DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21600080,17%
Gaziantep
25°

PARÇALI BULUTLU

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sahaflık yok oluyor

Sahaflık yok oluyor

ABONE OL
26 Ekim 2020 14:36
Sahaflık yok oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi GAZETESİ– Her geçen yıl değerini kaydeden ve eğitim-öğretimde sürekli müfredat değişikliğine ayak uyduramayan sahaflık pandemi sürecinin etkisiyle de yok oluyor.
Yüzyıllardır toplumun bilgi kaynağı olan sahaflar bir bir yok oluyor. Sürekli değişen müfredata ayak uyduramayan sahaflar pandemi süreciyle birlikte mesleklerinin kaybolmasından korkuyor. Bir zamanlar Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde onlarca sahaftan sadece birkaçı varlığını sürdürüyor. Mesleklerinden olmak istemeyen sahaflar ise ellerinden geldiğinde modern sisteme ayak uydurmaya çalışıyor.

SIFTAHSIZ GÜNÜMÜZ OLUYOR
25 yıldır sahaflık yaptığı söyleyen Erdoğan Sohbet, “ 25 yıldır bu sene ki gibi bir zorluk yaşamadım. Bu pandemiden dolayı işlerimiz çok fena kısaldı. Okulların kapalı olması bizi çok etkiledi. O yönden sıkıntı çekiyoruz. Müşteri yönünden siftahsız kapattığımız gün oluyor. Pandemi sürecini saymaksak 3-4 sene önceye kadar insanların hala sahaflara bir ilgisi vardı. Şu anda o kadar rağbet yok çünkü yeni kitap çok basıyorlar. Devamlı kitap basılıyor her gün kitap basılıyor. Eski roman satışlarımızda biraz olsun gelişme var. Eskiye daha yönelim var. Çünkü onların içerisindeki sözler, anlatımlar daha başka Türkçe olarak. Şimdiki kitaplar çok basitleştirilmiş şekilde yani bilinçli okuyucular eskiyi daha çok tercih ediyor”dedi.

ESKİ SAHAFÇILIK BİTME DURUMUNDA
Eski sahafçılığın yok olduğunu belirten 45 yaşındaki Süleyman Kahraman, “Pandemi bizi derinden etkiledi öğrencilerin sokağa çıkmaması okulların kapanması, kütüphanelerin kapalı olması hepsi de birbirini tetikleyerekten bizim de satışlarımız durdu. Durunca da 3 şubemizden birini kapatmak zorunda kaldık. En büyük yaralardan birini aldık yani. Eski sahafçılık ile şimdiki arasında çok büyük fark var. Eskiden bir ansiklopedi almaya sahafçılara gelinir, gidilirdi. Şimdi internet üzerinden her türlü bilgi ve teknoloji uygulandığı için bunu pek bir önemi kalmadı. Şu an güncel insanları sınav kitaplarına hazırlıkta o şekilde hizmet veriyoruz. Tabi roman anlamında kültür kitapları anlamında geçerliliğimiz devam ediyor. O konuda hala etkiliyiz. Eski kitapçılar sokağının özelliği git gide değişmeye başladı. Sahafçılık eski anlamda bitiyor yeni anlamda da derseniz kendini geliştiren, internet üzerinden satış yapan dükkanlar varlığını sürdürmeye devam ediyor, ama belirli bir bölgeye hitap ettiğin zaman sahafçılık bitme durumda” diye konuştu.

Kaynak  : Yurt Ajans

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r