DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22360642,65%
Gaziantep
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaziantep’teki istismar meclis gündeminde

Gaziantep’teki istismar meclis gündeminde

ABONE OL
15 Aralık 2022 11:40
Gaziantep’teki istismar meclis gündeminde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi GAZETESİ – Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Kadri tarikatının Nadiri koluna ait şeyhinin oğlu ilk olarak 2015 daha sonra ise 2016 yıllarında cinsel istismar suçunda bulunduğu ortaya çıktı. Şahsın devam eden yargılamasında iyi hal indiriminden yararlandığı öğrenildi. Konuyu meclise taşıyan TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından  cevaplandırılması istemiyle soru önergesi sundu.

Toğrul, istismar davasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Açığa çıkan her çocuk istismarı vakasında iktidar toplumun aşina olduğu farklı bir gündem yaratma, faili değil mağduru suçlama, normalleştirme, münferit bir olay gibi yansıtma vb politikalarla istismarın üzerini örtmeye çalışmaktadır. Böylelikle sorunun asıl kaynağı olan politikaların sorgulanması engellenmek, cemaatler, tarikatlar üzerinden toplumsal ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi devam ettirilmek istenmektedir. Yaşanan her çocuk istismarı ideolojiktir, politiktir, siyasaldır” ifadelerine yer verdi.

Soru önergesi ise şöyle; İktidarın uyguladığı liberal, muhafazakâr, gerici politikalar her gün bir yerde karşımıza kadına, çocuklara yönelik şiddet, tecavüz, taciz, istismar vakaları olarak çıkmaya devam ediyor. Açığa çıkan her çocuk istismarı vakasında iktidar toplumun aşina olduğu farklı bir gündem yaratma, faili değil mağduru suçlama, normalleştirme, münferit bir olay gibi yansıtma vb politikalarla istismarın üzerini örtmeye çalışmaktadır. Böylelikle sorunun asıl kaynağı olan politikaların sorgulanması engellenmek, cemaatler, tarikatlar üzerinden toplumsal ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi devam ettirilmek istenmektedir. Yaşanan her çocuk istismarı ideolojiktir, politiktir, siyasaldır. Ülkede son zamanlarda yaşanan istismar olaylarından bir benzerinin de vekili olduğum Gaziantep’te yaşandığı iddia edilmektedir.

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Kadri tarikatının Nadiri koluna ait şeyhinin oğlu ilk olarak 2015 daha sonra ise 2016 yıllarında cinsel istismar suçunda bulunduğu iddia ediliyor. İddiaya göre 2015’te Nadiri Şeyhi’nin oğlu Cemalettin Kutlubay’ın eşinin akrabasının evinde 17 yaşındaki bir kızı istismar ediyor. “Namaz kılacağım bana seccade getirin diyor. Evin kızı seccade getiriyor. Seccadeyi aldıktan sonra kıza sarılıyor. Kızın bağırmasıyla taciz etmeye başlıyor.’’ Ailesi bunu öğrendiği zamansa tarikata zarar gelmesin aile bağımız var bir zarar gelmesin diye şikayetçi olmuyorlar. Yine aynı şahsın başka bir akrabasının evinde kuzenleriyle oynayan 5 yaşındaki kız çocuğunu tuvalete götürerek istismar ettiği ifade ediliyor. Bu olayın da üstü kapatılmaya çalışılıyor.

Cemalettin Kutlubay’ın oğlu 2016 yılında yine bir başka kız çocuğunu istismar ettiği söyleniyor. “Öz amcasının kızına cinsel istismarda bulunuyor. Kız ses çıkaramıyor. 20-25 gün sonra yeniden başka bir kuzenini de alarak ‘sizi gezdireceğim’ diyor. Diğer kuzenini ‘sen burada bekle’ diyor. Küçük kızı alıyor ormanın derinliklerine gidiyor ve tekrar cinsel istismarda bulunuyor.’’ Kız çocuğu okula gittiği zaman rahatsızlanıyor. Okulun psikoloğuna gidiyor ve her şeyi anlatıyor. Psikolog suç duyurusunda bulunuyor ve ailede şikayetçi oluyor. Savcı bunun üzerine soruşturmayı başlatıyor ve şahsı tutukluyor. Savcı iddianameyi hazırlıyor. İlk başta 8 yıl olarak ceza veriyor. Sonra çocuk olduğu ve hürriyetten yoksun olduğu için cezayı artırıyor. 16 yıl ceza veriyor. Son olarak ise cezaya iyi halden indirim uygulanıyor.

Bu bağlamda;

  • Basına yansıyan bu insanlık dışı olay dışında söz konusu tarikatın benzer vukuatları var mıdır? Bu durumun tespiti için etkili bir soruşturma yapacak mısınız? Ya da yürüttüğünüz bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır?
  • Bu olayların çok sıkça ülkemizde yaşanıyor olması yeterince önlem alınmadığını gösteriyor. Bundan dolayı bakanlık olarak vicdani ve hukuki sorumluluk hissediyor musunuz?
  • Bakanlığınız Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Kadri tarikatının Nadiri koluna ait şeyhinin oğlu davasına müdahil olacak mıdır?
  • Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde Kadri tarikatının Nadiri koluna ait şeyhinin oğlu davasında iyi hal indirimi uygulanmasının gerekçesi nedir? Cinsel istismar davalarında iyi hal indirimi uygulanmaması konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?
  • Tarikat ve cemaatlere mensup kişilerin sürekli cinsel istismar uygulamalarıyla gündeme gelmelerinin temel nedeni bakanlığınıza göre nedir?
  • Tarikat ve cemaatlerin sürekli cinsel istismar olaylarıyla gündeme gelmesi ve olayların üzerine iktidarınız tarafından yeterince gidilmemesi bu yapıların dokunulmaz olduklarını ve yargının müdahale edemediği alanlar kanısı oluşturmaktadır. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
  • Bakanlık olarak ülkede yaşanan cinsel istismar olaylarını engellemek için neden çalışmalar yürütmüyorsunuz?

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r