1.Uluslararası Stratejik Müzakereler Forumu Şahinbey Belediyesi’nin ev sahipliğinde başladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Şahinbey Belediyesi ve İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ)’nün birlikte düzenlediği 1.Uluslararası Stratejik Müzakereler Forumu, Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek olan organizasyona Türkiye ve çok sayıda ülkeden İslam âlimleri katıldı.
İSLAM DÜŞMANLARI BİZLERİ PARÇALAMAYA ÇALIŞIYOR
Dünya İslam Alimleri Birliği Başkanı Ali Muhyiddin Karadaği, Müslümanların birbirlerine saygı ve sevgi duyması gerektiğini belirterek, “İslam düşmanları, birliğimizi ve bedenimizi parçalamaya çalıştı. Bazı organlarımız meşgul olsun istediler. Bizi ayrıştırdılar ve tek Müslüman toplumu farklı toplumlar yaptılar. Aramızda bir ayrılık vardı ve sebebi de mezhepçilik, ırkçılık olması. Maalesef Osmanlı Devleti parçalandıktan sonra ne Araplar, ne Kürtler ne de Türkler faydalandı. Osmanlı Devleti’nden sonra ırkçılık çıktı. Yeni çıkan fikirler Osmanlı Devleti’nden sonra bizim üzerimizde uygulandı. Bizi 200 yıl önce insan haklarıyla, kadın haklarıyla, çocuk haklarıyla kandırdılar. Maalesef, bunların hepsi serap oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Dünya 5’ten büyüktür’ demekle çok haklıdır Birleşmiş Milletlerin bize hiçbir faydası yok. Yeni bir dünya sistemine geçmemiz lazım” dedi.
DAĞINIKLIK İŞGALİ GETİRDİ
Birlik olun mantığına dikkati çeken Şark Forum Başkanı Wadah Khanfar “Dağınık olduğumuz için işgale maruz kaldık. Önceden sayı olarak daha fazlaydık. Buradaki asker sayısı daha yüksekti. Bütün savaş süreçlerinde buralara 25-30 bin askerle geldiler, bizim silahlarımız ve askerimiz daha iyiydi. Şam kılıcı dünyanın en iyi kılıçlarından biriydi. Neden mağlup olduk? Burada dağınıktık ve birlik değildik. İsrail’in projesinin herhangi bir değeri yoktur. Bizim dağınık olmamızdan dolayı ayırıyor. Buradaki dağıtma projesi geleceğimizi yok etme projesidir.” dedi.
ÇOK ÖNEMLİ BİR FORM
Vali Kemal Çeber, forumun kentte yapılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade ederek “Forumun Gaziantep’te yapılması çok önemli. Annelerimizin, vatanla, milletle, bayrakla, devletle ve İslamiyet’le zoru olan insanlara karşı vereceğimiz mücadelede evlatlarına ‘Oğlum artık git, ya gazi ol ya şehit.’ dediği kenttesiniz.” diye konuştu.
İSLAM DÜNYASI KENDİNİ ARIYOR
İslam’ın herkes için umut olduğunu ifade eden İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez “İslam dünyası kendini arıyor. İslam dünyası neredeyse 100 yıldır kendini, kalbini arıyor. Hiç şüpheniz olmasın, o kalbi de bulacaktır. İslam, sadece Müslümanlar için değil herkes için umuttur. Hepimiz o büyük umuda ereceğiz inşallah. Bugün günümüzde gençlerimiz farklı bir maneviyat arayışına girdiler. İnsanlar topluluklara katılarak, cemaatlere katılarak, kendi maneviyatını kurmakta zorlanmaya başladılar ve alternatif aradılar. Okul, cami, ailenin eski gücüne kavuşması için çaba sarf ediyor.” dedi.
ÂLİMLERİ AĞIRLAMAKTAN MUTLU OLDUK
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da İslam alimlerini ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek “Böyle önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Başta Gazze ve Filistin olmak üzere dünyanın birçok noktasında Müslüman kardeşlerimizin işkence altında olması, zulüm görmesi, şehit edilmesi yüreğimizi kanatıyor. Daha acısı İslam aleminin dağınıklığı ve bazı liderlerin ‘Filistin bizim gündemimizde yok.’ demesi daha da acıtıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başta BM olmak üzere dünyanın birçok toplantısında Filistin davasını gündeme getirmesi ve ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diye haykırması her türlü takdire şayandır. Bu toplantı beni çok umutlandırdı. İki gün boyunca sürecek olan toplantıda 1. Uluslararası Stratejik Müzakereler Forumu’nda birçok konu konuşulacak ve tartışılacak. Buradan çıkacak fikirler İnşallah İslam Dünyası’ndaki birliğe katkı sağlayacaktır diye ümit ediyorum” dedi.
MÜSLÜMAN DÜNYA HALKLARINDAN SORUMLUDUR
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir “Müslümanların sorumluluğu, başta bölgemiz olmak üzere dünya halklarına, sadece eşitlik, adalet ve özgürlük taleplerinin meşru ve kutsal olduğunu ilan etmek değildir. En büyük sorumluluk, bu ülküyü bilgi, hikmet, ahlak ve adalete dayanan bir paradigmaya dönüştürmektir. İnsanlığa hizmeti ilke edinen bir teknoloji, ahlaki değerleri rehber edinen bir bilim, tabiata saygıyı önceleyen bir sanayileşme, insanı fıtratından koparmayan bir eğitim, toplumu kendi içinde bölüp parçalamayan bir siyaset, belli bir azınlığın çıkarına göre teşkilatlanmayan bir ekonomik sistem mümkündür ve zaruridir. Bunu imkân alanına çıkarmak en büyük sorumluluğumuzdur. Nitekim İslam’ın yaklaşık 1400 yıllık sürede inançtan eğitime, hukuktan bilime ve sanata kadar sosyal ilişkilerin bütün aşamalarında yaşattığı dönüşümler, Müslümanların insanlığın problemlerine çözüm sunma ve yol gösterme kabiliyetini haiz olduklarını göstermektedir” dedi.
Düzenlenen forma Türkiye’nin yanı sıra ABD, Rusya, Katar, Malezya, Cezayir, Pakistan, Hindistan, İran ve Moritanya’dan İslam alimlerinin katıldığı, 2 gün sürecek forumda “Müslüman toplumların dünü”, “İslam dünyasında birlik fikri”, “Müslüman toplumlarda iletişim ve güven engelleri”, “Emperyalizmin İslam dünyasında yol açtığı problemler”, “İslam dünyasında ortak gelecek iradesi ve geleceğin dili”, “Birliktelik modelleri ve kurumsal tecrübeler” konuları işlenecek.
GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024GENEL
22 Kasım 2024ASAYİŞ
22 Kasım 2024