmezden ve duymazdan geliyor, çiftçiye sahip çıkmıyor. Her zaman fıstık üreticilerimizin yanında olduğumuzun bilinmesini isteriz’’ şeklinde konuştu.
TMO ALIM YAPMALI
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapması gerektiğini vurgulayan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Antepfıstığı boz hasadının başladığı bugünlerde Antepfıstığı bahçelerinin var yılı yok yılı göz önünde bulundurularak ve girdi maliyetlerinin 1 yılda yüzde 100 artışları göz önüne alınarak gerçek değerinde kg fiyatı oluşturulmalı’’ dedi.
ARTIŞ ENFLASYON İLE HİÇ UYUMLU DEĞİL
Çolak, ‘’Bölgemizin katma değeri en yüksek ürünü olarak görülen yeşil altın antepfıstığının getirisi dağlarda bahçe kenarlarında emeksiz bakımsız yetişen sumakla aynı fiyatı görüyor. Çiftçilerimiz son zamanlarda boz fıstık fiyatı ile sumak fiyatını kıyaslar duruma geldi. Ekonomik zorlukların yaşandığı günümüzde her şeyin maliyeti yüzde 100 artarken geçen yıl boz fıstık 80-100 TL aralığında iken 2024 yılı antepfıstığı sezonun da 100-110 TL aralığında. Yaşanan enflasyonla meydana gelen artış hiç uyumlu değil’’ açıklamasını yaptı.
FİYATI 3-5 TÜCCAR BELİRLİYOR
‘Çiftçinin yıllarca emek vererek meydana getirdiği antepfıstığının fiyatını 3-5 tüccarın belirlediği görülüyor’ ifadelerini kullanan Çolak, ‘’Çiftçilerden kg 100-110 TL’ye alıp işleyerek iç haline getirip kg bin 300- bin 500 TL’den marketlere pazarlıyorlar. Durum böyle olunca da antepfıstığı çiftçi için değil tüccarlar için değer kazanıyor. Antepfıstığı çiftçinin elinde iken para etmiyor, kuruyemişçilerde ve fıstığı kullanan tüccarlarda fiyatına güç yetmiyor’’ tespitinde bulundu.
KÖTÜ GİDİŞATA DUR DEMEK GEREKİYOR
TMO’nun fındık fiyatını, Bakanlığın çay fiyatını açıkladığı gibi antepfıstığında da TMO’nun hem taban fiyatı açıklaması hem de alım müdahalesi yapması çağrısında bulunan Çolak, ‘’Çiftçilerimiz üretimden para kazanmadığı takdirde üretimden vazgeçebilir. Ülkemizde antepfıstığı bahçelerinin bulunduğu çoğu yerlerde başka tarımsal üretim yapılacak durumda değil. Antepfıstığı için çok emek verilerek üretim yapılıyor. Kırsal alandaki sahaların üretime kazandırılması için Tarım Bakanlığı, yerel yönetimler, STK’lar el ele vererek bu kötü gidişe dur demeleri gerekiyor’’ çağrısında bulundu.
HER ZAMAN ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, ‘’Fıstık yükselince baklava fiyatları artarken fıstık fiyatı düşünce baklava fiyatları neden düşmüyor? Biz her zaman çiftçimizin yanındayız’’ açıklamasını yaptı.
FISTIKTA BÜYÜK BİR OYUN OYNANIYOR
Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, iki yıldan beri fıstıkta yok yılı yaşandığını ama bu sene var yılı olduğunu belirtirken, ‘’Nisan ayında çiçeklenme olduğunda gizli bir don, sonrasında fırtına ve kımıl ile karşı karşıya kaldık. Bunların tümü rekolteyi düşürdü. Tüccarlar rekoltenin çok yüksek olduğunu sanmasınlar. Fıstıkta büyük bir oyun oynanıyor. Zaten geçen yıl fıstıkçıların konuşmaları ortaya çıkmıştı. Geçen yıl fıstıkta oynanan oyun bu yıl da oynanıyor’’ ifadelerini kullandı.
ÜLKEMİZİN BİR TARIM POLİTİKASI OLMALI
Ülkemizin bir tarım politikasının olması gerektiğini sözlerine ekleyen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, ‘’Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fıstığa bir taban fiyatı koyması gerekiyor. Fıstığın bölgesel tarım olarak kabul edilip desteklerin arttırılması lazım. Çiftçiyi üretimden uzaklaştırırsak o zaman büyük sıkıntı yaşarız’’ uyarısında bulundu. Fatma KARABACAK
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi, sendikanın kuruluşunun 28’inci yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Yılmaz Sucu, 34 yıldır süregelen mücadelede sağlık ve sosyal hizmet emeğinin SES’in aydınlık yüzü olmaya devam ettiğinin altını çizdi.
Sucu, ‘’1 Ağustos 1996’da Genel Sağlık İş, Tüm Sağlık Sen, Sağlık Sen ve Sosyal Hizmet Sen ‘in birleşmesiyle SES’i kurarak tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini kapsayacak bir mücadeleyi büyüteceklerinin sözünü verdiler. O günden bugüne; memurun sendikası olmaz diyenlere karşı fiili, meşru sendikal anlayışla mücadele ettik. Hak mücadelemizi işyerlerinde büyütürken attığımız her adımı, başlattığımız her mücadeleyi hizmetleri alan halkın nitelikli, ücretsiz, erişilebilir sağlık ve sosyal hizmet hakkı talebiyle buluşturduk’’ açıklamasını yaptı.
MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR SÜRECEK
‘Başka bir sağlık sistemi mümkün diyerek her türlü hukuksuzluğun adaletsizliğin yanlış politikaların takipçisiyiz. Mücadelemiz sürüyor sürecek’ diyen Sucu, ‘’Metropollerden en ücra kasabalarda kadar üniversitelerde, şehir hastanelerinde, sağlık ve aile başkanlıklarına ve ASM’lerde her gün şiddetle karşı karşıyayız. Eksik istihdam yüzünden ağır iş yükü ve mobbingle ezilmeye çalışılıyoruz. Yoksulluk sınırındaki ücretlerle açlığa mahkûm ediliyoruz. Emekliliğe yansımayan ödeme kalemleri yüzünden emekli olamıyoruz. Birbirine yabancılaştırılan mesleklerimizle iş barışımızı bozuyorlar. Toplu görüşme denilen orta oyunu ile emekçileri sarı sendikalara mecbur bırakmaya çalışıyorlar’’ şeklinde konuştu.
GENEL
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024ASAYİŞ
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024GENEL
24 Kasım 2024ASAYİŞ
24 Kasım 2024