DOLAR 34,0666 0.13%
EURO 37,8920 -0.51%
ALTIN 2.833,130,16
BITCOIN 21484384,46%
Gaziantep
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:14

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eğitim sistemi çileye dönüştü

Eğitim sistemi çileye dönüştü

ABONE OL
10 Eylül 2024 11:11
Eğitim sistemi çileye dönüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılının her zamanki gibi sancılı başladığını belirterek, ‘’Kırtasiye masrafları, okul kayıt ücretleri, servis ücretlerindeki orantısız artışlar ve taşımalı eğitimin sona erdiği köylerde bir eğitim yılına daha sancılı şekilde merhaba dedik’’ dedi.

‘’VELİLERDEN SÜREKLİ BAĞIŞ TALEP EDEN BİR EĞİTİM SİSTEMİ OLAMAZ’’

Bakanlığın, okulların temizlik ve güvenlik ihtiyaçlarına kalıcı çözümler üretememesinin faturasının velilere ödetildiğine dikkat çeken Meriç, ‘’Milli Eğitim Bakanı, bu tür sorunları çözmekle yükümlü iken, okul bütçelerinin oluşturulmasına yönelik adımlar atmaktan kaçınmakta, çözümü velilere yüklemektedir. Ayrıca 29 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanan İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, kamu kurumlarında kalıcı istihdam yerine geçici ve düşük ücretli çalıştırmayı teşvik etmektedir. Bu yönetmelik kapsamında 10 aylık süreyle sözleşmeli olarak çalıştırılacak kişiler, programın ilk dört haftasında haftalık 37,5 saat ve beş gün, ilk dört hafta sonunda haftalık yirmi iki buçuk saat ve üç gün çalışacaklar ve yalnızca günlük asgari ücret düzeyinde (8.447 TL) “cep harçlığı” alacaklar. Özellikle kamusal alanlarda temizlik ve bakım işlerinde geçici istihdam edilen bu kişiler, eğitim ve kamu kurumlarındaki eksik kadroların doldurulmasını kalıcı bir çözüm olarak sunmamaktadır.”

‘’KIRTASİYE ÜCRETLERİ VE TAŞIMALI EĞİTİMDEKİ TUTARSIZLIK’’

Bu eğitim yılında kırtasiye ücretlerinin aile bütçelerini aşar hale geldiğine ve köylerdeki taşımalı eğitimin sonlandırılmasının öğrencilerin okula ulaşmasına büyük bir engel olduğuna dikkat çeken Meriç, şunları söyledi: ‘’Geçen yıl 2 çocuk için yaklaşık 10.000 TL olan kırtasiye masrafı bu yıl tek bir çocuk için 20.000 TL’yi geçiyor. Bir öğrencinin günlük masrafı en az 100 TL. İşçi, emekli, memur ve tüm veliler yüksek enflasyon ve fahiş fiyatlar altında yaşam mücadelesi verirken, çocuğunun eğitimine ne kadar bütçe ayırabilir. Diğer yandan köylerdeki taşımalı eğitimin bitirilmesi, yeni eğitim yılında yüzlerce çocuğun okula gidememesi demektir. Bu konuda acil bir çözüm üretilmelidir. Seçim bölgem olan Gaziantep köylerinden yüzlerce telefon ve mesaj aldım, alıyorum. Veliler ve öğrenciler çaresiz. Yarın kış günlerinde bu çocuklar okullara nasıl gidecek.’’

AKP hükümetinin diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da vurdumduymaz tavrının devam ettiğine dikkat çeken Meriç, TBMM öğrencilerin ve velilerin tüm sorunlarının takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r