Genel Sağlık İş Gaziantep İl Temsilciliği tarafından basın açıklaması yapıldı. Genel Sağlık İş Gaziantep İl Temsilcilik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu tarafından mesai saatlerine ilişkin yapılan basın açıklamasında gece mesaisinin ücretlerine değinildi.
Basın açıklaması şöyle; “Sağlık hizmetleri, yedi gün 24 saat sürekli sunulan bir hizmettir. Bu hizmetin en az yarısı gece koşullarında sunulmaktadır. Gece çalışmak, dünyanın çok sayıda ülkesinde riskli kabul edilerek, daha yüksek olarak ücretlendirilmektedir. Ülkemizde de işçi statüsünde çalışan arkadaşlarımızın tabi olduğu 4857 sayılı iş yasasında, gece saat 20.00 ile sabah 06.00 arası gece çalışması olarak değerlendirilmiştir. Gece çalışması ülkemizde imzalanan pek çok toplu iş sözleşmesinde, daha yüksek olarak ücretlendirilmektedir. Ayrıca gece çalışma süresi 7,5 saat ile sınırlandırılmıştır. Biz kamu sağlık çalışanları, birlikte çalıştığımız işçi statüsündeki arkadaşlarımıza göre, hem daha az ücretler almaktayız, hem de mesai dışı gece çalışma sürelerimiz 16 saati bulmaktadır.
Üniversite Hastanemizde bazı kliniklerde, sağlık mazereti ve süt izni olmadığı halde, bazı hemşire arkadaşlarımız yalnızca gündüz çalışmaktadırlar. Gece çalışan ile gündüz çalışan arasında ücret yönünden bir fark olmaması, ciddi bir eşitsizlik yaratmaktadır.
Gece çalışmasının sağlığa zararlı olduğu konusunda yayınlananın onbinlerce bilimsel araştırma vardır. Ünlü bilim insanımız Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülünü “Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları” çalışmasıyla almıştır.
Bu çalışmada gece çalışan insanlarda DNA tamirinin zor olduğu ortaya konmuştur.
İnsan vücudunun biyolojik saatini inceleyen ve bunu kontrol eden moleküler mekanizmaları ortaya çıkaran ABD’li bilim insanı Jeffrey C. Hall, 2017 Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştür. Bu çalışmada da insanların biyoritminin bozulmasının sonuçları açıklanıyor. Tüm bu çalışmalar gece çalışmasının, sağlığa zararlı olduğunu kesin ortaya koyuyor.
2020’de Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), gece vardiyasında çalışmayı ‘olası’ sınıf 2A kanserojen olarak sınıflandırmıştır.
Gece çalışması kadın sağlık çalışanlarında meme kanseri riski artırmaktadır.
Gece çalışanlarda Kalp Damar hastalıkları ve Kalp krizi daha çok görülmektedir.
Gece Çalışanlarda Tip 2 Diabet daha çok görülmektedir.
Gece Çalışması yapan Sağlık Çalışanlarında Depresyon ve Anksiyete daha sık görülmektedir.
Gece çalışması yapanlarda KOAH daha çok görülmektedir.
Gece çalışması yapan Sağlık çalışanlarında Kalınbağırsak kanserleri daha sıktır.
Sağlıkta şiddet olaylarının büyük kısmı, nöbetlerde ve gece mesailerinde yaşanmaktadır. Gece çalışan sağlık emekçileri bu açıdan da büyük risk altındadır.
Sonuç olarak Gece Çalışması Sağlık Çalışanları için büyük risk oluşturmaktadır. Gece çalışması, karşılığının ödenmemesi nedeniyle, bizler için bir çeşit angaryadır. Yani hakkı ödenmemiş emek gücümüzdür. Anayasa madde 18. “Angarya yasaktır” der. Biz Sağlık Emekçileri olarak yıllardır verilmeyen hakkımızı istiyoruz. Gece Çalışmamızın karşılığının, Gündüz mesaisinin iki katı olarak ücretlendirilmesi için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Sağlık Emekçisiyiz, Haklıyız, Kazanacağız!”
GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024GENEL
21 Kasım 2024ASAYİŞ
21 Kasım 2024