DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18366960,50%
Gaziantep
29°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şehitkamil’den hayvan hakları savunucularına destek

Şehitkamil’den hayvan hakları savunucularına destek

ABONE OL
22 Temmuz 2024 12:33
Şehitkamil’den hayvan hakları savunucularına destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasa tasarısına karşı çıkan hayvanseverler, yoğun katılımlı bir eylem gerçekleştirdi. Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Arkın Bereketoğlu da yapılan eyleme katılarak destek verdi.

AKP iktidarının sahipsiz sokak hayvanlarının öldürülmesine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı yeni kanun teklifine karşı Kavaklık Parkı’nda düzenlenen eylem, yoğun katılımla gerçekleşti. Canlar İçin Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşen protesto, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların geniş katılımıyla dikkat çekti.

YENİ YASA HAYVAN HAKLARINI İHLAL EDİYOR

Canlar İçin Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Başkahraman, yaptığı basın açıklamasında yeni yasa tasarısına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Başkahraman, “Pazartesi günü yürürlüğe girmesi beklenen yeni sokak hayvanları yasasını şiddetle kınıyoruz. Bu yasa, sokak hayvanlarının haklarını ciddi şekilde ihlal etmekte ve onların yaşam alanlarını yok etmektedir. Hayvan hakları savunucuları olarak, bu yasa sokakta yaşayan tüm hayvanlar için bir ölüm fermanıdır.” ifadelerini kullandı.

Başkahraman, sokak hayvanlarının toplumun sorumluluğunda olduğunu ve onların korunması, beslenmesi ve barındırılmasının temel görevler arasında yer aldığını belirtti. Ancak yeni yasa ile sokak hayvanlarının toplatılmasının, onları korumasız bırakacağını ve insani olmayan koşullarda barındırılmalarına yol açacağını ifade etti.

YASA SORUNU ÇÖZMEKTEN UZAK

Başkahraman, “Yeni yasa ile sokak hayvanlarının popülasyon sorunu çözülmeyecek ve sadece bir yanılgı yaratacaktır. Bundan sonrası ise çok daha korkunç sorunlar yaratacaktır. Bilim insanları bu yasanın var olan sorunu çözmeyeceğini söylüyor.” dedi.

Hayvan hakları savunucuları, belediye barınaklarının mevcut standartlarının yeterli olmadığını ve barınaklarda hayvanların kötü şartlarda yaşadığını kaydetti. Başkahraman, “Barınaklar hiçbir zaman hayal edilen standartlara ulaşmadı. Barınaklar hep kan koktu. Barınağa giren hayvan hiç çıkamadı. Yüzlercesi üst üste küçücük demir alanların arkasına atıldı, aç bırakıldı, yetmedi öldürüldü.” diyerek mevcut durumu eleştirdi.

GÖNÜLLÜ ÇALIŞMA TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ

Başkahraman, yıllardır gönüllü çalışarak barınaklardaki popülasyon sorununu çözme taleplerinin kabul edilmediğine işret ederek, “Bırakın gönüllü çalışmayı ziyarete bile kabul edilmedik. Bizler, bu yasanın hayvan haklarını yok ettiğini ve toplumda vicdani bir infiale yol açacağını düşünüyoruz. Sokak hayvanlarının korunması ve onların yaşam alanlarının güvence altına alınması için daha ileri adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

HAKLARIN KORUNMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Son olarak, hükümeti ve ilgili makamları, bu yasanın gözden geçirilmesi ve hayvanların haklarına saygı gösterilmesi yönünde adım atmaya çağıran Burcu Başkahraman, sokak hayvanlarının da yaşama hakkı olduğunu ve bu hakların korunması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

KANLI BİR ZULME İZİN VERMEYECEĞİZ

Protestoya katılarak hayvanseverlere destek veren Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Arkın Bereketoğlu, veteriner hekim olarak hayvanseverlerin sorunlarını yakından bildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Hayvanseverlerin sorunlarını en iyi bilen, en iyi yaşayan ve birlikte çözüm üreteceğimiz bir noktadayız. Depremde, enkaz altında kalan canları nasıl kurtardıysa, biz de sokakta yaşayan canlarımızı öldürtmeyeceğiz, kanlı bir zulme izin vermeyeceğiz. Öncelikle kısırlaştıracağız, aşılatacağız, yaşatacağız. Belediyeler olarak hayvan barınaklarının kötü durumda olduklarını gözlemledik. Aslında barınaklar olmamalı. Hayvanlar, doğal yaşam alanlarında yaşamalı. Barınak yerine klinik, hastane veya rehabilitasyon merkezi oluşturulmalı. Buralarda; hasta, sakat kalan, kaza geçiren canlarımızı tedavi etmeliyiz ve tekrar yaşam alanlarına göndermeliyiz.”

DERNEK TEMSİLCİLERİYLE BELEDİYEDE BİR ARAYA GELECEĞİZ

“Belediyeler olarak, bu yasa çıksın ya da çıkmasın, zaten bir çalışma içerisindeyiz ve hayvansever dostlarımızla beraberiz.” diyen  Bereketoğlu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Seyyar bir klinik açıp kısırlaştırmayı başlatacağız. Hayvanlarımıza yem desteği vermeye devam ediyoruz. En kısa zamanda dernek temsilcileriyle belediyede bir araya geleceğiz. Bu konuyla ilgili olarak ne yapacaksak, birlikte yapacağız. Yasa da hayvansever dostlarıyla birlikte çıkmalıydı. Hayvanseverler dinlenmeliydi. Hayvanseverler dinlenmediği için bu sorunlar meydana geliyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r