BATMAN – Batman’da çiftçiler, maliyetlerin artması nedeniyle mercimek, arpa, buğdaydan sonra mısır üretiminde de zarar ettiklerini söyledi.
Batman ve çevresinde her yıl ağırlıklı olarak mısır, mercimek, buğday ve arpa ekip biçen çiftçilerin çoğu yeterli rekolteyi elde edemedikleri için bu yıl mısır ekti. Çiftçiler, düşük rekolte nedeniyle bir kez daha zarar etti. Artan ekim maliyetlerinden şikayet eden çiftçiler, gelecek yıl kar edebilmenin tek koşulunun ise maliyetlerin düşürülmesi olduğunu söyledi.
‘MALİYETLER ARTTI’
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, çiftçilerin bu yıl ektikleri ekinden zarar ettiklerini belirterek, zararın temel nedenini ise maliyetlerin yüksek olmasına bağladı. Geçen yıl mısırda dekar başına bin 500 ile bin 800 ton verim aldıklarını dile getiren Doğan, bu yıl rakamın yüzde 40’a kadar düştüğünü tespit ettiklerini söyledi. Bu yıl yağışların uzamasının yanı sıra maliyetlerin de arttığını ifade eden Doğan, “Geçen yıl mazot fiyatlarının yüksek oluşu, bunun yanı sıra gübre ve ilaç fiyatlarının artması da maliyetleri artıran önemli kalemler. Biz çiftçinin desteklenmesi adına maliyetlerin azaltılmasını ve çiftçiye verilen destek paylarının yükseltilmesini öneriyoruz” diye konuştu. Sulama birliğinin geçen yıl bir ton suyun ücretinin 32 TL olduğuna dikkati çeken Doğan, “Sulama birliğine atanan kayyumun ardından bu rakam 48 TL’ye çıkartıldı. Su maliyetinin yüksek olması başlı başına bir maliyet ve düşürülmesi gerekiyor. Bu yıl mısırın yanı sıra mercimek ve buğdayda da çiftçi zarar etti” diye konuştu.
‘BİZİM ZARARIMIZDIR’
Mısır üreticisi çiftçi Osman Çam ise maliyetlerin yüksekliğine işaret ederek, geçen yıl aldıkları verimden yüzde 40 azalma olduğunu kaydetti. Yağışlar ve maliyetlerin rekoltede önemli etken olduğunu ifade eden Çam, “Geçen yıl gübreyi 850 TL’ye, bu yıl 2 bin 400 TL’ye aldık. Bu fark bizim zararımızdır. Bu tarlaları DSİ kanallarından suluyoruz. Sulama Birliği’ne kayyum sonrası suyun ton maiyeti 48 TL’ye çıktı. Bu bile maliyetlerimizin ne kadar yükseldiğini gösteriyor” diye belirtti.
SU MALİYETİ YÜKSELDİ
Çiftçi Serdar Dağkuşu da sadece mısırda değil mercimek, buğday ve arpada bu yıl çiftçinin maliyetler nedeni ile zarar ettiğine vurgu yaptı. Buğday, arpa, mercimeğin sulama ihtiyacı olmadığını söyleyen Dağkuşu, “Bu ürünlerde suya ihtiyaç yok ama mazot ve gübre fiyatları çok yükseldiği için çiftçi orada da zarar etti. Mısır ise suya ihtiyaç duyan bir bitki. Su ücretleri geçen yıla göre iki kat arttı. Tabii bu da en büyük maliyet. Mazotu saymıyoruz, o zaten hep aynı durumda” diye konuştu.
GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024