DOLAR 34,7503 0.08%
EURO 36,5908 0.24%
ALTIN 2.955,910,43
BITCOIN 3305135-1,07%
Gaziantep

AÇIK

06:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

Karaca, Yerlikaya’ya bir kez daha sordu: Kolluk dikkate almıyor mu?

Karaca, Yerlikaya’ya bir kez daha sordu: Kolluk dikkate almıyor mu?

ABONE OL
16 Ekim 2024 15:27
Karaca, Yerlikaya’ya bir kez daha sordu: Kolluk dikkate almıyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, boşandığı erkek tarafından ağır yaralanan Özge Polat’ı İçişleri Bakanlığına sordu. Meclis’te kadın komisyonunun kurulması sırasında AKP’lilerin yaptığı konuşmalara da dikkat çeken Karaca “İktidarınızın pratiğiyle uyuşmayan iddialı sözlerinin gerçek olup olmadığını da açığa çıkarmak amacıyla daha önce sorup cevap alamadığımız soruları tekraren soruyoruz” diyerek Bakan Ali Yerlikaya’ya kadına yönelik şiddette kadınların şikayetlerini dikkate almayan kolluğa dair sorular sordu.

Şiddet Gören Kadına Polis “Siz Hakediyorsunuz” Dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi işçisi Özge Polat, 7 Ekim sabahı işe giderken, boşandığı Serkan Yıldız tarafından İzmir Çiğli’de vurularak ağır yaralanmıştı. Olayın ardından Evrensel Gazetesine konuşan Özge Polat’ın annesi Subhan Polat, Serkan Yıldız’ın evliliği boyunca kızına şiddet uyguladığını, boşandıktan sonra geçen 2 senede de sürekli öldürmekle tehdit ettiğini, kızının defalarca şikayette bulunmasına karşın saldırgan hakkında hiçbir şey yapılmadığını anlatmıştı. Anne Subhan Polat, kızının  her hafta en az iki gün şikayet için karakola gitmesine karşın saldırgana engel olunmadığını anlatarak engel olunmadığı için saldırganın silah fotoğrafları göndererek tehdit ve hakaretlerine devam ettiğini söylemişti. Vurulmadan 3 gün önce yine karakola giden Özge Polat’a bir polis “Siz kadınlar hak ediyorsunuz” demişti.

AKP Sözcülerinin “Kadın Devrimi” İddiası Gerçeği Yansıtmıyor

Ülkede son dönemde yaşanan kadın cinayetlerinin gündem olmasının ardından Mecliste kurulan kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin araştırma komisyonunu hatırlatan Karaca konuya ilişkin söz alan AKP Grup Başkanvekili ve Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün sözlerini hatırlattı. Karaca, AKP’li Gül’ün AKP iktidarları döneminde ‘kadınların toplumun merkezine katıldığı’ iddiasına değinerek “Gül, ‘gerek emniyet gerekse yargı anlamında uygulamadaki eksikliler “varsa” gidereceğiz’ demiş ve 6284 sayılı yasa ve KADES uygulaması ile övünmüştür. Yine Gül “Asla ama asla bu konuda bir müsamahaya, bir gevşemeye izin vermeyen bir anlayışa sahibiz. Kurumlar arasındaki koordinasyonu çok önemsiyoruz.” sözlerinin altını çizdi.

AKP Grubu adına söz alan ve aynı zamanda KEFEK Başkanı olan Milletvekili Çiğdem Erdoğan’ın konuşmasından da alıntılar yapan Karaca, Erdoğan’ın “Partimizin iktidarları döneminde kadın konusu her zaman öncelikli konuların başındadır.” sözleriyle AKP’nin devrim niteliğinde reformlarla kadının ekonomik ve sosyal statüsünü güçlendirmek için durmadan çalıştığını ileri sürdüğünü belirtti. Karaca, Erdoğan için “Kadınların başörtüsü özgürlüğünü merkeze alan konuşmasında KADES uygulaması ve şiddet ihbarlarına hızlıca geri dönüş sağlandığını belirtmiştir. İktidarınızın kadına yönelik şiddeti cezasız bırakmasına dair eleştirilere de ‘kadına ve çocuğa şiddette cezasızlık algısının önüne geçilecek’ diyebilmiştir. Üstüne, yıllardır kadın örgütleri tarafından dile getirilen, şiddetin kaynağının ortadan kaldırılması gerçeğini de ‘ideal olan’ olarak sunmuştur.” şeklinde eleştirdi.

