DOLAR 34,4959 0.08%
EURO 36,2313 -0.34%
ALTIN 2.959,480,84
BITCOIN 34006834,78%
Gaziantep
11°

KAPALI

06:22

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaziantep Barosu: 11 avukatın dosyası 4 yıl neden bekletildi?

Gaziantep Barosu: 11 avukatın dosyası 4 yıl neden bekletildi?

ABONE OL
4 Aralık 2019 10:03
Gaziantep Barosu: 11 avukatın dosyası 4 yıl neden bekletildi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziantep’te 11 avukatın müdafilik üstlenmesine getirilen yasağın hukuka aykırı olduğunu belirten Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “O tarihte açılan soruşturma dosyası 4 yıl boyunca neden bekletildi? Bununla ilgili varsa savcı beyin elindeki delillerle, bir dava açabilir ya da takipsizlik kararı verilebilirdi” dedi.

 

Güneyin Sesi– Gaziantep 6’ncı Sulh Ceza Hâkimliği Gaziantep Barosuna kayıtlı Avukat Alaattin Aslan, Berivan Özpolat, Mehmet Alagöz, Mehmet Erdem, Hasan Önder Sulu,  Adnan Erol, Yakup Koca, Mustafa Yalçın, Mustafa Hartavi, Mahmut Fermanoğlu ve Kahraman Çiçek’in Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla 14 Kasım günü Gaziantep’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik düzenlenen operasyonda haklarında gözaltına alınma kararı olan 57 kişinin müdafiliklerini üstlenmesini aldığı kararla yasaklamıştı. 677 Sayılı KHK ile kapatılan ‘Özgürlükçü Hukukçular Derneği’(ÖHD) ne üye olmalarından dolayı “örgüte üye olmak” suçundan haklarında yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek dosyada adı geçen kişilerin müdafiliklerini üstlenmesini yasaklayan kararı Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ve avukat Berivan Özpolat değerlendirdi.

 

‘4 YIL BOYUNCA NEDEN BİR İŞLEM YAPILMADI?’

 

Verilen kararı hukuksuz bulmalarından dolayı üst mahkemeye itiraz ettiklerini ancak itirazlarının reddedildiğini kaydeden Bektaş Şarklı, kapatılan dernek faaliyetlerinin gerekçe gösterilerek 11 meslektaşı hakkında verilen kısıtlama kararının hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Avukatların savunma mesleğini icra ettiğini söyleyen Şarklı, şöyle devam etti:  “Bu konuda eleştirdiğimiz nokta, 2016 yılında açılan bir soruşturmanın üzerinden 4 yıl geçtikten sonra böyle bir kısıtlama kararının verilmesidir. O tarihte açılan soruşturma 4 yıl boyunca neden bekletildi? Bununla ilgili varsa savcı beyin elindeki delillerle, bir dava açabilir ya da takipsizlik kararı verilebilirdi. Yani Gaziantep’te ofisleri olan, her gün adliyede olan avukatlar. Peki, neden 4 yıldır ifadelerine başvurulmuyor. Sırf bir savcılık hazırlık dosyası gerekçe gösterilerek yapılmış olması hem Evrensel Hukuk Kuralları açısından, hem savunmanın görevini yerine getirmesi açısından ciddi anlamda hak ihlali. Ayrıca meslektaşlarımızın hem maddi hem da manevi olarak zarar girmesi demektir.”

                              Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı

‘AMAÇ AVUKATLAR ÜZERİNDEN TOPLUMA GÖZDAĞI VERMEKTİR’

“Bütün bunları üst üste koyduğumuzda karşımıza hukuksuzluk çıkıyor” diyen Şarklı, avukatların böyle bir hukuksuzlukla karşı karşıya kalmasının çok daha vahim olduğunu dile getirdi. Şarklı, “Belki de amaç avukatlar üzerinden topluma gözdağı vermektir. Düşündüğüm zaman başka bir gerekçe bulamıyorum. Anayasada bahsedilen masumiyet karinesi ihlal edilmiştir. Çünkü bir yargılama yoktur. Avukatların suçlu olup olmadığına mahkeme karar verecek. Savcılık makamı değil. Sanki suçluymuşlar gibi hareket ederek kısıtlama kararı vermiş olması masumiyet karinesinin de hukukçular üzerinden ihlal edilmiş olması demektir. Hukukta kendi içinde çelişiyor. Sorun burada uygulayıcılardadır. Hukuk kuralları herkesi bağlar. Yarın AİHM’de Türkiye tazminata mahkûm edildiğinde ödenecek para hepimizin cebinden çıkacak. Tam tersine hukuku geliştirmek, demokrasiyi tesis etmek, düşünce ve ifade özgürlüğünü genişletmemiz gerekirken biz hala bu gibi işlerle uğraşıyoruz” diye konuştu.

 

‘DOSYADAN KISITLAMA KARARIYLA HABERDAR OLDUK’

 

Kısıtlama kararı getirilen avukatlardan olan Berivan Özpolat ise kararın temel yasalara, Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS), evrensel hukuk kaidelerine aykırı olduğunu ifade etti. Kısıtlama kararının kendilerince hiçbir hukuki dayanağı olmadığının altını çizen Özpolat, “Biz böyle bir soruşturma dosyasının varlığından dahi bu kısıtlama kararıyla birlikte haberdar olduk. Soruşturma dosyası 4 yıl önce açılmış. Kısıtlama kararı getirilen bütün avukatlar bende dahil olmak üzere her gün adliyede olmamıza, kolaylıkla ifadeye çağrılabilmemize rağmen şuana kadar savcılık tarafından ifadelerimizin alınması yönünde hiçbir girişimde bulunulmamıştır. Bu soruşturma dosyasında 4 yıl içerisinde kolaylıkla hukuki işlemler yapıla bilinirdi. Yapılması gerekenler yapılmış olsaydı şimdiye dosyada sonuçlanmış olurdu” dedi.

 

Güneyin Sesi Gazetesi

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r