DOLAR 34,4446 -0.08%
EURO 36,4438 0.24%
ALTIN 2.963,300,97
BITCOIN 33877775,30%
Gaziantep
11°

HAFİF YAĞMUR

15:26

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

MİLLETVEKİLİ SEVDA KARACA HATAY’IN DA SESİ OLDU

MİLLETVEKİLİ SEVDA KARACA HATAY’IN DA SESİ OLDU

ABONE OL
6 Eylül 2024 16:25
MİLLETVEKİLİ SEVDA KARACA HATAY’IN DA SESİ OLDU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EMEP Milletvekili Sevda Karaca ve beraberindeki parti heyeti geçtiğimiz hafta Hatay’da ziyaretler gerçekleştirmişti. İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve yetki itirazı nedeniyle TİS imzalayamayan ve asgari ücrete mahkum edilen Birleşik Metal-İş üyesi Befesa Silvermet işçilerinin grevini ve düşük ücrete karşı direnen Özçelik-İş üyesi Yolbulan metal işçilerinin direniş çadırlarını ziyaret etmişti.

Heyetin Befesa ziyaretinde sorunlarını anlatan işçiler “Bir ülkeye yabancı sermaye geldiğinde, enerjisinden tutundan fabrika binasına varana kadar hatta sermayesine kadar, teşvik veriliyor da buralarda çalışan insanların hakları elinden nasıl alınıyor? Yabancı sermayeyi bu ülkeye getirip bu ülkenin öz yurttaşlarına zulüm nasıl edilir?” sorularını sormuşlardı. Karaca işçilerin sorularını meclise taşıyarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.

İşçilerin mevcut saat ücretine 55 TL seyyanen zam, 4 ikramiye ve 1.5 kıdem zammı istediklerini belirten Karaca, Befesa’nın 2009 yılında şirketi İspanyol bir sermaye grubunun satın almasıyla birlikte kaldırılan yıpranma payının yeniden uygulanmasını da talepler arasında sayarak işçilerin yabancı sermaye uğruna işçilere zulmedildiğine ilişkin sorularını Bakan’a doğrudan iletti. İşçilerin mağduriyetlerinin giderilmesine dair Bakanlığın ne tür adımlar atacağını soran Karaca ayrıca uzun süren yetki davalarına dikkat çekerek “Türkiye’den son 5 yılda kaç tane yetki davası açılmıştır? Bunlar ne kadar sürede sonuçlanmıştır?” şeklinde soru yöneltti.

Fabrika ortamında yaygın olarak kullanılan kurşun, nikel, civa gibi ağır metallere maruz kalan işçileinr, kanlarında yüksek miktarda ağır metal bulunduğunu aktaran Karaca, demir çelik sanayisinin ağırlıklı olduğu bir bölge olmasına rağmen İskenderun’da meslek hastalıkları hastanesinin bulunmadığı ve meslek hastalıklarına yakalanan işçilerin Ankara’daki meslek hastanesine gitmek zorunda kaldığını ifade etti. İşçilere rutin sağlık taraması yapılıp yapılmadığını soran Karaca ayrıca İskenderun’da bir meslek hastalığı hastanesinin açılıp açılmayacağının yanıtını istedi.

DEFNE’DE “OCAKLAR” SÖNDÜRÜLMÜYOR

Ziyaretine, taş ocağı yapılmak istenen, Hatay’ın Defne ilçesinin Darmaşta ve Harbiye Mahallelerinde kalker halk toplantısı yaparak devam eden EMEP heyeti, mahalle halkının sorunlarını dinledi. Daha önce de Defne’deki diğer taş ocağı projelerini gündeme getiren Karaca, bölge halkının kentin insansızlaştırılmak istenmesine dair kaygısını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a iletti. Karaca verdiği yazılı soru önergesi ile “Defne bölgesinin sürekli olarak taş ve kalker ocağı gibi doğaya ve insana zararları açık ve kesin olan işletmelerle donatılmasının amacı nedir? Bölgeyi insansızlaştırmak mı amaçlanmaktadır?” diye sordu.

Doğrudan zeytinlikler, tarım arazileri ve bölge sakinleri için ciddi sağlık tehdidi oluşturan taş ocağı için “ÇED Gerekli Değildir” kararı çıkmasını ve doğanın etkilenmesine ilişkin analiz yapılmadan karar verildiğini belirten Karaca bu raporların hangi bilimsel verilere dayandığını sorarak projelerin iptal edilip edilmeyeceğinin yanıtını istedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r