İçişleri Bakanlığının Cevap Vermediği Sorular

AKP sözcülerinin konuşmalarının uygulama ile uyuşmadığını belirten Karaca “Özge Polat örneğinde olduğu gibi, kadınlar şiddetten korunmak üzere başvuru yaptıkları karakollardan ‘hak ediyorsunuz’ sözleriyle gönderilmektedir. Bu konuda daha önce de çeşitli örnekler sunarak tarafımca Bakanlığınıza yazılı soru önergesi verilmiş, kadınların yaşadıkları aktarılarak sorumluluğunuza dair sorular sorulmuştur. Ne var ki tarafınızdan yanıt alınamamıştır. İktidarınızın pratiğiyle uyuşmayan iddialı sözlerinin gerçek olup olmadığını da açığa çıkarmak amacıyla daha önce sorup cevap alamadığımız soruları tekraren sormaktayız” diyerek şu soruların yanıtını istedi:

  1. 28532 sayılı 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliğinde, kolluk kuvvetlerinin 6284 sayılı Kanun’un uygulanmasına dair yükümlülükleri belirtilmiştir. Kolluk memurlarının bu görevlerini eksiksiz yerine getirdiklerini denetlemek amacıyla hangi çalışmalar yapılmaktadır?
  2. 28532 sayılı yönetmeliğin 18 Ocak 2013 tarihinde yayınlanmasından bu yana, bu yönetmelikte belirtilen görevi ihmal, görevi kötüye kullanma vb. suçlar kapsamında kaç memur hakkında şikâyet başvurusu yapılmış, kaç soruşturma ve kovuşturma dosyası açılmıştır? Şikâyet edilen memurlar hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar nasıl sonuçlanmıştır?
  3. 6284 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 20 Mart 2012 tarihinden bu yana, 28532 sayılı yönetmelikteki görevlerini yerine getirmemesi nedeniyle şikâyet edilen memur sayısı kaçtır? Bu şikayetlerin illere göre dağılımı nedir? Şikâyet edilen memurlar hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar nasıl sonuçlanmıştır?
  4. Türkiye çapında kaç tane Aile İçi Şiddetle Mücadele Birimi bulunmaktadır ve bu birimlerin şehirlere göre dağılımı nedir? Aile İçi Şiddetle Mücadele Birimleri Aile İçi Şiddetle Mücadele Birimleri’nin kurulmasından bu yana 28532 sayılı yönetmelikte belirtilen görevi ihmal, görevi kötüye kullanma vb. suçlar kapsamında şikâyet edilen Aile İçi Şiddetle Mücadele Birimlerinde çalışan memur sayısı kaçtır? Bu şikayetlerin illere göre dağılımı nedir? Şikâyet edilen memurlar hakkında kaç soruşturma ve kovuşturma dosyası açılmıştır? Yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar nasıl sonuçlanmıştır?
  5. Emniyet Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Başvuru Formu’na yapılan ihlal bildirimleri arasında emniyet güçlerine başvurma nedeni kadına yönelik şiddet olan başvuranların sayısı kaçtır? Varsa bu şikayetler nasıl sonuçlandırılmıştır?
  6. Maruz kaldığı şiddet nedeniyle kolluk kuvvetlerine başvuran kadınlara karşılaşabilecekleri görev ihlallerini şikâyet edebileceklerine dair bilgi hangi yollarla verilmektedir?
  7. Kolluk personeline kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair sunulan hizmet içi eğitimler hangi sıklıkta ve kimler tarafından sunulmaktadır?
  8. Bakanlığın, kolluk personelinin kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair çalışmasını izleme ve değerlendirme mekanizması bulunmakta mıdır?
  9. Özge Polat ve şikayeti ciddiye alınmayarak karakoldan evlerine gönderilerek ölüme ve şiddete yönlendirilen kadınları korumayan kolluk görevlileri hakkında ne yapacaksınız?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r